Οι λαοί ξεχνάνε

Καλημέρα Πιτσιρίκο,
Κάθομαι εδώ στην αυλή και βλέπω τα άστρα. Δεν μου κολλάει ύπνος. Δεν ξέρω αλλά είχαμε μια κουβέντα με τον γιο μου και τη σύντροφό του. Λίγο δύσκολη, για το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον. Η εγγονή μου κοιμάται γαλήνια, όπως όλα τα παιδιά. Ακόμα το αθώο βλέμμα της μαγνητίζει.

Αύριο, η Maria, η σύντροφος του γιου μου, θέλει να με χώσει σε εκείνο το σωλήνα που κάνει θόρυβο, που μπαίνεις ξάπλα, για την τελευταία εξέταση όπως μου είπε.

. Ο γιος μου με ρωτούσε για τη μητέρα του και αν η Helena της μοιάζει.

Όταν του είπα ότι μου τη θυμίζει, τα μάτια της λάμπουν σαν εκείνα της μητέρας του, χάρηκε.

Τη μητέρα του τη θυμάται, μόνο από φωτογραφίες. Τα χρόνια μετά τον θάνατό της, οπότε μιλούσαμε για εκείνη, πάντα δακρύζαμε.

Μου έδειξε ένα τεστ που έκανε, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου. Η ομοιότητα αγγίζει το 70%.

Εγώ το ξέρω, όσο την κοιτάω, τόσο μου θυμίζει την γιαγιά της, την Έλενα τη σύντροφό μου, από τη μια χάρηκα από την άλλη συνοφρυώθηκα.

Η τεχνολογία δίνει ένα όπλο τρομερό στις κατασταλτικές αρχές ή σε όποιον έχει πρόσβαση στο σύστημα που προωθούν.

Θα μπορούν να εντοπίζουν όχι μόνο το πρόσωπο που τους ενδιαφέρει αλλά και όλα τα πρόσωπα που έχουν χαρακτηριστικά που ομοιάζουν.

Μιλήσαμε για την Λατινική Αμερική, για το πώς οι λαοί ξεχνάνε.

Αφορμή στάθηκε η Αργεντινή και οι διαδηλώσεις που γίνονται σχεδόν κάθε μέρα.

Η σημερινή νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση δεν έπεσε από τον ουρανό, οι ίδιοι την εξέλεξαν, ξεχνώντας πού τους είχαν οδηγήσει τόσα χρόνια.

Μου εξήγησε το τι ακριβώς γίνεται στη Βενεζουέλα, στη Βραζιλία και στη Βολιβία.

Ο Μαδούρο στέκεται ακόμα γιατί ο λαός της Βενεζουέλας δεν ξέχασε. Ξέρουν ότι η άλλη λύση είναι η απόλυτη καταστροφή.

Ο Τσάβες φρόντισε για αυτό. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις που έκανε σε τοπικό επίπεδο, οι αλλαγές που ευνόησαν το 80% του λαού, αυτών που δεν είχαν πρόσβαση στη μόρφωση, στην ιατρική περίθαλψη, σε βασικά κοινωνικά αγαθά, στηρίζουν σήμερα τον Μαδούρο.

Μέσα σε αυτούς είναι και ο στρατός που η πλειοψηφία των στελεχών του προέρχονται από το σύστημα Τσάβες, από φτωχές οικογένειες που ακόμα δεν έχουν ξεχάσει.

Στη Βραζιλία οι κυβερνήσεις Λούλα και Ρούσεφ κινήθηκαν μέσα στα πλαίσια που κινούνται όλα τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Δύσης. Χωρίς θεσμικές αλλαγές το σύστημα μέσα από τις διαδικασίες τους ξέβρασε και ανέδειξε ότι πιο αρνητικό υπάρχει.

Στη Βολιβία, ο Μοράλες ακολουθεί το παράδειγμα του Τσάβες, νομοθετεί και θεσμοθετεί μέσα στα όρια του συστήματος, ώστε να μην είναι εύκολο ένα πισωγύρισμα.

Και ο Τσάβες ήξερε και ο Μοράλες ξέρει ότι, αν κινηθούν έξω από το πλαίσιο που αναγνωρίζεται στη διεθνή σκηνή, τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια.

Σε αυτή την πραγματικότητα σήμερα, ο Μαδούρο καταφέρνει να επιβιώνει, χωρίς να έχει χαρακτηριστικά ηγέτη που θα πάρει τη χώρα επάνω του.

Αλλιώς, οι Αμερικανοί θα είχαν ήδη προχωρήσει σε επέμβαση· το λαϊκό στοιχείο είναι που τους κρατάει ακόμα μακριά.

Αυτά σκεφτομαι, Πιτσιρίκο, και σκέφτομαι και εμάς, τους νεοέλληνες τους ψευτόμαγκες.

Πάμε για εκλογές, κάτι που εμένα δεν με απασχολεί, ποτέ δεν πίστεψα στην εκλογική διαδικασία σε ένα αστικό κράτος.

Η εκλογική διάδικασία απλά με βάζει να διαλέξω το ποιος θα είναι ο επιστάτης των εκμεταλλευτών μου.

Μια φορά έκανα το λάθος να ψηφίσω στο δημοψήφισμα, καταπατώντας τα πιστεύω μου, και θα με ακολουθεί για πάντα.

Γιατί εγώ είμαι από αυτούς που δεν πιστεύουν ότι τα λάθη διορθώνονται -ούτε απαλείφονται-μέσω των διορθωτικών πράξεων μας.

Τα λάθη στέκουν εκεί, ακολουθώντας μας, για να μας θυμίζουν την αποφυγή νέων.

Όταν κάνω ένα λάθος, αυτό που προσπαθώ είναι με πράξεις μου να μειώσω τα αποτελέσματα αυτού του λάθους.

Να προσπαθήσω να βοηθήσω αυτούς που επηρέασε το λάθος μου, ώστε να ξεπεράσουν τις συνέπειές του γρήγορα.

Πέρασε η ώρα, Πιτσιρίκο, περασμένα μεσάνυχτα πια, το ξημέρωμα θα μου δώσει τη χαρά να περάσω όμορφα ακόμα μια μέρα με τους ανθρώπους που αγαπάω.

Να είσαι καλά, Πιτσιρίκο.

NIZ
Dalat

(Αγαπητέ φίλε, δεν είναι τίποτα αυτός ο σωλήνας. Όλα καλά θα πάνε. Οι λαοί ξεχνάνε. Και οι Έλληνες ξεχνάνε. Γενικά, η Μνήμη δεν είναι και το πιο δυνατό σημείο των ανθρώπων. Προτιμούν τη λήθη και τα ψέματα. Αυτός είναι ο λόγος που την πατούν διαρκώς. Να είστε καλά. Σιδερένιος. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.