Η ιταλική κυβέρνηση κοστολογεί 5.500 ευρώ το κεφάλι κάθε μετανάστη

Πιτσιρίκο, η ιταλική κυβέρνηση σχεδιάζει να περάσει διάταγμα, με το οποίο θα βάζει πρόστιμο από 3.500 ως 5.500 ευρώ στις ΜΚΟ για κάθε μετανάστη που διασώζουν στη Μεσόγειο, όπως αποκαλύπτει ο Guardian.

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις θα υπάρχει και αναστολή της άδειας μεταφοράς ατόμων από τα πλοία των ΜΚΟ από έναν μήνα μέχρι ένα χρόνο.

Αν το διάταγμα που θέλει να φέρει στο ιταλικό κοινοβούλιο ο ακροδεξιός υπουργός Matteo Salvini είχε ψηφιστεί πριν τρία χρόνια, τότε οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θα έπρεπε να πληρώσουν 440 εκ. ευρώ, καθώς έχουν διασώσει 80 χιλ. ανθρώπους στη θάλασσα.

Ο στόχος του Salvini είναι να βάλει τέλος στις επιχειρήσεις διάσωσης των ΜΚΟ, ωστόσο, η πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ιταλία Claudia Lodesani λέει ότι “είναι σαν να βάζεις πρόστιμο στα ασθενοφόρα, επειδή μεταφέρουν κόσμο στα νοσοκομεία”.

“Οι ζωές των ανθρώπων συρρικνώνονται σε ένα πρόστιμο, ένα πρόστιμο που τιμωρεί αυτό που είναι νομικό καθήκον, αλλά και μία ανθρώπινη πράξη αλληλεγγύης” αναφέρει από την πλευρά της η Giorgia Linardi από το Παρατηρητήριο της Θάλασσας.

“Δείχνει και την αδυναμία μίας κυβέρνησης που δεν μπορεί να εγγυηθεί τον έλεγχο με δημοκρατικά μέσα” πρόσθεσε η ίδια.

“Οι νέοι κανόνες αντιβαίνουν το Σύνταγμα” υποστήριξε ο Ιταλός γερουσιαστής Gregorio de Falco.

Πρώην στέλεχος της ακτοφυλακής, αλλά και του Κινήματος των 5 Αστέρων (τον έδιωξαν επειδή δεν είχε ψηφίσει ένα άλλο διάταγμα του Salvini για την ασφάλεια), ο De Falco εξήγησε ότι “ουσιαστικά αυτοί που διασώζουν ζωές πρέπει να πληρώνουν, αλλά και στην αντίθετη περίπτωση κινδυνεύουν να πάνε φυλακή, αν αδιαφορήσουν για κάποιον που απειλείται η ζωή του στη θάλασσα”.

Ο Salvini επαναλαμβάνει, όμως, συνεχώς ότι τα σκάφη των ΜΚΟ δεν θα μπορούν πλέον να κάνουν διασώσεις στα ιταλικά χωρικά ύδατα, μία σκληρή προσέγγιση που έχει καθηλώσει πολλά πλοιάρια στην ανοιχτή θάλασσα.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ακολουθεί αυτή την πολιτική για να δεχτούν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες μετανάστες.

“Αντί να ποινικοποιεί τις ΜΚΟ, η Ιταλία θα πρέπει να θρηνεί τα 70 θύματα, που χάθηκαν στην προσπάθειά τους να φτάσουν από τη Λιβύη στην Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα” του απαντά η Lodesani.

Oι επιζώντες από το ναυάγιο ανοιχτά της Τυνησίας ήταν 16, ενώ το 2019 έχουν φτάσει στην Ευρώπη 17 χιλιάδες μετανάστες μέσω θαλάσσης – 30% λιγότεροι από το 2018 στο ίδιο διάστημα.

Οι νεκροί από την 1η Ιανουαρίου είναι 443, έναντι 620 το ίδιο διάστημα το 2018.

Από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο του 2019 πέθαινε ένας στους οκτώ ανθρώπους που ξεκινούσαν το επικίνδυνο ταξίδι από τη Λιβύη.

Εκεί που κατευθύνεται αυτές τις μέρες ένα ακόμα πλοίο ΜΚΟ, το Sea – Watch 3.

“Nα μην διανοηθούν να μεταφέρουν μετανάστες, θα τους σταματήσουμε με κάθε μέσο” προειδοποιεί κυνικά ο Salvini.

Πραγματικός κυνηγός κεφαλών αυτός ο Σαλβίνι, αλλά κεφάλια παίρνουν και στη Γαλλία, έστω και με πιο κομψό τρόπο.

Με εθελούσια έξοδο, όχι με απόλυση, δηλαδή.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση της Air France παρουσίασε στους εκπροσώπους των εργαζομένων σχέδιο εθελούσιας εξόδου, που έχει στόχο την κατάργηση 465 θέσεων εργασίας από το προσωπικό εδάφους στη Γαλλία, επιβεβαιώνοντας έτσι πρόσφατο ρεπορτάζ της Liberation.

Θα ακολουθήσει προσεχώς διαβούλευση για το θέμα της εθελούσιας εξόδου και δεν θα υπάρξει καμία απόλυση με τη μορφή της αναγκαστικής αποχώρησης, όπως διαβεβαίωσε η γαλλική αεροπορική εταιρία.

Το παραπάνω ρεπορτάζ της Liberation, αλλά και η είδηση ότι η Amazon θα αντικαταστήσει 2.000 εργαζόμενους με μηχανές, οι οποίες θα πακετάρουν συσκευασίες, είναι προς επίρρωση όσων υποστηρίζεις, Πιτσιρίκο, για το βασικό εισόδημα, ένα θέμα που δυστυχώς πολύς κόσμος αγνοεί ή, είναι επιφυλακτικός.

Να περάσουμε, όμως, σε ένα άλλο ρεπορτάζ του Guardian, καθώς ανακαλύφθηκε υλικό που παραπέμπει σε πλαστικά απορρίμματα στην τάφρο των Μαριάνων και σε βάθος 10.927 μέτρων.

Πρόκειται για τη βαθύτερη κατάδυση που έκανε με ειδικό βαθυσκάφος ο Victor Vescovo, πρώην αξιωματικός του ναυτικού από το Τέξας, καταρρίπτοντας για 15 μέτρα και το ρεκόρ, που κρατούσε από τη δεκαετία του 1960.

Τα πλαστικά απορρίμματα έχουν φτάσει σε ποσοστά επιδημίας και πάνω από 100 τόνοι εξ αυτών βρίσκονται στους ωκεανούς.

Τις τρεις τελευταίες εβδομάδες έγιναν τέσσερις καταδύσεις στην Τάφρο των Μαριάνων και συλλέχθηκαν δείγματα πετρωμάτων και βιολογικού υλικού.

Ήταν μόλις η τρίτη φορά που άνθρωποι καταδύθηκαν στο πιο βαθύ σημείο του ωκεανού.

Η αμέσως προηγούμενη ήταν το 2012, όταν ο Καναδός παραγωγός ταινιών James Cameron είχε φτάσει με υποβρύχιο στα 10.908 μέτρα, ενώ τη δεκαετία του 1960 το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ είχε πραγματοποιήσει κατάδυση στα 10.912 μέτρα.

Aπό τα 4-5 μέτρα μάζεψα, εξάλλου, κάνα δυο σακούλες την Τρίτη υπό ασθενή βροχή.

Ευτυχώς δεν θόλωσε τα νερά στη μεγάλη αμμουδιά και την αγαπημένη μου ακτή.

Και γενικά καλές ήταν οι καιρικές συνθήκες, ούτε κρύο, ούτε ζέστη, όπως μου είπε ένας σεβάσμιος γέροντας που μου έκανε ώτο στοπ και τον πήρα κάπου ανάμεσα στην Ανάβυσσο και την Παλαιά Φώκαια.

Θυμάρι πήγαινε κι αυτός, στο τελευταίο σύνορο πριν το απέραντο γαλάζιο.

Τουλάχιστον, ξεχνιέσαι και λίγο εκεί. Όπως λένε και οι Queen που έβαλε το ράδιο, I want to break free.

Καλό, πάντως, και το I ‘m tired of using technology που έβαλε λίγο μετά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, έρχονται ευρωεκλογές, οπότε πρέπει και ο Σαλβίνι να κάνει την καμπάνια του. Δεν είναι να πιστεύεις οτιδήποτε λέγεται σε προεκλογική περίοδο. Θα πέσουν χιλιάδες απολύσεις στις αεροπορικές εταιρείες, αφού πολλές από τις δουλειές για τις οποίες χρειαζόταν στο παρελθόν να υπάρχει προσωπικό, γίνονται πια ηλεκτρονικά. Όποιος ταξιδεύει, το ξέρει. Γενικά, οι θέσεις εργασίας εξαφανίζονται με ραγδαίους ρυθμούς αλλά οι πολίτες θέλουν δουλειές και οι πολιτικοί τους υπόσχονται θέσεις εργασίας που δεν πρόκειται να υπάρξουν. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.