Το αμερικάνικο μονοπάτι και ο αυστραλιανός δρόμος

Πιτσιρίκο, ο Αυστραλός ηγέτης της αντιπολίτευσης Bill Shorten, εφόσον εκλεγεί, θα δώσει στον εαυτό του 100 μέρες προθεσμία για να διαπιστώσει ότι οι χαμηλόμισθοι θα πάρουν επιπλέον χρήματα για τις υπερωρίες, όπως μεταδίδει το Reuters.

O Shorten, που είναι ηγέτης του Εργατικού Κόμματος και πρώην επικεφαλής συνδικάτου, δεσμεύτηκε ότι, αν νικήσει στις 18 Μαϊου, θα ανατρέψει εντός 100 ημερών μία δικαστική απόφαση για περικοπή των αμοιβών για τις υπερωρίες.

“Θέλουμε να ακολουθήσουμε το αμερικάνικο μονοπάτι, που για να τα βγάλουν πέρα οι εργαζόμενοι βασίζονται σε φιλοδωρήματα και φιλανθρωπίες και τα ψιλά που μένουν στο τραπέζι;” ήταν το ρητορικό ερώτημα του Shorten, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι “αυτός δεν είναι ο αυστραλιανός τρόπος”.

Το 2017, η Επιτροπή για τα Εργασιακά είχε αποφανθεί ότι μειώσεις για τις αργίες, τα Σαββατοκύριακα και τις εφημερίες στα νοσοκομεία και τα φαρμακεία θα γίνουν σταδιακά μέχρι το 2020.

Η συγκεκριμένη Επιτροπή είναι ένα ανεξάρτητο δικαστήριο που ρυθμίζει τον κατώτατο μισθό, είχε αποφανθεί επίσης ότι οι μειώσεις θα ποικίλουν ανάλογα με τον κλάδο.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Εργατικό Κόμμα προηγείται και οι Φιλελεύθεροι του πρωθυπουργού Scott Morrison, που έχει κυβερνητικό συνασπισμό με το Εθνικό Κόμμα, οδεύουν προς ήττα.

Επίσης, η υποστήριξη για το κάποτε δημοφιλές ακροδεξιό κόμμα Ένα Έθνος έχει υποχωρήσει μετά από μία σειρά σκανδάλων, ανοίγοντας τον δρόμο στον Morrison και τον Shorten για να αλιεύσουν στη δεξαμενή των πρώην ψηφοφόρων του.

Από την Αυστραλία, ας περάσουμε, όμως, σε έναν Αυστραλό, τον Julian Assange, που πέρασε μία κόλαση στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, όπου αξιωματούχοι προσπαθούσαν να τον κάνουν να σπάσει, ανέφερε πρώην υψηλόβαθμος διπλωμάτης, σύμφωνα με το Skynews.

Ο λόγος για τον Fidel Narvaez, που δούλευε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο τα έξι από τα εφτά χρόνια, που πέρασε ο Assange εκεί και μάλιστα έγιναν και φίλοι.

O Assange συνελήφθη πριν από λίγες μέρες, κι ενώ έχει αλλάξει πια η κυβέρνηση στο Εκουαδόρ.

Ο νέος πρόεδρος της λατινοαμερικάνικης χώρας, Lenin Moreno, τον κατηγόρησε δημόσια και έδωσε την εντύπωση ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να άρει το άσυλό του, εξαιτίας της συμπεριφοράς του.

O Narvaez αρνήθηκε, ωστόσο, ότι ο Assange έκανε επιθέσεις, ότι δεν καθάριζε, δεν φρόντιζε τη γάτα του και πασάλειβε με περιττώματα τους τοίχους της πρεσβείας.

“Ο Assange είχε μία άψογη σχέση αμοιβαίου σεβασμού με το υπαλληλικό και διοικητικό προσωπικό της πρεσβείας και δεν μπορώ να θυμηθώ ούτε ένα περιστατικό που να ήταν αγενής μέχρι τον Ιούλιο του 2018, που έφυγα από την πρεσβεία” ανέφερε ο Narvaez.

Αναρωτήθηκε, επίσης, αν ήταν έγκλημα που καμιά φορά τα Σαββατοκύριακα δεν έβαζε τα πιάτα στο πλυντήριο πιάτων.

Ο Narvaez εργάστηκε ως σύμβουλος και επικεφαλής γραμματέας στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, μεταξύ 2010 και 2018.

Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι ο τελευταίος χρόνος στην πρεσβεία ήταν μία κόλαση για τον Assange.

“Του έκοψαν την πρόσβαση στο ίντερνετ και το κινητό του και δεν μπορούσε πια να δεχτεί ούτε επισκέψεις” ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Η στρατηγική τους ήταν προφανής, ήθελαν να τον κάνουν να σπάσει, να λυγίσει, διότι η κυβέρνηση δεν ήξερε πώς αλλιώς να βάλει τέλος στο άσυλο, χωρίς να κουβαλάει την ιστορική ντροπή για κάτι τέτοιο” συμπλήρωσε ο Narvaez, που έδειξε και μερικές φωτογραφίες που είχε βγάλει με τον Assange.

Ο Narvaez εξήγησε επίσης ότι ο Assange δεν πήγε στη Σουηδία, όπου κατηγορήθηκε για βιασμό, επειδή φοβόταν ότι θα εκδοθεί στις ΗΠΑ για το θέμα με τις αποκαλύψεις εγκλημάτων πολέμου από τα Wikileaks.

Τέλος, ο Narvaez υποστήριξε ότι “θεωρώ τον Assange φίλο μου και μας βοήθησε όλους στην πρεσβεία, δεν έχει σημασία αν έβαζε τα πιάτα στο πλυντήριο πιάτων ή αν δεν φρόντιζε σωστά τη γάτα του, εγώ θα σταθώ στο πλευρό του, γιατί τον πιστεύω”.

Να περάσουμε, όμως, στο άλλο μεγάλο θέμα των ημερών, καθώς σε τρεις μέρες η Παναγία των Παρισίων έλαβε περισσότερες δωρεές απ’ ό,τι αθροιστικά οι 10 μεγαλύτερες φιλανθρωπικές οργανώσεις σε έναν χρόνο, όπως γράφει η Le Monde.

Τα 850 εκ. δολ. δωρεών που έχει γίνει γνωστό ότι έχουν δοθεί μέχρι στιγμής, προέρχονται από δισεκατομμυριούχους, από συλλογικότητες, από επιχειρήσεις και από πολλούς ιδιώτες που έχουν καταβάλει μέχρι στιγμής 21 εκ. ευρώ στο Ίδρυμα της Γαλλίας και άλλα 12 εκ. ευρώ στο Ίδρυμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Επίσης, 100 εκ. ευρώ έδωσε η οικογένεια Pinault, 200 εκ. ευρώ ο Arnault Lagardere για λογαριασμό της LVMH (τσάντες και άλλα είδη πολυτελείας Louis Vuitton) και 50 εκ. ευρώ η Πόλη του Παρισιού.

Aυτή η μεγάλη ροή χρημάτων προκάλεσε, ωστόσο, και μία μεγάλη αντιπαράθεση, καθώς υπήρξε μείωση στα ποσά που λαμβάνουν ως δωρεές οι διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις μετά τη θέσπιση και ενός νέου φόρου.

Η δυναμική της Παναγίας των Παρισίων είναι τελικά τόσο ξεχωριστή; Η απάντηση είναι ναι.

Διότι, αν οι συνολικές δωρεές που αφαιρούνται από τον φόρο εισοδήματος ξεπεράσουν τα 2,6 δισ. ευρώ τον χρόνο, τότε χωρίζονται σε πολλαπλούς συνδυασμούς, δομές και αιτίες.

Για το 2017, όμως, ακόμα και αν προσθέτονταν οι δωρεές προς τις 10 μεγαλύτερες φιλανθρωπικές οργανώσεις, δεν ξεπερνούσαν τα 843 εκ. ευρώ, ενώ για να ξεπεραστεί το 1 δισ. ευρώ θα έπρεπε να προστεθούν οι 15 μεγαλύτερες.

Αυτά να τα βλέπουν οι χιονόφιλοι του καναπέ που έσπευσαν να μου κάνουν μαθήματα πολιτισμού, ηθικής και ιστορίας, με αφορμή την Παναγία των Παρισίων.

Εντάξει, θα έχουν και νεύρα που πέρασε ανεπιστρεπτί ο αγαπημένος τους χειμώνας.

Το Σάββατο εμφανίστηκε κι ένα μαγιάτικο -κατεξοχήν ψάρι της καλοκαιρίας- στα κρυστάλλινα νερά.

Μαζί τα πάντα ανοιξιάτικα κτενοφόρα, τα επίσης καλοκαιρινά μελανούρια.

Αλλά και τους σαργούς, τους γύλους, τους χάνους, τις χειλούδες, τις καλόγριες, τις σάλπες, τους καρδινάλιους, μία σαλιάρα και τα γαϊτανούρια.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, το καλοκαίρι έρχεται. Το νιώθω. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.