Το καλό παιδί Mark Zuckerberg

All clear, Πιτσιρίκο, που λένε και στις ΗΠΑ, όταν βγάζουν από τη μέση τον “εχθρό”, δηλαδή, “το πεδίο ελεύθερο”.

Το γράφω με αφορμή το συγκλονιστικό βίντεο που έχεις επισυνάψει από τα Wikileaks και το οποίο δείχνει ένα αμερικάνικο ελικόπτερο να ρίχνει στο ψαχνό σε άμαχο, ως συνήθως, πληθυσμό.

Αυτό που με συγκλόνισε, όμως, δεν ήταν ο καταιγισμός πυρών και τα κορμιά που έπεφταν σαν τις κορίνες του μπιλιάρδου, αλλά οι ατάκες των Αμερικάνων στρατιωτών, που ακούγονταν στο βίντεο.

Όπως το “look at those dead bastards” για τους άοπλους πολίτες που σκοτώθηκαν, το “we see two birds and we are still fire”, σε ελεύθερη μετάφραση “υπάρχουν ακόμα δύο όρθιοι” και αναφέρεται σε κάποιους, που προφανώς δεν τους είχαν θερίσει.

Εμετικά είναι και τα γέλια των Αμερικάνων, όταν ένα τεθωρακισμένο περνάει πάνω από μία σορό.

Ή είναι χαπακωμένοι, ή έχουν πάθει ανοσία πια, αφού είναι ένα επάγγελμα και το να σκοτώνεις τελικά.

Πώς κάποιοι σερβίρουν καφέδες ή φαγητά -με την ευκαιρία στην τελική ευθεία είναι οι εργασίες για να ανοίξει και η δεύτερη παραθαλάσσια καντίνα στη δαντελένια ακρογιαλιά-, έτσι κι αυτοί σερβίρουν πτώματα.

Και μιας και σε μία προηγούμενη ανάρτησή σου, έκανες την αντιπαραβολή του “κακού” Julian Assange με το “καλό παιδί” Mark Zuckerberg, ενδεικτική είναι και η ακόλουθη είδηση.

Το Facebook, λοιπόν, διπλασίασε το ποσό για την ασφάλεια του Mark Zuckerberg στα 22,6 εκ. δολ., όπως μεταδίδει το Reuters.

O Zuckerberg είχε βασικό μισθό 1 εκ. δολ. τα τρία προηγούμενα χρόνια και έπαιρνε και έξτρα αποζημίωση 22,6 εκ., κυρίως για την προσωπική του ασφάλεια.

Συγκεκριμένα 20 εκ. δολ. δόθηκαν το 2018 για την ασφάλεια του ίδιου και της οικογένειάς του, έναντι 9 εκ. δολ. το 2017.

Επίσης ο Zuckerberg έλαβε 2,6 εκ. δολ. για να χρησιμοποιεί ιδιωτικά τζετ, τα οποία είναι μέρος του συνολικού προγράμματος για την ασφάλειά του.

Τα τελευταία χρόνια υπήρξε γενική κατακραυγή για το Facebook, με αφορμή τον ρόλο του στην φερόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικάνικες εκλογές του 2016, αλλά και τη δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών του.

Άλλο ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του Facebook η Cheryl Sandberg πήρε 23,7 εκ. δολ. το 2018, έναντι 25,2 εκ. δολ. το 2017.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Netflix, Reed Hastings που ήταν στο Facebook από το 2011, θα αποχωρήσει, καθώς η εταιρία αυξάνει τη στροφή της προς τα βίντεο.

Από τους πλούσιους, όμως, ας περάσουμε στους φτωχούς, καθώς για άλλη μία φορά αποδεικνύεται το “όπου φτωχός κι η μοίρα του”.

Καθώς το κόστος από τον φονικό κυκλώνα Idai, που έπληξε τη Μοζαμβίκη, τη Ζιμπάμπουε και το Μαλάουι θα ανέλθει σε 2 δισ. δολ., σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Όπως γράφει ο Guardian, το ποσό αυτό θα διατεθεί για την αποκατάσταση των υποδομών και του ζωικού κεφαλαίου, ενώ συνολικά 3 εκ. άνθρωποι -οι μισοί εξ αυτών στη Μοζαμβίκη- έχουν πληγεί σε περιοχές που η καταστροφή ήταν καθολική.

Ο Idai έπληξε πρώτα τη Μοζαμβίκη, όπου οι νεκροί έφτασαν τους 600, πριν κατευθυνθεί προς τη Ζιμπάμπουε, όπου άλλοι 344 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Και στο Μαλάουι καταγράφηκαν 59 θάνατοι, καθώς η χώρα “πνίγηκε” από τις σφοδρές βροχοπτώσεις.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι ο κυκλώνας έπληξε και τις υποδομές στη διαδρομή που συνδέει το λιμάνι Beira της Μοζαμβίκης με το Μαλάουι, τη Ζάμπια και τη Ζιμπάμπουε, διαταράσσοντας το περιφερειακό εμπόριο και τις προμήθειες σε καύσιμα, σιτάρι και άλλα αγαθά.

Ο ΟΗΕ έχει ζητήσει δωρεές 282 εκ. δολ. για την παροχή άμεσης βοήθειας στους πληγέντες τους επόμενους τρεις μήνες.

Και η Παγκόσμια Τράπεζα κάλεσε για “παγκόσμια συνεργασία”, καθώς η ανάκαμψη και η ανοικοδόμηση πρόκειται να αρχίσουν για τους φτωχούς και ευάλωτους πληθυσμούς στους κλιματικούς κινδύνους και τις καταστροφές.

Tο κλίμα, που δεν πάει καλά, και είχαμε για μία ακόμα μέρα ψιλόβροχο και συννεφιά στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Αλλά και δίχτυα και σκουπίδια, όπως φαίνεται και στις φωτό, στη μεγάλη αμμουδιά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, αυτά που λένε οι Αμερικανοί στρατιώτες στο βίντεο που είχε διαρρεύσει το Wikileaks, με κάνουν να σκέφτομαι πως, σε παλαιότερους πολέμους, οι στρατιώτες τρελαίνονταν στον πόλεμο, ενώ τώρα είναι τρελοί από πριν. Το Facebook το σιχαίνομαι, όπως και τον ιδιοκτήτη του. Δυστυχώς, λόγω δουλειάς, πρέπει να το χρησιμοποιώ. Πάντως, στο Facebook καταλαβαίνεις πως είναι τεράστια η μοναξιά πολλών ανθρώπων. Ζουν στο Facebook. Έξω, στους δρόμους, είναι πιο καλά. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θαυμάζουν τον Ζούκερμπεργκ και όχι τον Ασάνζ. Περαστικά τους. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.