Free Willy

Πιτσιρίκο, η Ρωσία υπέγραψε μία συμφωνία με μία ομάδα επιστημόνων για να απελευθερώσει σχεδόν 100 φάλαινες, που κρατάει σε αιχμαλωσία στα ανατολικά της χώρας, προκαλώντας γενική κατακραυγή, όπως μεταδίδει το Reuters.

Πρόκειται για δέκα όρκες -η όρκα είναι στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο δελφίνι- και 87 φάλαινες μπελούνγκα, είδος λευκής, αρκτικής φάλαινας, που προορίζονταν για πάρκα και ενυδρεία κυρίως στην Κίνα.

Μετά από 1,5 εκ. υπογραφές, που μάζεψε διαδικτυακά ο Leonardo Di Caprio και την επιστολή της Pamela Anderson στον Vladimir Putin, το Κρεμλίνο παρενέβη διατάσσοντας τις τοπικές αρχές να δράσουν ενάντια σε τέσσερις εταιρίες που παραβίασαν τους κανόνες αλιείας.

Παρά το γεγονός ότι η απελευθέρωση των φαλαινών θα μπορούσε να τις βλάψει, μετά από συμφωνία που υπέγραψαν ξένοι επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένου και του Jean Michel Cousteau, γιου του αξέχαστου Jacques Yves, με Ρώσους συναδέλφους τους, αποφασίστηκε να απελευθερωθούν σταδιακά τα θηλαστικά.

Επιστήμονες από την ομάδα του Cousteau και Ρώσοι συνάδελφοί τους θα κρίνουν πότε και ποιες φάλαινες θα αφεθούν ελεύθερες στον ωκεανό.

Η συμφωνία προβλέπει και την κατασκευή εγκαταστάσεων που να μοιάζουν με το φυσικό περιβάλλον των φαλαινών και όποιο κήτος βρεθεί τραυματισμένο, ή σε κίνδυνο στη θάλασσα της Ιαπωνίας, θα μεταφέρεται εκεί για περίθαλψη.

Οι επιστήμονες θα καταστρώσουν ένα πλάνο για να απελευθερώσουν τις φάλαινες, μερικές εκ των οποίων έχουν αιχμαλωτιστεί από τον Ιούλιο του 2018.

“Έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά, αλλά θα τα καταφέρουμε” δήλωσε ο Cousteau.

Στη Ρωσία δεν υπάρχει νομοθεσία που να απαγορεύει την αιχμαλωσία φαλαινών, η οποία, ωστόσο, επιτρέπεται μόνο για επιστημονικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Από τις προσπάθειες για τη σωτηρία των φαλαινών, ας περάσουμε στις ενέργειες για την προστασία του κλίματος, καθώς μειώθηκε σε 115 τρισ. δολ. από 125 τρισ. δολ. το κόστος των επενδύσεων που πρέπει να γίνουν ως το 2050 για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Και σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η ηλεκτροκίνηση θα είναι το βασικό εργαλείο για τον περιορισμό της ρύπανσης.

Πάντως, αν και χρειάζονται περισσότερες επενδύσεις στην ηλιακή και αιολική ενέργεια, είναι εκπληκτικό πόσο γρήγορα μειώνεται το κόστος της πράσινης ενέργειας γενικότερα.

Το επιπρόσθετο κόστος για να επιτευχθούν οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού (να μην ανέβει πάνω από 2 βαθμούς η μέση θερμοκρασία ως το 2050) ήταν 40% πέρσι.

Συνολικά, θα χρειαστεί να βγουν στους δρόμους 1 δισ. νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων ορυκτών καυσίμων.

Αλλά και να αυξηθεί η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας για θέρμανση.

Επίσης, το μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας επί της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας θα πρέπει να αυξηθεί από 20% σε 50% ως το 2050.

Για να δούμε πόσοι είμαστε διατεθειμένοι να πάρουμε ηλεκτρικό αυτοκίνητο και να κλείσουμε τα καλοριφέρ και τα air condition.

Nα μειώσουμε την κατανάλωση ακόμα και κρέατος και ρούχων, αφού μόνο για να πλυθεί ένα βαμβακερό μπλουζάκι χρειάζονται δεκάδες κυβικά μέτρα νερό.

Γιατί καλή η θεωρία, αλλά στην πράξη τι γίνεται.

Και δεν γίνεται να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή, αν δεν αλλάξει ο σύγχρονος άνθρωπος τρόπο ζωής.

Αλλά εδώ πολλοί δεν κάνουν τον κόπο να πάνε τα σκουπίδια τους μέχρι τους κάδους και την Τετάρτη βρήκα πάλι ένα σωρό πλαστικά και μάζεψα μερικά από την αγαπημένη μου ακτή.

Με τον ισχυρό πρωινό δυτικό άνεμο να εξασθενεί, αλλά να έχει κυματάκι και την άνοιξη να είναι για άλλη μία μέρα σε αναμονή.

Μέχρι που μια μέρα το καλοκαίρι θα έρθει οριστικά, αφού η άνοιξη, όπως και το φθινόπωρο δεν υπάρχουν ουσιαστικά πια.

Από τα τέλη Απρίλη έρχεται το καλοκαίρι, που κρατάει ως τα μέσα Νοέμβρη.

Όπως έγινε, άλλωστε, και πέρσι με την πρώτη ψυχρή εισβολή να έρχεται στα τέλη Νοέμβρη και τον χειμώνα να μπαίνει τότε απότομα, ακριβώς όπως συμβαίνει και με το καλοκαίρι.

Ένας χειμώνας που έχει ξεθωριάσει πια σαν ένα σχολικό λεύκωμα που κιτρίνισαν οι σελίδες του με τα χρόνια, κι ένα άγουρο ακόμα καλοκαίρι.

Μόνο ο γόνος στον βυθό θυμίζει ότι έχουμε άνοιξη.

Αυτή είναι ουσιαστικά η κλιματική αλλαγή, που με την καταπολέμησή της δεν ξέρω τι θα γίνει, αλλά η μάχη κατά της ανεργίας καθημερινά αποδεικνύεται άνιση.

Και αυτή τη φορά ήταν η Societe Generale, που ανακοίνωσε στα συνδικάτα ότι θα καταργήσει 1.600 θέσεις εργασίας παγκοσμίως, εκ των οποίων οι 700 θα είναι στη Γαλλία και κυρίως στο χρηματοπιστωτικό και επενδυτικό τμήμα της τράπεζας, όπως γράφει η Liberation.

Στη Γαλλία η τράπεζα θα απολύσει 500 υπαλλήλους από το χρηματοπιστωτικό και επενδυτικό τμήμα και άλλους 171 στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και στη λιανική τραπεζική.

H Societe Generale έχει δεσμευτεί από το 2015 για ένα μεγάλο πλάνο αναδιάρθρωσης, προκειμένου να διαφυλάξει την κερδοφορία της και να ανταποκριθεί στην ψηφιακή εξέλιξη και τις ανάγκες των πελατών της.

Η τράπεζα θα απολύσει συνολικά 3.500 υπαλλήλους μεταξύ 2015 και 2020 και θα κλείσει 500 υποκαταστήματά της.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, υποφέρουν οι φάλαινες, υποφέρουν οι άνθρωποι, και όλα αυτά χωρίς λόγο. Μια διαρκής ταλαιπωρία επειδή ο καθένας κοιτάει το προσωπικό του συμφέρον. Αυτός ο τρόπος ζωής θα αλλάξει μόνο μετά από μια μεγάλη καταστροφή. Οι άνθρωποι δεν μαθαίνουν τίποτα από την Ιστορία. Ευτυχώς, έρχεται το καλοκαίρι που επιτρέπει έναν άλλο τρόπο ζωής. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.