Πρόταση μομφής και στην Παπούα Νέα Γουινέα

Πιτσιρίκο, μετά την Ελλάδα, το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει και στην Ωκεανία, με συνταρακτικές εξελίξεις σε Παπούα Νέα Γουινέα και Αυστραλία.

Εκεί που μία γυναίκα 25 χρονών πέταξε ένα αυγό στο κεφάλι του πρωθυπουργού της Αυστραλίας, Scott Morrison, λίγες μέρες πριν τις εκλογές της 18ης Μαϊου και συνελήφθη από τους σωματοφύλακές του, όπως μεταδίδει το Reuters.

Aμέσως έσυραν την κοπέλα μακριά και της πέρασαν χειροπέδες, ενώ η αστυνομία δεν έδωσε στη δημοσιότητα το όνομά της.

Το αυγό δεν έσπασε στο κεφάλι του Αυστραλού πρωθυπουργού, ο οποίος στη συνέχεια βοήθησε και μία ηλικιωμένη γυναίκα, που είχε πέσει στο έδαφος κατά τη διάρκεια του περιστατικού στη Νέα Νότια Ουαλία.

O Morrison είπε και ότι θα είναι “πάντα απέναντι στους δειλούς ακτιβιστές που δεν σέβονται τίποτα και στους συνδικαλιστές που καπελώνουν τις μικρές επιχειρήσεις και τους υπαλλήλους στους χώρους εργασίας”.

“Απαράδεκτη” χαρακτήρισε την πράξη της 25χρονης και ο ηγέτης των Εργατικών Bill Shorten, κάνοντας λόγο για “επαίσχυντη συμπεριφορά”.

Η πρόεδρος των Αυστραλιανού Συμβουλίου Συνδικάτων, Sally McManus, κατηγόρησε, πάντως, τον πρωθυπουργό, επειδή προσπάθησε να συσχετίσει τα συνδικάτα με τη γυναίκα που πέταξε το αυγό.

Αλλά και η 25χρονη γυναίκα είπε αργότερα στους δημοσιογράφους ότι ενήργησε για λογαριασμό τους και για να διαμαρτυρηθεί για τους πρόσφυγες που έχει υπό κράτηση η Αυστραλία στο νησί Manus στην Παπούα Νέα Γουινέα.

Τον Μάρτιο του 2019, ένας έφηβος είχε πετάξει ένα αυγό στο κεφάλι ενός αμφιλεγόμενου ακροδεξιού Αυστραλού βουλευτή, ο οποίος είχε αποδώσει στη μεταναστευτική πολιτική της Νέας Ζηλανδίας το μακελειό με τους 50 νεκρούς στα δύο τζαμιά.

Η Παπούα Νέα Γουινέα, εξάλλου, μπήκε σε πολιτική κρίση μετά τις παραιτήσεις υπουργών και την πρόταση μομφής που κατέθεσαν βουλευτές σε βάρος του πρωθυπουργού Peter Ο’ Neil, όπως αναφέρει ο Guardian.

Την περασμένη εβδομάδα, πολλοί βουλευτές και από την κυβέρνηση και από την αντιπολίτευση προχώρησαν σε αποχή από τα καθήκοντά τους και κλείστηκαν σε δύο ξενοδοχεία στην πρωτεύουσα Port Moresby, ενώ 1.000 αστυνομικοί περιπολούν την πόλη για να διασφαλιστεί η ηρεμία.

“Δεν θέλουμε να είμαστε μία χώρα του ενός, του ενός δικτάτορα” φωτογράφισε τον Peter O’ Neil, o James Marape, πρώην υπουργός Οικονομικών που παραιτήθηκε, και τον οποίο ανακήρυξαν σαν υποψήφιο πρωθυπουργό τους οι εξεγερμένοι βουλευτές.

“Ελπίζουμε υπό την ηγεσία του η Παπούα Νέα Γουινέα να αρχίσει να βλέπει πραγματικές αλλαγές” δήλωσε εκπρόσωπος της ομάδας των βουλευτών.

Ένας άλλος βουλευτής της αντιπολίτευσης, ο Bryan Cramer, είπε ότι η πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού θα κατατεθεί την Πέμπτη 15/5.

Ο O’Neil κατηγορείται ότι σύναψε μυστικά τον Απρίλιο μία συμφωνία 16 δισ. δολ. για φυσικό αέριο, που περιλαμβάνει φόρους και άλλους διακανονισμούς, οι οποίοι δεν είναι ευνοϊκοί για την Παπούα Νέα Γουινέα, αλλά μόνο για ανθρώπους του πρωθυπουργού.

Οι αντιδρώντες βουλευτές θέλουν μία νέα κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία.

Ο O’Neil τους κατηγορεί με τη σειρά του ότι βάζουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της χώρας, για να ικανοποιήσουν προσωπικές τους φιλοδοξίες, και ότι δεν έχουν προτείνει καμία ουσιαστική πολιτική εδώ και 20 μήνες.

Ο ίδιος έχει πολύ καλές σχέσεις με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία και επιδιώκει να αναπτύξει δεσμούς και με την Κίνα.

Στο εσωτερικό έχει, όμως, φθορά, εξαιτίας μίας κρίσης στην υγεία με το ξέσπασμα επιδημίας πολιομυελίτιδας, αλλά και για υποθέσεις διαφθοράς και προκλητικών δαπανών, όπως η αγορά πολυτελών αυτοκινήτων.

Η μοίρα του ουσιαστικά εξαρτάται από τη στάση που θα κρατήσει ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Job Pomat, αλλά, έτσι κι αλλιώς, με τις συμμαχίες να είναι τόσο ρευστές κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει τελικά.

Άλλωστε, ο O’ Neil έχει κερδίσει ανάλογες ψηφοφορίες στο παρελθόν και -ακόμα και αν χάσει τώρα- μπορεί να κινηθεί δικαστικά και γενικά να χρησιμοποιήσει ό,τι εργαλείο διαθέτει για να διατηρήσει την εξουσία.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, η πολιτική έχει όλο και λιγότερο σχέση με την πολιτική. Και οι κυβερνήσεις δρουν σαν μεσάζοντες. Άντε να αναλάβουν ξεκάθαρα την κυβέρνηση οι αγορές, για να απαλλαγούμε από τους πολιτικούς που είναι πια παράσιτα. Χώρια που φανατίζουν τους πολίτες και τους διχάζουν, μόνο και μόνο για να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους και να εκλεγούν. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.