Το τέλος της παρέλασης

Πιτσιρίκο, περίπου τα 2/3 των Ελβετών θέλουν να μπει ένα τέλος στην προνομιακή φορολογική μεταρρύθμιση των πολυεθνικών στη χώρα και αναμένεται να εγκρίνουν την αλλαγή του εταιρικού φορολογικού συστήματος, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 62% θα ψηφίσει υπέρ της φορολογικής μεταρρύθμισης στο δημοψήφισμα της 19ης Μαϊου, ενώ πριν δύο χρόνια είχε απορρίψει κάτι ανάλογο, δίνοντας λαβή για να χαρακτηριστεί η Ελβετία ως φορολογικός παράδεισος για τις πολυεθνικές.

Κάτω από την πίεση, όμως, της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, οι Ελβετοί υποσχέθηκαν να συμμορφωθούν με τα διεθνή στάνταρντ και να καταργήσουν τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές από τους οποίους επωφελούνται περίπου 24 χιλιάδες ξένες επιχειρήσεις.

Και φορολογούνται στα καντόνια με συντελεστές από 7,8% ως 12%, έναντι 12% ως 24% που είναι οι φορολογικοί συντελεστές των ελβετικών εταιριών.

Τα καντόνια θα μειώσουν τον φόρο για τις κανονικές επιχειρήσεις, προκειμένου να μην φύγουν αυτές από τη χώρα και, για να καλύψουν το έλλειμμα στα έσοδα που υπολογίζεται στα 2 δισ. δολ., η κυβέρνηση θα αυξήσει το μερίδιό τους από τους ομοσπονδιακούς φόρους.

Για να μην υπάρχει ο φόβος ότι οι εταιρίες θα επωφεληθούν σε βάρος των πολιτών, θα αυξηθεί η συνεισφορά τους στο ασφαλιστικό σύστημα κατά 2 δισ. δολ.

Αυτό θα γίνει μέσω της αύξησης των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων.

Αν παρ’ ελπίδα οι Ελβετοί απορρίψουν για δεύτερη φορά τη φορολογική μεταρρύθμιση, η χώρα τους θα κινδυνεύσει να μπει στη μαύρη λίστα της ΕΕ με τους φορολογικούς παραδείσους.

Στους οποίους παρελαύνουν κάθε λογής επιτήδειοι, θα μπορούσε να προσθέσει κανείς.

Φαίνεται, όμως, ότι έρχεται το τέλος της παρέλασης.

Πόσοι να είναι άραγε οι φόροι που αναλογούν από το διαζύγιο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο του Jeff Bezos με τη σύζυγό του MacKenzie, που θα κοστίσει 35 δισ. δολ., όπως μεταδίδει το BBC.

Η γυναίκα του θα διατηρήσει το 4% της Amazon, που ίδρυσε ο άνδρας της έναν χρόνο μετά τον γάμο τους το 1994 και στην οποία ήταν από τις πρώτες υπαλλήλους του.

Χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες για το διαζύγιό τους ο 55χρονος Bezos και η 48χρονη MacKenzie, που έχουν και τέσσερα παιδιά, αντάλλαξαν φιλοφρονήσεις μέσω του διαδικτύου.

Πριν το διαζύγιο, ο Bezos κατείχε το 16,3% της Amazon και πλέον θα διατηρήσει το 7,5%, αλλά η σύζυγός του θα του παραχωρήσει τα δικαιώματα ψήφου της στην εταιρία, ενώ παραιτείται και των δικαιωμάτων της στη Washington Post και τη διαστημική εταιρία του Bezos Blue Origin.

Oι λιανικές πωλήσεις της Amazon στο διαδίκτυο ανέρχονται σε 232,8 δισ. δολ. και βοήθησαν τον Bezos και την οικογένειά του να αποκτήσουν περιουσία 131 δισ. δολ.

Ο Bezos είναι και επιτυχημένος συγγραφέας και έχει γράψει τα βιβλία The Testing of Luther Albright και Traps (Παγίδες), ενώ η καθηγήτριά του στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον και βραβευμένη με Πούλιτζερ Τοni Morisson έχει πει ότι ήταν ένας από τους καλύτερους μαθητές της.

Ο Bezos φέρεται να έχει πλέον σχέση με την πρώην παρουσιάστρια του Fox TV Lauren Sanchez και μάλιστα ερωτικά μηνύματα που αντάλλασσαν δημοσίευσε σκανδαλοθηρικό περιοδικό στις ΗΠΑ.

Ο Bezos κατηγόρησε την έκδοση του περιοδικού για εκβιασμό, κάτι που η American Media Incorporated αρνείται.

O διακανονισμός του διαζυγίου συντρίβει το προηγούμενο ρεκόρ των 3,8 δισ. δολ., όταν είχαν χωρίσει ο έμπορος τέχνης Alec Wildenstein και η σύζυγός του Jocelyn.

Άλλα ακριβά διαζύγια ήταν του Rupert Murdoch που πλήρωσε 1,7 δισ. δολ. στη σύζυγό του Anna Torv το 1998, του Μελ Γκίμπσον (850 εκ. δολ.), της Μαντόνα με τον Γκάι Ρίτσι (92 εκ. δολ.) και του Μπερλουσκόνι (36 εκ. ευρώ).

Πεταμένα λεφτά όλα αυτά.

Ο πραγματικός πλούτος είναι στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Εκεί, που με εξαίρεση την παραφωνία των διχτυών που είχαν ρίξει ξανά, ο ήλιος βγήκε και την Παρασκευή μέσα από τη συννεφιά, χαρίζοντας τη λάμψη του στα κρυστάλλινα νερά και κάνοντάς τα ακόμα πιο όμορφα και φωτεινά.

Βαγγέλης Σπανός

Υ.Γ. “Το τέλος της παρέλασης” ήταν μία αντιπολεμική σειρά που έπαιξε πριν μερικά χρόνια η ΕΤ 2.

(Αγαπητέ φίλε, πρέπει να μπει ένα τέλος στις πολυεθνικές. Έτσι, θα λυθεί και το θέμα της φορολογίας τους σε όλο τον κόσμο. Και η μπίζνα-έθιμο του γάμου θα ήταν καλό να τελειώσει κάποτε. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.