Τα πουλιά πεθαίνουν τραγουδώντας

Πιτσιρίκο, χρόνια πολλά στο blog σου και μαζί με αυτό και σε σένα φυσικά, που έχεις χιούμορ και κάνεις πλάκα, ακόμα και όταν μιλάς σοβαρά.

To πιο σημαντικό είναι, όμως, ότι έχεις καταφέρει να γράφεις ελεύθερα ό,τι σκέφτεσαι, πιστεύεις και αισθάνεσαι.

Μοιάζει απλό, αλλά στην πραγματικότητα είναι μία μεγάλη κατάκτηση.

Κάποτε, ρώτησαν έναν προπονητή της εθνικής ομάδας μπάσκετ, “νιώθετε ότι δέχεστε πιέσεις στη δουλειά σας”;

Υπονοώντας αν του επέβαλαν σε εκείνη τη διοργάνωση από την ομοσπονδία να πάρει κάποιους παίκτες στην αποστολή, αλλάζοντας 1-2 από τις δικές του αρχικές επιλογές.

“Ξέρετε κανέναν σε αυτόν τον κόσμο που να είναι απόλυτα ελεύθερος;” απάντησε με ερώτηση και εκείνος.

Και αυτή είναι η αλήθεια. Κανένας δεν έχει 100% ελευθερία κινήσεων.

Παλιότερα, οι άνθρωποι ζήλευαν τα πουλιά, έτσι ανέμελα και ελεύθερα όπως μοιάζουν, όταν στον ουρανό πετούν.

Είναι, όμως, έτσι;

Η καταγγελία που έγινε σε βάρος της Γαλλίας για παράβαση των κανόνων κυνηγιού και αιχμαλώτισης ειδών που κινδυνεύουν, αποδεικνύει το αντίθετο.

Συγκεκριμένα, η Λίγκα για την Προστασία Άγριων Πτηνών (LPO) αξιοποίησε την 40ή επέτειο της ντιρεκτίβας της ΕΕ για τα πουλιά, που απαγορεύει τις μαζικές, ή μη, επιλεκτικές θανατώσεις πτηνών, για να υπογραμμίσει τις βάναυσες και παράνομες μεθόδους που χρησιμοποιούνται, όπως αναφέρει ο Guardian.

Ανάμεσα στις παράνομες πρακτικές είναι οι κόλλες με τις οποίες αλείφουν τα δέντρα και τους θάμνους, όπου προσγειώνονται τα πουλιά και οι παγίδες με πέτρες, που τα συνθλίβουν.

Η LPO αναγκάστηκε να προσφύγει στην ΕΕ, καθώς η γαλλική κυβέρνηση αρνήθηκε να εξετάσει τις καταγγελίες της, ενώ εγκρίθηκε και η μέθοδος κυνηγιού με την τοποθέτηση κόλλας σε δέντρα και θάμνους, απουσία εναλλακτικής, για την παγίδευση πουλιών.

Οι παγίδες με τις πέτρες που συνθλίβουν τα πτηνά είχαν απαγορευτεί εδώ και έναν αιώνα, αλλά επιτράπηκαν και πάλι από το 2005 στη Γαλλία και θεωρούνται επίσης βάναυσες, καθώς συχνά τα πουλιά δεν πεθαίνουν άμεσα.

Αγριοπερίστερα, κορυδαλλοί, γκρίζες χήνες και τουρλίδες είναι μερικά από τα είδη για τα οποία επιτρέπεται το κυνήγι, αν και οι πληθυσμοί τους παρουσιάζουν μείωση.

Η LPO καταγγέλλει, ωστόσο, ότι παραβιάζονται τόσο η κυνηγετική περίοδος, όσο και οι ποσοστώσεις ανά είδος.

Αυτός είναι ο λόγος που έχει κάνει πολλές καταγγελίες στην γαλλική κυβέρνηση, ελπίζοντας να σεβαστεί την ντιρεκτίβα της ΕΕ.

Δυστυχώς, οι Γάλλοι κυνηγοί δεν σέβονται ούτε τα πουλιά που κινδυνεύουν με εξαφάνιση και σκοτώνουν από 63 διαφορετικά είδη, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη από 20 μέχρι 30 είδη πτηνών.

Οι Γάλλοι κυνηγοί παραβιάζουν επίσης και την κυνηγετική περίοδο, καθώς και οι αρχές την επιμηκύνουν συνεχώς.

Ίσως το γεγονός ότι υπάρχει μία παράδοση γύρω από το κυνήγι στη Γαλλία να εξηγεί όλα τα παραπάνω.

Δύο έρευνες που έγιναν, πάντως, στη χώρα έδειξαν ότι ο αριθμός των πτηνών έχει μειωθεί κατά 1/3 τα τελευταία 15 χρόνια, εξαιτίας του κυνηγιού και των εντομοκτόνων και φυτοφαρμάκων.

Τον Δεκέμβριο του 2017 για να γιορτάσει τα γενέθλιά του ο Emmanuel Macron συμμετείχε σε ένα κυνήγι.

Χαρακτηρίζοντάς το σαν “πλεονέκτημα για τη βιοποικιλότητα και την ανάπτυξη των αγροτικών και απομακρυσμένων περιοχών που πρέπει να διαφυλάξουμε”.

Όταν δημοσιεύτηκε, όμως, μία φωτογραφία του Γάλλου προέδρου με τους κυνηγούς, τα Ηλύσια Πεδία (το Μαξίμου της Γαλλίας ας πούμε) αντέδρασαν, λέγοντας ότι ο ίδιος είχε απαγορεύσει κάτι τέτοιο.

Τι τύχη να έχουν, βέβαια, τα ψάρια και τα πουλιά, όταν υπάρχουν άνθρωποι που ρίχνουν φόλες σε γάτες και σε σκυλιά.

Μιας και ο λόγος για κυνηγημένα πλάσματα, όμως, είδα μία μικρή σμέρνα την Τρίτη στον βυθό.

Βγήκε κάτω από έναν βράχο και μπήκε κατά λάθος στο πλάνο, τη στιγμή που φωτογράφιζα έναν μικρό σαργό.

Στα κρυστάλλινα νερά κολυμπούσαν και μελανούρια, γύλοι, σπάροι, μουρμούρες, καλόγριες, κακαρέλοι, κέφαλοι, σάλπες, χειλούδες κι ένας χάνος που κυνηγούσε γόνο.

Προσπαθούν να επιβιώσουν τα μικροσκοπικά ψαράκια στα ρηχά, όπως και τα δεντράκια στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Έχουν ταλαιπωρηθεί τις τελευταίες μέρες από τις ριπές – και πάλι ήταν 6 beaufort – βοριά.

Τους έριξα λίγο νεράκι από το μπουκάλι που έχω πάντα μαζί μου, αλλά δεν αρκεί, χρειάζεται και λίγη βροχή.

Με μέτρο, βέβαια, καθώς οι σφοδρές βροχοπτώσεις φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

Όπως είδαμε και στη Μοζαμβίκη.

Βαγγέλης Σπανός

Υ.Γ. “Τα πουλιά πεθαίνουν τραγουδώντας” ήταν ένα ξένο σίριαλ, που έπαιζε η τηλεόραση όταν ήμουν πολύ μικρός. Πιθανότατα δεν είχε σχέση με πουλιά, άλλωστε, δεν θυμάμαι σχεδόν τίποτα από αυτό πια. Εκτός από τον υπέροχο τίτλο του.

(Αγαπητέ φίλε, σας ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας. Ελεύθερος μπορείς να είσαι όσο σου το επιτρέπουν και με απαραίτητη προϋπόθεση να αποφεύγεις την πολλή συνάφεια του κόσμου, και, ιδιαίτερα, τις σχέσεις με την εξουσία και τους ολιγάρχες. Και βέβαια, όσο το επιθυμούν αυτοί που θέλουν να είσαι ελεύθερος. Με συγκινούν τα πετούμενα και τα κοιτάω με τις ώρες. Μια από τις συγκλονιστικές εμπειρίες της ζωής μου ήταν με ένα γεράκι, τον Πίπη (1,2). Όταν τρία καλοκαίρια πριν, το γεράκι έκατσε στο χέρι μου, κάτι μου συνέβη. Κάτι που δεν μπορώ να περιγράψω με λέξεις. Στη σειρά “Τα πουλιά πεθαίνουν τραγουδώντας”, το θέμα ήταν ο απαγορευμένος έρωτας μιας γυναίκας με έναν καθολικό παπά στην Αυστραλία. Η γυναίκα ήταν πανέμορφη και είχε καταπληκτικά υγρά και μελαγχολικά μάτια (Rachel Ward), ενώ ο παπάς ήταν ο γοητευτικός Richard Champerlain. Υποθέτω πως το εύρημα της σειράς ήταν πως στον καθολικό παπά άρεσαν οι γυναίκες και όχι τα παιδάκια, όπως έχουμε δει να συμβαίνει στην πραγματικότητα. Οι άνδρες θεατές ερωτεύτηκαν την Rachel Ward -που έκλαιγε καταπληκτικά και ήταν ακόμα πιο όμορφη όταν έκλαιγε-, ενώ οι γυναίκες έπεσαν ξερές με τον Richard Champerlain, αλλά μάλλον δεν είχαν ελπίδες γιατί στη σειρά ερωτευόταν μια γυναίκα αλλά στη ζωή του παντρεύτηκε έναν άνδρα. Ορίστε, για να μαθαίνουν και οι νεότεροι τι έπαιζε η τηλεόραση πριν έρθει το Netflix. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.