Δεν φταίει το Airbnb (μόνο)

Καλησπέρα Πιτσιρίκο,
Ένα γεγονός που παρατηρώ τον τελευταίο χρόνο, είναι η έντονη αντίδραση προς το Airbnb, και ναι ναι ναι, με τα ίδια μου τα μάτια έχω παρατηρήσει πόσο έχουν ανέβει τα ενοίκια, είμαι και εγώ «θύμα» αυτού του περιστατικού.

Βασικά, μήπως δεν είμαστε και τελικά τόσο θύματα;

Μήπως, λέω ‘γω τώρα, μήπως, όλα αυτά έχουν και τη δική μας υπογραφή και ευθύνη;

Σαν γνήσια Αμερικανάκια, πολεμήσαμε με μένος στο Γράμμο και στο Βίτσι για τις καρέκλ… εεε για τη δημοκρατία ενάντια στο κομμουνισμό ( ή τέλος πάντων σε έναν τάχα εκφραστή του).

Σαν γνήσιοι Ευρωπαίοι, διαλέξαμε μια ενιαία Δυτική αγορά, άλλωστε ανήκομεν εις την Δύσιν…

Σα γνήσιοι καπιτάλες χωρίς φράγκο στην τσέπα μας, ψηφίσαμε το 2004, και τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

(η βουλή το 2004)

Βλέπετε κάτω αριστερά κάτι ροζοκόκκινα; Δε θα σου το παίξω ότι αυτά είναι κομμουνιστικά κόμματα, αλλά σίγουρα ψήφοι σε αυτά τα κόμματα κάτω αριστερά, δείχνουν ότι ο ψηφοφόρος δηλώνει μια απέχθεια προς το 92% των κεντρικών δυνάμεων της δυτικής αγοράς.

Το υπόλοιπο 92%; Το βλέπετε; Είναι ψήφοι από τους γονείς μας. 92 στα 100 είναι πολύ… Πααάρα πολύ.

Είναι οι εκπρόσωποί μας, και ανήκουν στους «ευχαριστώ τους φίλους μας τους Αμερικάνους».

Μια μικρή ιστοριούλα θα σας πω για ένα μέρος στο κέντρο της Ευρώπης, αν έχετε ακούσει, όπου υπήρχε ένα τείχος.

Δεξιά του τείχους, τα ενοίκια δεν υπήρχαν, και οι μισθοί ήταν 1/5 σε σχέση με τους αριστερά από το τείχος.

Οι άνθρωποι νόμιζαν ότι με τα άλλα 4/5 του μισθού, θα είχαν άνεση και σπιταρόνα με ενοίκιο πολύ καλύτερη από αυτή που είχαν δεξιά του τείχους.

Για να περάσουν αυτό το τείχος, κατέληξαν να τους πυροβολούν, να τους σκοτώνουν στ’ αλήθεια.

Και παρ’ όλα αυτά, προσπαθούσαν να κάνουν τα πάντα, για να περάσουν το τείχος. Έσκαβαν τούνελ, μπαίναν σε βαλίτσες, έφτιαχναν αερόστατα. (Μουσείο Checkpoint Charlie)

Τελικά, το τείχος έπεσε, και όλοι ζουν αριστερά από το τείχος.

Και πριν 2 εβδομάδες, ενώ παίρνουν μισθό της αριστερής πλευράς, έκαναν συλλαλητήριο επειδή τα ενοίκια έχουν φτάσει στα 6/5 του μισθού τους λόγω AirBnb.

Έλα, παραδέξου το, δεν φταίει το Airbnb, είναι θέμα αγοράς. Όπου θέλει θα το δώσει ο ιδιοκτήτης.

Όπως αυτοί, έτσι και εμείς, δίναμε ρητή εντολή στις κυβερνήσεις για το πού θέλουμε να ζούμε. Δυτικά ή Ανατολικά.

Τώρα μας πειράζει που τα δυτικά είναι ακριβά, αλλά τώρα δεν υπάρχουν ανατολικά μέρη. Άσε που τα ανατολικά παραδυτικοποιήθηκαν στην τελική.

Grow Up

Ας μάθουμε από την ιστορία.

Ωραία τα Gucci και τα Versace, αλλά ή από εδώ είσαι ή από εκεί, αν δεν έχεις ιδιοκτησία –περιουσία ή παραγωγικό μέσον- μη περιμένεις να τα έχεις ούτε από αριστερά, ούτε από δεξιά. Απλά στη μια μεριά θα βλέπεις και τις διαφημίσεις τους.

Αμπαλαέας

ΥΓ1. Εντάξει, οι οικονομολόγοι μη με βρίζετε, δεν είμαι κανένας ειδικός, ούτε είναι τα παραδείγματα μου πλήρως ορθά! Απλά ένα νόημα θέλω να περάσω.

ΥΓ2. Επιτέλους Double!

(Έλα ρε Παοκάρα! Παοκάρα, εδώ μας πήραν τη χώρα -και δεν αντισταθήκαμε, αν και νομίζουμε όλοι πως είμαστε Τσε Γκεβάρα και Κολοκοτρώνηδες- το Airbnb είναι το πρόβλημα; Μην ασχολείσαι, η κατάσταση είναι μόνο για γέλια. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.