Με γεμάτες τσέπες οι συνταξιούχοι στις κάλπες

Πιτσιρίκο, τέσσερις διαδηλωτές των κίτρινων γιλέκων καταδικάστηκαν σε δύο χρόνια φυλάκισης -οι 12 μήνες με αναστολή- για εμπρησμό τον Δεκέμβριο του 2018 σε διόδια στη Narbonne, όπως αναφέρει η Le Monde.

Θα πρέπει επίσης να πληρώσουν 288 χιλ. ευρώ, ως αποζημίωση στο Δίκτυο Εθνικών Οδών, ενώ απαγορεύεται να συμμετέχουν σε διαδηλώσεις και να φέρουν όπλα για τα επόμενα τρία χρόνια.

Οι τέσσερις άνδρες είναι ηλικίας 29 ως 37 ετών και είχαν συλληφθεί από τον Φεβρουάριο του 2019, αλλά οι τρεις ζήτησαν προθεσμία για να ετοιμάσουν την απολογία τους.

Για την πυρκαγιά κατηγορούνται οι τρεις και ο τέταρτος για συνέργεια, καθώς τους έδωσε βενζίνη από το μηχανάκι του.

Οι δύο παραδέχτηκαν την ενοχή τους, με τον έναν να δηλώνει ότι πέταξε καπνογόνο από το οποίο προκλήθηκε αρχικά η φωτιά στα διόδια και τον δεύτερο να δηλώνει ότι έριξε εύφλεκτο υλικό στα λάστιχα που υπήρχαν στο σημείο, αν και προσθέτει ότι δεν ξεπήδησαν από αυτό οι φλόγες.

Οι άλλοι δύο αρνούνται κάθε συμμετοχή τους στο περιστατικό και παραδέχτηκαν μόνο ότι ήταν παρόντες στα διόδια, αλλά απλά έβλεπαν τι γινόταν.

Αυτή η φωτιά ξέσπασε στις 15 Δεκεμβρίου 2018, την έβδομη εβδομάδα κινητοποιήσεων των κίτρινων γιλέκων και 15 μέρες μετά από μία μεγαλύτερη πυρκαγιά, που είχε καταστρέψει πάλι τα διόδια στη Narbonne, στην έξοδο του αυτοκινητόδρομου Α9.

Ήταν τη νύχτα της 1ης προς 2ας Δεκεμβρίου που καμιά εκατοστή διαδηλωτές είχαν πετάξει βόμβες μολότοφ στα διόδια. Εκείνο το περιστατικό είχε υποβαθμιστεί, αν και πολλές εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων και της χωροφυλακής έπρεπε να ξαναχτιστούν λόγω της φωτιάς.

Το θέμα είναι, βέβαια, ότι ο Mακρόν δεν μπορεί να σβήσει με τίποτα τη φωτιά που έχει ανάψει με τα κίτρινα γιλέκα και έχοντας τάξει πολύ περισσότερα απ’ ό,τι ο Τσίπρας στους συνταξιούχους.

Παρεμπιπτόντως, αυτό που κατά κόρον λέγεται ότι οι νέοι τον έκαναν πρωθυπουργό είναι η μισή αλήθεια.

Γιατί τις εκλογές τις κρίνουν τα 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχων.

Και οι συνταξιούχοι θα πάνε με γεμάτες τσέπες στις κάλπες.

Σε αντίθεση με μένα, που γύρισα με άδεια χέρια από τη Σαλαμίνα, καθώς έμεινε από μπαταρία η υποβρύχια μηχανή και φωτογράφισα μόνο κάτι – ωραίους, πάντως – γλάρους και μερικά ξεθωριασμένα κτενοφόρα στις ακτές Περιστέρια, Πέρανι και Κολώνες.

Στην τελευταία έκανα και την πρώτη μου βουτιά με το κεφάλι από βράχο 1,5-2 μ. για το 2019.

Και άργησα κιόλας μετά από 128 περιηγήσεις φέτος στο απέραντο γαλάζιο και 2298 σερί.

Αλλά βλέπουμε περίεργα πράγματα φέτος. Εδώ χιόνισε τον Μάιο.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, οι συνταξιούχοι θα κρίνουν τις εκλογές. Οι Έλληνες -και όχι μόνο οι Έλληνες- κοιτάνε την τσέπη τους, αφού δεν έχουν και κάτι άλλο να κοιτάξουν. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου -που ήταν μεγάλος παίκτης- αυτός που κατάλαβε καλύτερα τον ψυχισμό των Ελλήνων είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Κάντε εσείς μπάνια γιατί κάποιος πρέπει να κάνει. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.