NASA και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο

Πιτσιρίκο, σωστά έγραψες ότι οι ΗΠΑ θέλουν να παρασύρουν κι άλλους στα διαστημικά παιχνίδια τους και τα χνάρια της NASA, ακολουθεί και το ΝΑΤΟ που εξετάζει την πιθανότητα και άλλες λατινοαμερικάνικες χώρες να ενταχθούν στις τάξεις του μετά την Κολομβία, με τη Βραζιλία να είναι μία από τις υποψήφιες για να γίνει πλήρες μέλος του, όπως μεταδίδει το Reuters.

Και όπως είχε πει και ο Donald Trump παλιότερα, αλλά και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg τώρα, υπενθυμίζοντας ότι “μέχρι το 2017 δεν είχαμε εταίρους από τη Λατινική Αμερική, αλλά τότε κάναμε την αρχή με την Κολομβία, κι έτσι κι άλλες χώρες από την περιοχή μπορούν να ακολουθήσουν”.

Πρόσφατα, ο Trump είχε χαρακτηρίσει τη Βραζιλία μεγάλο σύμμαχο των ΗΠΑ, που μπορεί να εξελιχθεί σε σύμμαχο και μέλος του ΝΑΤΟ.

Μέχρι στιγμής η συμμετοχή στη Βορειοατλαντική Συμμαχία περιορίζεται σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, την Τουρκία, την Καναδά και τις ΗΠΑ, αν και εταίροι του ΝΑΤΟ είναι και η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Σουηδία και η Φιλανδία, χωρίς να είναι μέλη του.

Ο Stoltenberg ξεκαθάρισε ότι αυτό το καθεστώς θα μπορεί να ισχύσει και για τη Βραζιλία, να γίνει, δηλαδή, εταίρος και όχι μέλος.

Διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι “και με τους εταίρους συνεργαζόμαστε πολύ στενά, πρακτικά και πολιτικά και είναι ένας πολύ καλός τρόπος να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας με χώρες που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

Για να γίνει η Βραζιλία μέλος του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να καταθέσει σχετικό αίτημα και να την προτείνει και κάποιος, αλλά εφόσον έγινε κάτι ανάλογο με την Kολομβία, ο Stoltenberg θεωρεί ότι ο δρόμος είναι ανοιχτός και για άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Η Κολομβία έφτασε σε μία συμφωνία το 2017, όταν έγινε “παγκόσμιος εταίρος” του ΝΑΤΟ, δηλαδή, ουσιαστικά σύμμαχός του, χωρίς, όμως, να έχει την υποχρέωση να συμμετέχει σε στρατιωτική δράση.

Άλλοι παγκόσμιοι εταίροι του ΝΑΤΟ είναι το Αφγανιστάν, το Ιράκ, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Μογγολία και το Πακιστάν.

Το να είναι κάποια χώρα σύμμαχος, χωρίς να είναι μέλος του ΝΑΤΟ της δίνει τη δυνατότητα να αγοράζει στρατιωτικό εξοπλισμό από τις ΗΠΑ.

Αν η Βραζιλία γίνει και μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας θα είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά και για αυτό ο Trump έχει πει ότι θα χρειαστούν πολλές συζητήσεις.

Το άρθρο 10 της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ του 1949 περιορίζει τις προσκλήσεις μόνο σε ευρωπαϊκά κράτη και με την προϋπόθεση να γίνουν δεκτά από τα άλλα μέλη και να πληρούν τα κριτήρια της Συμμαχίας.

Αλλά από τα κράτη όλου του κόσμου, ας περάσουμε στους ωκεανούς του πλανήτη, καθώς η πλαστική ρύπανση που επηρεάζει αλιεύματα, ιχθυοκαλλιέργειες και άλλες δραστηριότητες στη θάλασσα, κοστίζει ετησίως 2,5 δισ. δολ. και μειώνει από 1% ως 5% το όφελος που αποκομίζει ο άνθρωπος από τον ωκεανό, όπως αναφέρει ο Guardian.

Το συγκεκριμένο κόστος λέγεται και αξία θαλάσσιου οικοσυστήματος, σύμφωνα με μελέτη που εξέδωσε αυτή την εβδομάδα το Δελτίο Θαλάσσιας Ρύπανσης.

Τα πλαστικά απορρίμματα στοιχίζουν 33,5 χιλ. δολ. ανά τόνο σε μειωμένη περιβαλλοντική αξία, ενώ κάθε χρόνο 8 τόνοι πλαστικού καταλήγουν στους ωκεανούς.

Η συγκεκριμένη έρευνα είναι η πρώτη που εξετάζει την κοινωνική και οικονομική επίδραση της πλαστικής ρύπανσης της θάλασσας, με τους επιστήμονες να υποστηρίζουν ότι το κόστος της για την παγκόσμια κοινότητα είναι μεγαλύτερο από ό,τι είχε εκτιμηθεί.

Και χωρίς να υπολογίζονται οι άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις στον τουρισμό, τις μεταφορές και την αλιευτική βιομηχανία, ούτε την ανθρώπινη υγεία.

Πλαστικά απορρίμματα μπορούν να βρεθούν παντού, από τις πιο πολυσύχναστες και δημοφιλείς ακρογιαλιές, μέχρι τις πλέον απομακρυσμένες και η επίδρασή τους στο ζωοπλαγκτόν, τα ασπόνδυλα, τα ψάρια, τις χελώνες, τα πουλιά και τα θηλαστικά είναι αρνητική.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν, μάλιστα, ότι τα πλαστικά όχι μόνο δεν διαλύονται για δεκαετίες, αλλά μπορούν να ταξιδέψουν και 3.000 χιλιόμετρα μακριά δημιουργώντας νέες αποικίες βακτηρίων και άλγης, αλλάζοντας τη βιογεωγραφική τους εξάπλωση και αυξάνοντας τις πιθανότητες επιδημιών.

Έτσι οι επιπτώσεις δεν περιορίζονται στη θαλάσσια ζωή, αλλά επεκτείνονται και στην κοινωνία.

Η ποσοτικοποίηση αυτού του κόστους μπορεί να βοηθήσει για να στρέψουμε την προσοχή μας και πόρους προς την προστασία της θάλασσας για να την απολαμβάνουν οι επόμενες γενιές.

Με τους επιστήμονες να επισημαίνουν ότι η ανακύκλωση ενός τόνου πλαστικού κοστίζει εκατοντάδες δολ., αλλά το κόστος θα ανέλθει σε χιλιάδες δολ. αν το αφήσουμε στον ωκεανό.

Και να προτείνουν να μειώσουμε το πλαστικό, όπως κάνουμε με τις εκπομπές αερίων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Στο βιντεάκι, μάλιστα, του Guardian, τα λέει όλα με μία φράση ένας ερευνητής.

“Δεν αρκεί να κάνουμε έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας, πρέπει να μάθουμε τα παιδιά μας να είναι σωστά για να είναι και ο κόσμος καλύτερος”.

Ελπίζω να απελευθέρωσαν και τον κάβουρα που φαίνεται σε μία φωτογραφία στο κείμενο του Guardian, εγκλωβισμένος σε ένα πλαστικό ποτήρι, καθώς μία σακούλα του έφραζε την έξοδο.

Παρεμπιπτόντως, επανέφερα ένα κοχύλι που είχε αναποδογυρίσει, ωστόσο, οι μεγάλες συγκινήσεις δεν ήρθαν αυτή τη φορά από τον βυθό με τους χάνους, τους σπάρους, τους κακαρέλους, τους σαργούς, τις μουρμούρες, τις καλόγριες, τις σάλπες, τα μελανούρια και τους κέφαλους, αλλά από τον αγρό.

Εκεί που εντόπισα στη διάρκεια της βόλτας με τα σκυλιά έναν σκαντζόχοιρο να έχει σφηνώσει σε ένα συρματόπλεγμα.

Και αφού κινητοποίησα το μισό Θυμάρι -κάποιοι βρήκαν και την ευκαιρία να τα πουν μετά από καιρό- ένας εργάτης (και μπράβο του) κατάφερε να τον απεγκλωβίσει και τον αφήσαμε ξανά στη φύση.

Η πλάκα είναι ότι αρχικά πήγαινα αλλού βόλτα τα σκυλιά, αλλά πέσαμε σε κοπάδι με πρόβατα και για να μην τσακωθούν με τα τσοπανόσκυλα, αλλάξαμε διαδρομή, πέφτοντας έτσι πάνω στον σκαντζόχοιρο.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, άντε να μπουν και η Ρωσία με την Κίνα στο ΝΑΤΟ, ώστε η ανθρωπότητα να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τους εξωγήινους. Αν και μπορούμε να τους βάλουμε και αυτούς στο ΝΑΤΟ. Το πλαστικό είναι ο πολιτισμός μας πια. Η ευτυχία μας είναι πλαστική. Οπότε, περισσότερα πλαστικά όχι μόνο σε θάλασσες και ακτές αλλά παντού. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.