Οι Αμερικάνοι προβλέπουν βροχερό καλοκαίρι με ακραία φαινόμενα στην Ελλάδα και πόλεμο με το Ιράν

Πιτσιρίκο, εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν χωρίς νερό στη Λιβύη, καθώς μία ένοπλη ομάδα εισέβαλε στις εγκαταστάσεις υδροδότησης και διέκοψε την παροχή, αλλά δύο μέρες μετά η υδροδότηση αποκαταστάθηκε και αποφεύχθηκε έτσι μία ανθρωπιστική κρίση, όπως επισημαίνει ο Guardian.

Οι ένοπλοι ανάγκασαν το προσωπικό των εγκαταστάσεων υδροδότησης να κλείσει δύο αγωγούς που συνδέονται με υπόγειες πηγές, απενεργοποιώντας έτσι ένα δίκτυο από τη Σαχάρα ως την πρωτεύουσα Τρίπολη και αφήνοντας 2 εκ. ανθρώπους χωρίς νερό.

Οι ένοπλοι δηλώνουν υποστηρικτές του Khalifa Haftar, αρχηγού του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, που ελέγχει τη νότια και ανατολική χώρα και σκοπεύει να καταλάβει και την πρωτεύουσα, ανατρέποντας τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, η οποία έχει και τη στήριξη του ΟΗΕ.

Οι δυνάμεις του Haftar πολιορκούν την Τρίπολη από τις 4 Απριλίου και έχουν με τη σειρά τους στήριξη από χώρες, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος, αλλά το σχέδιό τους για μία γρήγορη νίκη σε βάρος της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης δεν ευοδώθηκε.

Ο ειδικός απεσταλμένος του OHE, Ghasan Salame, προειδοποίησε ότι οι αψιμαχίες στα περίχωρα της Τρίπολης μπορεί να είναι μόνο η αρχή ενός αιματηρού εμφυλίου πολέμου, ο οποίος θα απειλήσει την ασφάλεια των γειτονικών χωρών και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου.

Παρεμπιπτόντως, δεν υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις ότι η ομάδα που διέκοψε την παροχή του νερού ήταν φίλα προσκείμενη στον Haftar και μπορεί να έδρασε ανεξάρτητα.

Η υπηρεσία που επιβλέπει το πρότζεκτ του νερού στην αφρικανική χώρα και συστάθηκε επί Μουαμάρ Καντάφι, επιμένει ότι δεν είναι με κανέναν σε αυτόν τον εμφύλιο και υποστηρίζει ότι η υδροδότηση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για να εξυπηρετούνται συμφέροντα.

“Το νερό είναι δώρο θεού και πρέπει να το απολαμβάνουν όλοι” ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή της.

Από νερό δεν ξέμεινε μόνο η Τρίπολη, αλλά και άλλες πόλεις στα δυτικά ορεινά.

Οι διακοπές νερού είναι κάτι συνηθισμένο στη Λιβύη.

Η κυβέρνηση κατηγορεί τις δυνάμεις του Haftar ότι θέλουν να κάμψουν το ηθικό των κατοίκων της Τρίπολης.

Το επεισόδιο μπορεί να στοιχίσει και στον Haftar, διότι πλήττει το αφήγημά του ότι μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια απέναντι στις ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες καταφέρνουν καίρια χτυπήματα στην αδύναμη κυβέρνηση της Λιβύης.

Όλη αυτή η κατάσταση ενισχύει επίσης την αίσθηση ότι η πολιορκία εξελίσσεται σε μία γενική ανομία στη Λιβύη, κάτι που θα σπεύσει να εκμεταλλευτεί το Ισλαμικό Κράτος. Υπήρξαν αρκετές επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους, κυρίως στα νότια της χώρας τον τελευταίο μήνα.

Κι ενώ η δυτική και η ανατολική Λιβύη είναι ουσιαστικά δύο αντίπαλα στρατόπεδα από το 2011, όταν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ ανέτρεψαν τον Καντάφι.

Αυτά να τα βλέπουν οι χιονόφιλοι που για τη λειψυδρία κατηγορούν τη ζέστη και την ξηρασία, ενώ σχεδόν όλα τα δεινά είναι συνέπεια των καταστροφικών πολέμων που μαίνονται στη γη.

Άλλωστε, οι Αμερικάνοι (το Accuweather συγκεκρισμένα) προβλέπουν βροχερό καλοκαίρι με επικίνδυνα φαινόμενα -χαλάζι, flash floods (αιφνίδιες πλημμύρες), ακόμα και ανεμοστρόβιλους- για την Ελλάδα, ενώ σχεδόν σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη θα επικρατήσει ζεστός σε γενικές γραμμές καιρός.

Είναι και λίγο κινδυνολογία, βέβαια, αυτές οι εκτιμήσεις από τους Αμερικάνους, που συνηθίζουν να είναι υπερβολικοί.

Μάλιστα, οι μισοί Αμερικάνοι, πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ θα πάνε σε πόλεμο με το Ιράν τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Πάντως, λίγοι υποστηρίζουν μία επίθεση στο Ιράν, αλλά, αν αυτό επιτεθεί πρώτο, τότε οι 4 στους 5 είναι υπέρ του να υπάρξουν αντίποινα από τις ΗΠΑ, έστω και περιορισμένης κλίμακας.

Οι ιστορικά τεταμένες σχέσεις Ουάσινγκτον-Τεχεράνης επιδεινώθηκαν, μετά την επαναφορά των κυρώσεων από τον Trump σε βάρος του Ιράν και πλέον οι ΗΠΑ έχουν στείλει ένα αεροπλανοφόρο και δυνάμεις στον Κόλπο.

Το 49% των Αμερικάνων δεν εγκρίνει, ωστόσο, την πολιτική του Trump απέναντι στο Ιράν, με το 31% εξ αυτών να την επικρίνει σφόδρα και μόνο το 39% να τη βρίσκει σωστή.

Αύξηση κατά 8% παρουσίασε επίσης σε σχέση με προηγούμενη έρευνα το ποσοστό των Αμερικάνων, που πιστεύουν ότι η χώρα τους θα εμπλακεί σε πόλεμο με το Ιράν τα επόμενα χρόνια και ανέρχεται πλέον στο 51%.

Το 53%, εξάλλου, θεωρεί το Ιράν σοβαρή ή άμεση απειλή, ποσοστό που είναι επίσης αυξημένο κατά 6% σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση.

Αντίστοιχα, το 58% των Αμερικάνων θεωρεί απειλή τη Βόρεια Κορέα και το 51% τη Ρωσία.

Παρά τις ανησυχίες, όμως, το 60% των Αμερικάνων πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να κάνουν προληπτική επίθεση στις ιρανικές δυνάμεις, ενώ το 12% είναι υπέρ του να χτυπήσουν πρώτες.

Αντίθετα, αν το Ιράν επιτεθεί, το 79% των Αμερικάνων υποστηρίζει τα αντίποινα, με το 40% να τάσσεται υπέρ μίας περιορισμένης κλίμακας απάντησης με αεροπορικές επιδρομές και το 39% να επιθυμεί εισβολή στην ασιατική χώρα.

Ιράν και ΗΠΑ δηλώνουν ότι δεν θέλουν πόλεμο, αλλά δεν λείπουν οι πολεμοχαρείς δηλώσεις εκατέρωθεν.

Πάντως, το 61% των Αμερικάνων ήταν υπέρ της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν, από την οποία απέσυρε τις ΗΠΑ ο Trump.

Πάνω από τους μισούς ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικάνων ήταν επίσης υπέρ της συμφωνίας για μείωση του πυρηνικού οπλοστασίου του Ιράν.

Συμμαχικές χώρες των ΗΠΑ από τον Κόλπο πιστεύουν, εξάλλου, ότι δυνάμεις που έχουν τη στήριξη του Ιράν είναι υπεύθυνες για τις επιθέσεις σε τάνκερ και πετρελαϊκούς αγωγούς την περασμένη εβδομάδα.

Ο Trump είπε ότι θα ήθελε να έχει συνομιλίες με ηγέτες του Ιράν, αλλά ο Rouhani απέρριψε αυτό το ενδεχόμενο, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για οικονομικό πόλεμο σε βάρος της χώρας του.

Δεν πιστεύω, πάντως, ότι οι Αμερικάνοι θα κάνουν πόλεμο στο Ιράν, που έχει μία καλοκουρδισμένη στρατιωτική μηχανή, η οποία μαζί με τη Ρωσία άλλαξε τη ροή της εμφύλιας σύρραξης στη Συρία, ενώ δεν έχει επιτρέψει και στη Σαουδική Αραβία να αλώσει την Υεμένη.

Είναι δύσκολος -αν όχι ανίκητος- αντίπαλος το Ιράν για τις ΗΠΑ, που έχουν μάθει να χτυπούν τους αδύναμους, αν όχι τους εξαθλιωμένους.

Τον πιο αδύναμο -ατροφικό τον λέω εγώ- κάβουρα που υπάρχει, είδα και φωτογράφισα, εξάλλου, την Τετάρτη.

Η επιστημονική του ονομασία είναι inachus phalangium και εξαιτίας ακριβώς της αδυναμίας του κρύβεται κάτω από άδεια κελύφη για να μην τον φάνε οι χάνοι και οι γύλοι.

Μόνο που το συγκεκριμένο καβουράκι είχε κρυφτεί κάτω από ένα περιτύλιγμα τσίχλας, που πέρασε προφανώς για άδειο κοχύλι.

Κατέβηκα στον βυθό να μαζέψω το πλαστικό, κι έτσι ανακάλυψα τον κάβουρα, που του χάρισα μετά ένα “σπιτάκι”, ένα άδειο κοχυλάκι που είχα βρει.

Όσο για το περιτύλιγμα της τσίχλας, αλλά και κάτι σακουλάκια, ένα κουτάκι μπύρας και ένα πλαστικό ποτήρι και καλαμάκια που είχαν παρατήσει κάτι ψαράδες, τα πήγα στους κάδους, αφού τα μάζεψα από την αγαπημένη μου ακτή.

Δεν φτάνει που ψαρεύουν το Μάιο, που απαγορεύεται, αφήνουν και τα σκουπίδια τους. Καλά κάνω και δεν χωνεύω τους ψαράδες και τους ψαροτουφεκάδες.

Επί της ουσίας, άλλη μια μέρα στη “δουλειά”.

Και άλλη μια μέρα με συννεφιά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, ούτε άσχημο καλοκαίρι θα έχει η Ελλάδα, ούτε πόλεμος των ΗΠΑ με το Ιράν θα γίνει. Αυτό που συμβαίνει είναι πως ο τρόμος πουλάει και οι άνθρωποι λατρεύουν να φοβούνται. Θα είναι ένα υπέροχο καλοκαίρι, γεμάτο αγάπη. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.