Από το “Σώστε το diesel” στο “Θα σώσουμε το περιβάλλον”

Πιτσιρίκο, η στήριξη του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στη βιομηχανία του άνθρακα του στέρησε τις ψήφους των νέων, καθώς το επέλεξε μόνο το 7% στις ηλικίες 18-29 ετών, ενώ το 31% της νέας γενιάς προτίμησε τους Πράσινους, λόγω της ευαισθησίας τους για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον, όπως μεταδίδει το Reuters.

Συνολικά το AfD συγκέντρωσε 11% στις ευρωεκλογές, έναντι 20% των Πράσινων, γεγονός που οδήγησε τη νεολαία του με ανάρτησή της στην ιστοσελίδα της στο Facebook να καλέσει “σε μία μεγάλη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή, γιατί αγαπάμε την πατρίδα μας και θέλουμε να σώσουμε το περιβάλλον για τις μελλοντικές γενιές”.

To AfD είχε αντιταχθεί σθεναρά στη στροφή της Γερμανίας προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητο και -κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας- εμφανίστηκαν πανό που έγραφαν “Σώστε το diesel” και “Οι εξορύξεις άνθρακα δεν πρέπει να σταματήσουν”.

Το 11% ήταν ένα πλήγμα για το AfD που είχε πάρει 13% στις εθνικές εκλογές της Γερμανίας και οι ηγέτες του ακροδεξιού κόμματος έχουν διαπιστώσει τη δυσαρέσκεια των νέων απέναντί του, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Και καθώς η μεταναστευτική κρίση έχει αρχίσει να ξεθωριάζει, στο AfD έχουν αρχίσει να αλλάζουν την ατζέντα τους, εστιάζοντας πλέον στην αύξηση της εγκληματικότητας, την οποία αποδίδουν, βέβαια, στην είσοδο ρεκόρ μουσουλμάνων μεταναστών, αλλά και στην κλιματική αλλαγή.

Αλλά θα είναι δύσκολο για το ακροδεξιό κόμμα να μην συνεχίσει την αντιπολίτευσή του στην Αngela Merkel, η οποία έχει στόχο την κατάργηση του άνθρακα.

Κι αυτό διότι το AfD θα αντιμετωπίσει το κόμμα της Merkel στις τοπικές εκλογές του φθινοπώρου σε δύο περιοχές που βασίζονται στα ορυχεία.

Στο Βραδεμβούργο -όπου οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ακροδεξιά και Χριστιανοδημοκράτες να δίνουν μάχη σώμα με σώμα- και στη Σαξονία, όπου προηγείται το CDU.

To AfD πήρε τα μεγαλύτερα ποσοστά του σε αυτές τις δύο περιφέρειες, που οι οικονομίες τους βασίζονται στον άνθρακα.

Από το “Σώστε το diesel” στο “Θα σώσουμε το περιβάλλον” και τούμπαλιν, λοιπόν. Γιατί οι κωλοτούμπες που μπορεί να κάνει οποιοδήποτε κόμμα σε οποιαδήποτε χώρα είναι αμέτρητες, προκειμένου να ικανοποιήσει και να προσελκύσει τους ψηφοφόρους.

Έχουν και οι πολίτες δύναμη, λοιπόν. Και έχουν και ευθύνη.

Απόδειξη για όλα τα παραπάνω είναι και ότι χιλιάδες διαδηλωτές στη Μογγολία βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Ουλάν Μπατόρ, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης, την οποία κατηγορούν για διαφθορά, αλλά και ότι απέτυχε να ανορθώσει την παραπαίουσα οικονομία της ασιατικής χώρας, όπως μεταδίδει το Reuters.

H Moγγολία προσέλκυσε κάποτε επενδύσεις δισ. δολ. αλλά οι διαφωνίες με ξένους επενδυτές, σαν την εταιρία εξορύξεων Rio Tinto, οι σπατάλες της κυβέρνησης και η πτώση των τιμών σε διάφορα αγαθά, τη βύθισαν σε οικονομική κρίση το 2016, από την οποία δεν έχει ακόμα εξέλθει.

“Παραιτηθείτε, παραιτηθείτε, παραιτηθείτε” τραγουδούσαν οι Μογγόλοι διαδηλωτές, κρατώντας και πανό με σλόγκαν κατά της κυβερνητικής ανεπάρκειας, σχετικά με την αντιμετώπιση της διαφθοράς, της ρύπανσης, της στάσιμης οικονομίας και της κρίσης στην υγεία.

“Δεν εκπλήρωσαν τις υποσχέσεις που έδωσαν και το κοινοβούλιο αποδείχτηκε ανίκανο να κάνει την κυβέρνηση να δουλέψει και να είναι υπεύθυνη, οπότε πλέον ζητάμε να αναλάβει την ευθύνη” ανέφερε ένας εκ των διοργανωτών της διαδήλωσης και γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος.

Η Μογγολία είχε υποσχεθεί να αυξήσει σημαντικά τις δαπάνες για τις υποδομές, τις κοινωνικές υπηρεσίες και τη στέγαση, προσελκύοντας ξένες επενδύσεις δισ. δολ.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν χαρτόνια με τις καρικατούρες διακεκριμένων πολιτικών και του πρωθυπουργού, ο οποίος φορούσε ρούχα πειρατή.

Στην κυβέρνηση είναι το Λαϊκό Κόμμα της Μογγολίας, αλλά ο πρόεδρος Battulga Khaltmaa προέρχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα.

Οι επικρίσεις κατά της κυβέρνησης είχαν καταλαγιάσει, όταν παραιτήθηκε ο πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου, μετά από ένα σκάνδαλο, αλλά οι τόνοι ανεβαίνουν και πάλι, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές του 2020.

Ένας ακτιβιστής με μία ντουντούκα έλεγε ότι “ένας φτωχός και κουρασμένος λαός ζητάει από την κυβέρνηση να παραιτηθεί”.

Κι ένας άλλος επισήμανε ότι “οι τιμές ανεβαίνουν σαν τρελές, αλλά οι μισθοί καθόλου”.

Επί χρόνια δορυφόρος της Σοβιετικής Ένωσης, η Μογγολία έκανε στροφή στην κοινοβουλευτική δημοκρατία το 1990.

Αλλά αυτό που αποδεικνύει ουσιαστικά, είναι πόσο μικρός είναι ο κόσμος τελικά.

Επί της ουσίας, οι πολίτες έχουν τη δύναμη να αλλάξουν πολλά. Ακόμα και ένας πολίτης έχει δύναμη.

Όπως αποδείχτηκε από την επιστολή που έστειλε η δημοσιογράφος Αργυρώ Γιαννουδάκη για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, οδηγώντας την Έφη Αχτσιόγλου στην απόφαση να αλλάξει τον σχετικό νόμο για να συμπεριλάβει την ασθένεια στη λίστα με τις ανίατες-μη αναστρέψιμες.

Διαβάζοντας τη συγκεκριμένη είδηση, θυμήθηκα παλιά μία κοπέλα στη δουλειά που είχε σκλήρυνση κατά πλάκας. Και πόσο δυνατή και πρόσχαρη ήταν, πάντα με το χαμόγελο, ενώ εμείς μπορεί να γκρινιάζαμε για ψύλλου πήδημα.

Τα θυμήθηκα όλα αυτά και σήμερα που πήγαμε στις Αλκυονίδες στη Βάρκιζα, όπως κάναμε καμιά φορά τότε στη δουλειά.

Ανέβηκα και στο βραχάκι των 2,5-3 μέτρων μαζί με την πιτσιρικαρία, για να θυμηθώ για καλά τα παλιά.

Τότε που δεν άφηνα βράχο για βράχο, χωρίς να ρίξω μία βουτιά με το κεφάλι.

Στην αρχή μου φάνηκε ότι ήμουν πολύ ψηλά και ότι ο βυθός ήταν πολύ κοντά, αλλά τελικά έπεσα αρκετά καλά. Τιμής ένεκεν για τα 150 μπάνια τα φετινά.

Απλά, όταν ήμουν πάνω στο βράχο και το ζύγιαζα ακόμα, πέρασε από κάτω ένας λούτσος τουλάχιστον ένα μέτρο.

Το κακό τάιμινγκ μου στέρησε ίσως τη φωτογραφία της χρονιάς, αφού ο λούτσος λέγεται και μπαρακούντα της Μεσογείου, αν και είναι λίγο πιο μικρός, πιο ταπεινός και λιγότερο λαμπερός από τον εξ Ατλαντικού ορμώμενο συγγενή του.

Έδειξα, πάντως, το αρπακτικό ψάρι σε μερικούς από τους πιτσιρικάδες, γιατί τα σημαντικά πάντα πρέπει να τα μαθαίνουμε στους νεότερους.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, η νέα γενιά των Γερμανών είναι εξαιρετική. Έχω γνωρίσει πάρα πολλούς νέους Γερμανούς και είναι εντυπωσιακό το πόσο συνειδητοποιημένοι είναι. Επίσης, είναι καλοί άνθρωποι. Ξεσηκώθηκαν και οι Μογγόλοι. Σήμερα, ένας Αυστραλός μου έλεγε την εμπειρία του από το ταξίδι του στην Μογγολία. Ένας άλλος κόσμος. Εύχομαι πολλές βουτιές. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.