Ο Παραλίας

Πιτσιρίκο, η Ρωσία πραγματοποίησε την καθέλκυση του πρώτου πυρηνικού παγοθραυστικού της το Σάββατο 25/5, προκειμένου να ανανεώσει και να επεκτείνει τον στόλο της με απώτερο στόχο να αναπτύξει την εμπορική δυναμική της, όπως μεταδίδει το Reuters.

To πλοίο που ονομάστηκε Ural (Ουράλια) και καθελκύστηκε στην Αγία Πετρούπολη είναι το πρώτο από τα τρία που θα κατασκευαστούν και θα είναι τα μεγαλύτερα και πιο ισχυρά παγοθραυστικά του κόσμου.

Η Ρωσία φτιάχνει νέες υποδομές και εκσυγχρονίζει τα λιμάνια της, καθώς οι πιο θερμοί κλιματικοί κύκλοι θα επιτρέπουν τον διάπλου της Βόρειας Θάλασσας όλο τον χρόνο.

Το Ural θα παραδοθεί στην κρατική επιχείρηση πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας Rosatom το 2022, όταν θα είναι έτοιμα και τα άλλα δύο παγοθραυστικά, η “Αρκτική” και η “Σιβηρία”.

Το Ural μαζί με τις αδερφές του θα είναι το κλειδί για το στρατηγικό μας πρότζεκτ να χρησιμοποιούμε τη θαλάσσια οδό της Βόρειας Θάλασσας όλο τον χρόνο, ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής της Rosatom Alexey Likhachev.

Ο πρόεδρος Vladimir Putin είχε πει τον Απρίλιο του 2019 ότι η Ρωσία αναβαθμίζει την κατασκευή των παγοθραυστικών, με στόχο να αυξήσει τις θαλάσσιες συγκοινωνίες στην αρκτική ακτή της.

Όλα αυτά αποσκοπούν στην ενίσχυση του ρόλου της Μόσχας στον βορρά, προκειμένου να ανταγωνιστεί τον Καναδά, τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία, αλλά και έναν νέο παίκτη, την Κίνα.

Μέχρι το 2035 ο αρκτικός στόλος της Ρωσίας θα έχει 13 μεγάλα παγοθραυστικά, τα εννέα εκ των οποίων θα κινούνται με πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Η Αρκτική έχει μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, ίσα με 412 δισ. βαρέλια πετρελαίου, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 22% του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, που δεν έχουν ανακαλυφθεί.

Η Μόσχα ελπίζει ότι η θαλάσσια διαδρομή από το Murmansk ως τον Βερίγγειο Πορθμό κοντά στην Αλάσκα, θα την απογειώσει, καθώς είναι πολύ πιο σύντομη από αυτή μέσω Ασίας για την Ευρώπη.

Το Ural θα έχει πλήρωμα 75 ατόμων και θα μπορεί να περνάει ακόμα και μέσα από πάγο πάχους 3 μέτρων.

Eίναι πολλά τα λεφτά για τις πετρελαϊκές και είναι εξίσου πολλά και για τις φαρμακευτικές.

Για του λόγου το αληθές, η Novartis εξασφάλισε την έγκριση για ένα νέο φάρμακο, το οποίο κοστίζει 1,67 εκ. στερλίνες ανά θεραπεία, όπως αποκαλύπτει το Skynews.

To φάρμακο ονομάζεται Zolgensma και εγκρίθηκε από τη ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ για θεραπεία μωρών με νωτιαία μυϊκή ατροφία, μία σπάνια και συχνά θανατηφόρα ασθένεια.

Η νέα, μία και έξω, θεραπεία χρησιμοποιεί έναν ιό για να αντικαταστήσει το προβληματικό γονίδιο, που προκαλεί την ασθένεια, με ένα πανομοιότυπό του, το οποίο, όμως, λειτουργεί κανονικά.

Η έγκριση από τη ρυθμιστική αρχή επιτρέπει τη χρήση του Zolgensma σε παιδιά που έχουν το πιο φονικό τύπο της ασθένειας, αλλά και σε κάποια που οι ζωές τους μπορεί να κινδυνεύσουν αργότερα.

Τα παιδιά που έχουν τον πιο σοβαρό τύπο της ασθένειας σπάνια επιζούν μετά τα δύο χρόνια.

“Δυνητικά πρόκειται για ένα νέο στάνταρντ θεραπείας για μωρά με τον πιο σοβαρό τύπο νωτιαίας μυϊκής ατροφίας” ανέφερε η νευρολόγος παιδίατρος Emmanuelle Tiongson, προσθέτοντας ότι ανοίγει πλέον ένας μακρύς κύκλος διαπραγματεύσεων με τις ασφαλιστικές, προκειμένου να είναι προσιτό το Zolegensma σε όσο το δυνατόν περισσότερους ασθενείς.

Εκτελεστικά στελέχη της Novartis υπεραμύνθηκαν της πανάκριβης τιμής του φαρμάκου, ισχυριζόμενα ότι η θεραπεία είναι μία και έξω, αλλά και πιο αποτελεσματική από άλλες μεθόδους που στοίχιζαν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια ετησίως.

Το κόστος τέτοιων φαρμάκων αποτέλεσε αντικείμενο διαφωνιών και μία ανεξάρτητη αξιολόγηση που έγινε τον Απρίλιο του 2019 στις ΗΠΑ αποφάνθηκε ότι η Novartis υπερτιμά την αξία του Zolgensma.

Aλλά μετά την έγκριση που εξασφάλισε η ελβετική φαρμακοβιομηχανία, το Ινστιτούτο για Κλινικές και Οικονομικές Αξιολογήσεις αναδιπλώθηκε υποστηρίζοντας ότι πρόσθετα κλινικά στοιχεία από τη Novartis δείχνουν ότι το φάρμακο αν και όντως ακριβό, είναι αποδοτικό.

Η Novartis το υπέβαλε για αξιολόγηση και στην Υπηρεσία Ευρωπαϊκών Φαρμάκων και τα αποτελέσματα αναμένονται σε μερικούς μήνες.

Aξιοσημείωτη είναι, όμως, η είδηση και για τη Μεξικάνα υπουργό που παραιτήθηκε επειδή εξαιτίας της καθυστέρησε μία πτήση. H παραίτηση της υπουργού Περιβάλλοντος του Μεξικού Josefa Gonzalez Blanco Ortiz Mena συνιστά, εξάλλου, τη δεύτερη απώλεια για το κυβερνητικό σχήμα του προέδρου Andres Manuel Lopez Obrador σε λιγότερο από μία εβδομάδα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Στην επιστολή παραίτησής της η Gonzalez Blanco υποστήριξε ότι σε ένα πρόσφατο ταξίδι της προκάλεσε καθυστέρηση για τους υπόλοιπους επιβάτες, αλλά και το πλήρωμα του αεροπλάνου.

“Δεν υπάρχει δικαιολογία, για να μεταρρυθμιστεί το Μεξικό πρέπει να υπάρξει συμμόρφωση με τις αξίες της ισότητας και της δικαιοσύνης και κανένας δεν θα πρέπει να έχει προνόμια, ακόμα και κατά την άσκηση των καθηκόντων του, ούτε να μπαίνει πάνω από το καλό της πλειοψηφίας”.

Ο Μεξικάνος πρόεδρος μίλησε με την υπουργό του, λέγοντας ότι απολογήθηκε, του είπε ειλικρινά τι συνέβη και έθεσε στη διάθεσή του την παραίτησή της, την οποία εκείνος έκανε δεκτή.

Η αποχώρησή της έρχεται τρεις μέρες μετά από μία άλλη παραίτηση, αυτή του German Martinez, ο οποίος ήταν επικεφαλής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Ασφάλισης και παραπονέθηκε για τις μειώσεις του προϋπολογισμού και τις απολύσεις που διέταξε ο υπουργός Οικονομικών του Lopez Obrador, με συνέπεια να πληγούν οι υπηρεσίες υγείας για τους φτωχούς.

Από τον Δεκέμβριο του 2018 που ο αριστερός Lopez Obrador ανήλθε στην εξουσία, χρησιμοποιεί εμπορικές πτήσεις, αφού είχε ασκήσει κριτική στον προκάτοχό του για τα πολυτελή ταξίδια που έκανε.

Ο Lopez Obrador προχώρησε επίσης στη μείωση των δαπανών για αρκετά κρατικά τμήματα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της υγείας, καθώς στοχεύει στον εξορθολογισμό του δημόσιου τομέα.

Η στροφή του προς τη λιτότητα έχει προκαλέσει, όμως, προβλήματα στα νοσοκομεία, προκαλώντας θυμό για τις καθυστερήσεις χειρουργείων, τις μειώσεις των εξετάσεων και την έλλειψη προσωπικού.

Η μικρότερη συμμετοχή από την αρχή του κινήματος των κίτρινων γιλέκων με μόλις 12.500 διαδηλωτές σε όλη τη Γαλλία, καταγράφηκε, εξάλλου, το Σάββατο 25/5, όπως αναφέρει η Le Monde, επικαλούμενη τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι διαδηλωτές ήταν 15.000, ωστόσο, οι διοργανωτές ανεβάζουν τον αριθμό τους σε 35.100.

Αυτή τη φορά στο Παρίσι βγήκαν 2.100 άτομα στους δρόμους, όπου υπήρχαν και 1.000 άνδρες των ειδικών δυνάμεων, αλλά και 3.000 αστυνομικοί και στρατιωτικοί για να ελέγξουν δύο διαφορετικές πορείες.

Η μία διαδήλωση έγινε στη Μονμάρτρη, ενώ στα δυτικά της γαλλικής πρωτεύουσας οι διαδηλωτές έπαιξαν το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι με τις δυνάμεις της τάξης πριν συγκεντρωθούν τελικά στην πλατεία Δημοκρατίας.

Εκεί καμιά 30αριά άτομα πέταξαν αντικείμενα στους αστυνομικούς, που απάντησαν με δακρυγόνα, ενώ αργά το απόγευμα μερικές δεκάδες διαδηλωτές απέκλεισαν ένα τμήμα της πλατείας της Βαστίλλης, πριν απομακρυνθούν από την αστυνομία.

Στην Amiens βρέθηκαν επίσης 2.000 διαδηλωτές, αποφασισμένοι να ψάξουν τον Macron μέσα στο σπίτι του, καθώς η συγκεκριμένη πόλη είναι η γενέτειρά του.

“Αφού δεν μπορούμε να πάμε στο παλάτι του Μacron – τα Ηλύσια Πεδία – θα καταλάβουμε την πόλη του, την Amiens” ήταν το διαδικτυακό κάλεσμα που είχαν κάνει εδώ και μερικές μέρες τα κίτρινα γιλέκα.

Μάλιστα, κατέφθασαν και διαδηλωτές από τη Νορμανδία, τη Βρετάνη και την ευρύτερη περιοχή του Παρισιού και όταν έπεσαν αντικείμενα σε μία τράπεζα και το ξενοδοχείο Carlton η αστυνομία προχώρησε σε 18 προσαγωγές, εκ των οποίων οι δύο μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Στην Τουλούζη οι διαδηλωτές ήταν 2.000, συνδυάζοντας την κινητοποίηση των κίτρινων γιλέκων με αυτή για την κλιματική αλλαγή και για αυτό την ονόμασαν “πιο καυτή και από το κλίμα”.

Αυτή στο Μονπελιέ, όπου έδωσαν το παρών 950 ονομάστηκε με τη σειρά της “η επανάσταση του λαού”.

Στο Στρασβούργο 850 κίτρινα γιλέκα πήραν μέρος και στη διαδήλωση για το κλίμα, κάτι που έγινε και στη Λιόν και στη Ναντ, όπου οι διαδηλωτές ήταν 500, ενώ στη Ντιζόν 600.

Eκπρόσωποι των κίτρινων γιλέκων συμμετείχαν, εξάλλου, και στις ευρωεκλογές.

Παρεμπιπτόντως, είχαν πολλή κίνηση τα εκλογικά κέντρα στο Παλαιό Φάληρο, την Ανάβυσσο και το Κουκάκι.

Περισσότερο κόσμο είχε φυσικά στις παραλίες, αλλά και στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Είδαμε και το έργο “Ο Παραλίας” με τον Μάθιου Μακόναχι, που μπορεί να μην λέει και πολλά, αλλά αξίζει για μία φράση του.

“Ευτυχισμένος είσαι όταν κάνεις ό,τι σε ευχαριστεί” είπε ο δημοφιλής ηθοποιός που είχε έρθει και στην Ελλάδα πέρσι για διακοπές.

Για τρεις βδομάδες, αλλά τελικά έμεινε για τέσσερις αφού άρεσε πολύ η χώρα μας στον ίδιο και την οικογένειά του.

“Τhe sea doesm’t bite you” είχε δηλώσει λίγο μετά για την Ελλάδα ο Μακόναχι.

Εννοώντας ότι η θάλασσα στην Ελλάδα είναι σε γενικές γραμμές ήρεμη και για αυτό έχουμε την πολυτέλεια να την απολαμβάνουμε χειμώνα-καλοκαίρι.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, δεν σχολιάζω τίποτα, γιατί έχω επιστρέψει από την θάλασσα και απολαμβάνω την ανάλυση των αποτελεσμάτων των εκλογών στα κανάλια. Αισθάνομαι σαν να ζούμε στην δεκαετία του ’90. Τέλεια η θάλασσα σήμερα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.