Μικρό μάθημα Ιστορίας

Πιτσιρίκο,
Επειδή ως γνωστόν η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα, είναι σοφό να την γνωρίζουμε.
Τα εθνικιστικά-νεοφασιστικά κόμματα έχουν πολύ υψηλά ποσοστά και τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Ισπανία, τη Φινλανδία, την Ελλάδα -το 2015- παίρνουν την πρωτιά στις εκλογές αλλά χωρίς αυτοδυναμία. Αυτόματα έρχονται στο μυαλό όσα έγιναν στη Γερμανία του Μεσοπολέμου.

Το 1919, η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση κατέπνιξε την επανάσταση των Σπαρτακιστών και υπέγραψε τη Συνθήκη των Βερσαλλιών.

Η χώρα ζούσε με δανεικά από το 1918 και το 1929 οι μεγαλύτερες τράπεζες χρεοκόπησαν.

Η ανεργία και ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκαν, η ανασφάλεια και ο φόβος κυριάρχησαν.

Ο Χίτλερ βρήκε πρόσφορο έδαφος για προπαγάνδα και λαϊκισμό. Δεν τον ψήφισε ποτέ η πλειοψηφία στη Γερμανία.

Το 1933 γίνεται καγκελάριος και το 1945 η χώρα έχει διαλυθεί και 7,5 εκατομμύρια πολίτες και στρατιώτες έχουν σκοτωθεί.

Παραθέτω το σχετικό σποτ από Ελληνοφρένεια.

Το σύστημα επιστρατεύει τους σοσιαλδημοκράτες με το προσωπείο του φιλολαϊκού ως ορεκτικό πριν το κυρίως πιάτο, τους φασίστες.

Μια ψήφος κάθε 4-5 χρόνια δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Μετά από τόσες γενιές επαγγελματιών πολιτικών κι εναλλαγές κομμάτων στην αστική αντιπροσωπευτική “δημοκρατία” μένουμε στο ίδιο έργο θεατές.

Όπως λέει κι ένα γνωστό ρητό: να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά περιμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα είναι ο ορισμός της παράνοιας.

Αυτά ενόψει εκλογών.

Να είσαι καλά

Αλέξανδρος

(Αγαπητέ Αλέξανδρε, χωρίς να θέλω να βρω δικαιολογίες για τους Γερμανούς και τον Χίτλερ, μεγάλο ρόλο στην άνοδο των ναζιστών στην εξουσία έπαιξε και ο εξευτελισμός της Γερμανίας μετά την ήττα της στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι λογικές φωνές -υπήρξαν και τέτοιες- που έλεγαν πως δεν πρέπει να ταπεινωθούν οι Γερμανοί μετά την ήττα τους δεν εισακούστηκαν. Όταν ταπεινώνεις ένα λαό, ανοίγεις τον δρόμο για τους φασίστες. Αυτό η Γερμανία το ξέρει καλά, οπότε ήταν εντελώς βλακώδης η συμπεριφορά της απέναντι στην Ελλάδα μετά την χρεοκοπία της χώρας μας. Βέβαια, το ότι υπάρχουν νεοναζί και άνθρωποι που τους ψηφίζουν και τους βάζουν στην Βουλή, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που υπέφερε από τους Ναζί, είναι παρανοϊκό. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.