Τραμπ κερνάει, Τραμπ πίνει

Πιτσιρίκο, παραπέμπεται στις καλένδες από τον υπουργό Οικονoμικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin ένα αίτημα του Κογκρέσου για τις φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων έξι ετών του Donald Trump, κάτι που θα οδηγήσει τις δύο πλευρές στα δικαστήρια, όπως εκτιμά το Reuters.

“Δεν μπορούμε να δώσουμε και να δημοσιοποιήσουμε τέτοιες πληροφορίες” απάντησε ο Αμερικανός υπουργός στον πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής, Richard Neal, που έκανε την κλήτευση για τις φορολογικές δηλώσεις του Trump, τόσο ως φυσικό πρόσωπο, όσο και των επιχειρήσεών του.

Η κλήτευση έγινε πριν από μία εβδομάδα και την Παρασκευή 17/5 ήταν η καταληκτική ημερομηνία για την παράδοση των φορολογικών δηλώσεων.

Ο Mnuchin επανέλαβε τη θέση του ότι το αίτημα του Neal στερείται νομικής ισχύος, η οποία είναι απαραίτητη προκειμένου να δοθούν οι φορολογικές δηλώσεις. Κάτι που οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν, πάντως, ότι δεν ισχύει.

Μικρή σημασία έχουν, βέβαια, όλα αυτά· το θέμα είναι οι δουλειές να πηγαίνουν καλά.

Και οι ΗΠΑ έχουν δουλειές με φούντες, καθώς το Πεντάγωνο άναψε το πράσινο φως για την πώληση όπλων, κυρίως αμυντικών βλημάτων, αξίας 314 εκ. δολ. από τις ΗΠΑ στη Νότια Κορέα, όπως μεταδίδει το Reuters.

H Nότια Κορέα, βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην Ασία, ζήτησε να αγοράσει 94 βλήματα SM 2, τα οποία χρησιμοποιούν τα πολεμικά πλοία της, μαζί με 12 συστήματα πλοήγησης και τεχνικής βοήθειας, συνολικού κόστους 313,9 εκ. δολ.

Για την πιθανή πώληση ενημερώθηκε ήδη και το Κογκρέσο.

Η προτεινόμενη πώληση έρχεται λίγο μετά τις κατηγορίες της Βόρειας προς τη Νότια Κορέα για τις αγορές που κάνει η δεύτερη από τις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων ήταν και το πρώτο μαχητικό στελθ F-35.

Με τις συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση της κορεάτικης χερσονήσου να έχουν παγώσει μετά τη σύνοδο του Kim Jong Un με τον Donald Trump στο Ανόι του Βιετνάμ τον Φεβρουάριο του 2019, η Βόρεια Κορέα έκανε νέες δοκιμές όπλων αυτόν τον μήνα.

Η Νότια Κορέα χρησιμοποιεί ήδη τα βλήματα SM 2, αλλά πλέον έχει κατασκευάσει περισσότερα αντιτορπιλικά πλοία, τα οποία εξοπλίζονται με τα συγκεκριμένα βλήματα.

Η Βόρεια Κορέα καυχιέται από την πλευρά της ότι έχει τα δικά της βλήματα επιφανείας – αέρος. Η Ιαπωνία, άλλη μία σύμμαχος των ΗΠΑ στην Ασία, θα αγοράσει επίσης βλήματα μέσου βεληνεκούς και συνολικής αξίας 317 εκ. δολ.

Οι ΗΠΑ εξέδωσαν, εξάλλου, και ταξιδιωτική οδηγία προς εμπορικά αεροπλάνα που πετούν πάνω από τον Περσικό Κόλπο, αλλά και πάνω από τον κόλπο του Ομάν, εξέδωσαν οι ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το Reuters.

O λόγος είναι οι εντάσεις που έχουν κλιμακωθεί ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη.

Την ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσε η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας, προειδοποιώντας για “αυξημένες στρατιωτικές δραστηριότητες και πολιτικές εντάσεις στην περιοχή, οι οποίες ενέχουν και αυξημένο κίνδυνο για τις επιχειρήσεις της πολιτικής αεροπορίας των ΗΠΑ, λόγω κάποιας παρανόησης, ή κάποιου λάθους, κατά τη διαδικασία αναγνώρισης ενός αεροσκάφους”.

Οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες μέρες και υπάρχει ανησυχία ακόμα και για μία σύγκρουση ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, οι ΗΠΑ απέσυραν και διπλωματικό προσωπικό από την πρωτεύουσα του Ιράκ, Βαγδάτη, μετά τις επιθέσεις σε τέσσερα τάνκερ στον Περσικό.

Η Ουάσινγκτον έχει αυξήσει τις οικονομικές κυρώσεις και τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή, κατηγορώντας το Ιράν ότι απειλεί αμερικάνικα στρατεύματα και συμφέροντα.

Η Τεχεράνη κάνει από την πλευρά της λόγο για ψυχολογικό πόλεμο και “παιχνίδια”, υποστηρίζοντας ότι μπορεί εύκολα να πλήξει αμερικάνικα πολεμικά πλοία.

Να, όμως, και μία ενδιαφέρουσα είδηση για όσους περνάμε πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή ή κινητού, καθώς ο εθισμός στα βιντεοπαιχνίδια μπορεί να χαρακτηριστεί επισήμως ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όπως αναφέρει το Skynews.

Κι αυτό διότι οι γιατροί θεωρούν αυτόν τον εθισμό -το gaming- ως διαταραχή, που μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή ζωή ενός ατόμου.

Τον Ιούνιο του 2018, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμπεριέλαβε τη διαταραχή του gaming στην παγκόσμια κατάταξη με τις ασθένειες και την επόμενη εβδομάδα θα ψηφίσει για το αν θα τη χαρακτηρίσει και επισήμως ασθένεια.

Οι κατασκευαστές βιντεοπαιχνιδιών έχουν πει ότι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και έχουν αναλάβει και δράση για τη συγκεκριμένη διαταραχή.

H Microsoft ανέφερε ότι έχει δώσει περισσότερες δυνατότητες στους γονείς, έτσι ώστε να ελέγχουν για πόση ώρα τα παιδιά τους παίζουν βιντεοπαιχνίδια.

Άλλες ανησυχίες των γονιών, που τα παιδιά τους παίζουν βιντεοπαιχνίδια, έχουν να κάνουν με την ασφάλεια, τη βία, την επιθετικότητα και την κακή συμπεριφορά.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μόνο ένας μικρός αριθμός ανθρώπων είναι εθισμένος στο gaming, αλλά οι συνέπειες για αυτόν μπορεί να είναι καταστροφικές.

Η εμμονή που είχε για παράδειγμα ο James Good με τα βιντεοπαιχνίδια, του προκάλεσε κατάθλιψη και κυκλοθυμία, επηρεάζοντας κάθε πτυχή της ζωής του.

“Συνήθως έλεγα στους φίλους μου ότι δεν μπορώ να βγω έξω, επειδή έχω δουλειά, αλλά απλά έμενα σπίτι για να παίξω βιντεοπαιχνίδια μέχρι τις 3 τα ξημερώματα” λέει ο ίδιος.

“Μετά έκανα την πρακτική μου, την παρέδιδα ως τις 9 το πρωί και πήγαινα για ύπνο” συμπληρώνει σχετικά.

Τώρα που έχει ξεπεράσει πια το πρόβλημά του, ο Good έχει ενταχθεί σε μία κοινότητα, που λέγεται “Εγκαταλείποντας τα Βιντεοπαιχνίδια” και βοηθάει εθισμένα άτομα, αλλά και τους γονείς τους που ανησυχούν.

Δεν είναι ξεκάθαρο πώς προκαλείται η διαταραχή του gaming και αν είναι αποτέλεσμα άλλων διαταραχών.

Το 2008, οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ διερεύνησαν τι ωθεί κάποιον να παίζει συνέχεια βιντεοπαιχνίδια και ανακάλυψαν ότι ο λόγος δεν είναι μόνο η διασκέδαση.

Αλλά ότι πολλά βιντεοπαιχνίδια ικανοποιούν μερικές ψυχικές ανάγκες και τα άτομα συνεχίζουν να παίζουν εξαιτίας ανταμοιβών, ελευθερίας και σύνδεσης με άλλους παίκτες.

Για αυτό και πάω συνέχεια θάλασσα, για να ξεφεύγω από όλα αυτά.

Αν και το Σάββατο μας περίμενε μία δυσάρεστη έκπληξη στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Αφού κάποιος άδειαζε τα νερά της πισίνας του στα κρυστάλλινα νερά.

Του έχουν κάνει παρατήρηση απ’ ό,τι έμαθα, αλλά τίποτα δεν άλλαξε παρ’ όλα αυτά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, εγώ έχω εθισμό στην θάλασσα. Όπως κι εσείς. Ποτέ στη ζωή μου δεν έχω παίξει ένα παιχνίδι στον υπολογιστή ή στο κινητό. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.