Το κέντρο της Ευρώπης

Πιτσιρίκο, κλειστό το κέντρο κι αυτή την Κυριακή, αλλά όλο και περισσότερος κόσμος προτιμάει πια τη βουτιά από το τρέξιμο και το ποδήλατο και κατεβαίνει στην αγαπημένη μου ακτή, όπου έσωσα ένα κουνούπι στα κρυστάλλινα τα νερά, από αυτά που δεν τσιμπάνε, όχι τα κακά τα μικρά.

Από το κέντρο της Αθήνας να περάσουμε, όμως, στο κέντρο της Ευρώπης – ναι υπάρχει και τέτοιο κυριολεκτικά.

Ένα μικρό γερμανικό χωριό, λοιπόν, θα γίνει το κέντρο -γεωγραφικά- της ΕΕ, όταν αποχωρήσει η Βρετανία, μεταδίδει το Reuters.

Xρειάζεται περίπου μία ώρα για να διανύσει κανείς με αυτοκίνητο τα 55 χιλιόμετρα από το σημερινό κέντρο -γεωγραφικά- της ΕΕ, που είναι η κοινότητα Westerngrund στη νότια Γερμανία, στο Gadheim.

Mία επιγραφή, στην οποία μπορεί κανείς να διαβάσει «προσεχώς το κέντρο της ΕΕ» κοσμεί ήδη την είσοδο του χωριού.

Σε ένα χωράφι του χωριού, μάλιστα, θα μπει και μία βάση, πάνω στην οποία θα τοποθετηθεί η σημαία της ΕΕ.

Θα είναι μία λυπηρή μέρα για το Westerngrund, όταν θα χάσει τον τίτλο του ευρωπαϊκού κέντρου που είχε κερδίσει το 2013 με την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ και τη διεύρυνσή της.

Το ακριβές σημείο σημαδεύεται με μία πλάκα, έναν χάρτη και μία σημαία της ΕΕ.

Κι ενώ το κέντρο -γεωγραφικά- της Ευρώπης μετακινείται συχνά-πυκνά, παραμένει σταθερά στη Γερμανία από το 2004, όταν τα κράτη-μέλη αυξήθηκαν σε 25 από 15.

To Gadheim είναι τόσο μικρό, που δεν έχει καν δήμαρχο και υπάγεται διοικητικά στο γειτονικό Veitshoechheim και πλέον υπάρχει η ελπίδα ότι με αυτή την εξέλιξη θα μπει στο χάρτη.

Οι ντόπιοι προσδοκούν σε αύξηση των τουριστών, είναι πολύ ενθουσιασμένοι και ένας είπε στον δήμαρχο του Veitshoechheim, Juergen Goetz, να ανακηρύξει την Theresa May ως επίτιμη δημότη του Gadheim.

Ο δήμαρχος είπε, όμως, ότι αυτό «είναι δύσκολο, γιατί το Gadheim μπορεί να γιορτάζει, αλλά η μέρα του Brexit δεν θα είναι καλή για την υπόλοιπη Ευρώπη».

Να μείνουμε, όμως, στη Γερμανία, όπου η Lise Heise, 100 χρονών, μάλλον δεν μοιάζει με κανέναν συνομήλικό της, αφού θα θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές για μία θέση στο συμβούλιο της πόλης Kirchheimbolanden, που είναι και η γενέτειρά της, όπως αναφέρει ο Guardian.

Πρώην δασκάλα των σπορ η ίδια, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή της και η προεκλογική της εκστρατεία θα έχει σημείο αναφοράς το άνοιγμα της υπαίθριας πισίνας, που είχε κλείσει το 2011.

Η Ηeise είχε κάνει και ως πολίτης πολλές προσπάθειες για να επαναλειτουργήσει η πισίνα, καθώς δεν θέλει να μεταφερθεί στα περίχωρα της πόλης, αλλά η φωνή της δεν ακουγόταν.

Τώρα, που η ηλικία της έφτασε σε τριψήφιο νούμερο, πιστεύει ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να πετύχει κάτι.

«Συχνά μου έκλειναν το μικρόφωνο όταν μιλούσα για την πισίνα, αλλά τώρα που έφτασα τα 100, έχω την ευκαιρία να ανοίξω το στόμα μου και να πω κάτι» υποστηρίζει η ίδια.

Οι εκλογές στην πόλη Kirchheimbolanden -που χαϊδευτικά αποκαλείται και Kibo και έχει πληθυσμό 8.000 κατοίκους- είναι προγραμματισμένες για τις 26 Μαϊου.

Η Heise θεωρείται μία εξέχουσα προσωπικότητα για την πόλη και κατεβαίνει υποψήφια με τον συνδυασμό «Το Kibo είμαστε εμείς», ο οποίος θέλει βιώσιμη ανάπτυξη και περισσότερη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά.

«Μας έφερε τη δημοσιότητα που χρειαζόταν για να επικοινωνήσουμε τους στόχους μας καλύτερα» δήλωσε για την 100χρονη το μέλος του συνδυασμού Helga Burmann.

H Ηeise που είναι γιαγιά και προγιαγιά δηλώνει ότι θέλει επιτέλους να κάνει κάτι για τους νέους.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, το κέντρο της Αθήνας θα ήταν καλό να είναι κάθε μέρα μόνο για πεζοπορία, ποδηλάτες και ηλεκτρικά ΜΜΜ. Αφού θα γίνει αργά ή γρήγορα, ας γίνει από τώρα. Το κέντρο της Ευρώπης είναι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Και πρέπει να βομαβαρδιστεί. Για την αιωνόβια γιαγιά, να ευχηθώ να τα χιλιάσει. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.