Άι, άι, άι, άι, άι, Πουέρτο Ρίκο

Πιτσιρίκο, στο Πουέρτο Ρίκο αναμένεται να γίνουν περικοπές κάποιων συντάξεων, μετά από μία συμφωνία για την αναδιάρθρωση 50 δισ. δολ. μη χρηματοδοτούμενων συνταξιοδοτικών υποχρεώσεων, όπως μεταδίδει το Reuters.

H συμφωνία, με την οποία είναι αντίθετη η κυβέρνηση του νησιού της Καραϊβικής, έγινε μεταξύ ενός εποπτικού χρηματοδοτικού συμβουλίου και μίας επιτροπής, που εκπροσωπεί 167 χιλιάδες συνταξιούχους διορίστηκε από το ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Το Πουέρτο Ρίκο προσπαθεί, μέσω του Επαρχιακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ, να διευθετήσει από το 2017 το ποσό των 120 δισ. δολ., που αντιστοιχεί σε δημόσιο χρέος και συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με το εποπτικό συμβούλιο, η συμφωνία είναι αναπόσπαστο μέρος ενός επερχόμενου προγράμματος προσαρμογής, που θα επιτρέψει στο Πουέρτο Ρίκο να βγει από τη χρεοκοπία, να προσελκύσει επιχειρήσεις για να επενδύσουν, έτσι ώστε να αναπτυχθεί η οικονομία και να έρθει η ευημερία για τους πολίτες του.

Με βάση τη συμφωνία, δεν θα υπάρξουν μειώσεις για το 61% των συνταξιούχων, περίπου 102 χιλιάδες ανθρώπους.

Θα γίνουν, όμως, μειώσεις ως 8,5% στις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.200 δολάρια τον μήνα (δηλαδή, ένας που παίρνει 2.000 δολάρια μπορεί να χάσει το πολύ 170 και να πέσει στα 1.830 τον μήνα).

Όταν ξέμεινε από χρήματα το Πουέρτο Ρίκο, άρχισε να χρηματοδοτεί τα συνταξιοδοτικά του συστήματα σε μία pay-go βάση, σύμφωνα με την οποία ο εργαζόμενος επιλέγει το ύψος των εισφορών του, αλλά και το ταμείο του.

Ανάλογη με το ποσό που θα πληρώνει από τον μισθό του, αλλά το ρίσκο του ταμείου -δεν δίνουν όλα την ίδια απόδοση-, που επέλεξε, θα είναι η σύνταξή του.

Επί της ουσίας, η συμφωνία ελαχιστοποιεί τις μειώσεις συντάξεων, όπως λέει ο πρόεδρος της επιτροπής, που εκπροσωπεί 167 χιλιάδες συνταξιούχους, Miguel Fabre.

H κυβέρνηση δεν ήθελε, όμως, να γίνουν καθόλου περικοπές και δηλώνει ότι διαθέτει τους νομικούς και δημοσιονομικούς μηχανισμούς για να το πετύχει.

Στο μεταξύ, οι πιστωτές αμφισβητούν την εγκυρότητα των κρατικών ομολόγων του Πουέρτο Ρίκο, αξίας δισ. δολ., υποστηρίζοντας ότι πουλήθηκαν κατά παράβαση των κανονισμών.

Αναδιάρθρωση έχει γίνει και για το χρέος του Πουέρτο Ρίκο που εξυπηρετείται από τον φόρο επί των πωλήσεων και την Κεντρική του Τράπεζα.

Με όλα αυτά, θυμήθηκα και την ατάκα του Σόιμπλε στους Αμερικάνους να δώσουν στην ευρωζώνη το Πουέρτο Ρίκο και να πάρουν στις ΗΠΑ την Ελλάδα για 51η πολιτεία.

Και τις κόντρες του με τον Βαρουφάκη.

Παρεμπιπτόντως, είναι κρίμα για τον Βαρουφάκη και όλους όσοι έφυγαν το καλοκαίρι του 2015 από τον ΣΥΡΙΖΑ, τα μέσα των διαπλεκόμενων ολιγαρχών που τους απειλούσαν ακόμα και με δικαστήρια, επειδή δήθεν χρέωσαν με 100 δισ. τη χώρα το πρώτο εξάμηνο εκείνου του έτους, πλέον να τους αβαντάρουν, μόνο και μόνο για να κόψουν μερικές ακόμα ψήφους από τον Τσίπρα.

Αυτό λέει πολλά, αλλά όλοι μία καρέκλα θέλουν τελικά.

Στην εύλογη απορία, αφού ήθελαν καρέκλα τότε γιατί το καλοκαίρι του 2015 έφυγαν, η απάντηση μπορεί να είναι και ότι ίσως να θεώρησαν ότι ο ΣΎΡΙΖΑ θα καταρρεύσει μετά την κωλοτούμπα του Τσίπρα στο δημοψήφισμα και την υιοθέτηση του τρίτου μνημονίου και μίας σειράς νέων μέτρων λιτότητας (και από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το Ποτάμι, πάντως).

Και να προσπάθησαν να γλιτώσουν από αυτή την κατάρρευση, συνεχίζοντας τον “αντιμνημονιακό αγώνα”.

Το μόνο σίγουρο, όμως, στην Ελλάδα είναι το μνημόνιο.

Όπως και στις άλλες χώρες της ευρωζώνης, για τις οποίες έστω και άτυπα αποφασίζουν η Κομισιόν, η ΕΚΤ, ο ESM. Μη θεσμοθετημένα όργανα, που έχουν καταστήσει μαριονέτες τις κυβερνήσεις.

Οι αγορές παρακάμπτουν για πλάκα τις πολιτικές ηγεσίες.

Αυτό δεν έγινε και στην Ιταλία, που μόλις η κυβέρνηση πήγε να ψελλίσει κάτι για αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος, προκειμένου να κάνει κοινωνικές δαπάνες, την επανέφεραν στην τάξη οι Βρυξέλλες;

Και σήμερα στο Eurogroup ήταν η σειρά της Ιταλίας να συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις. Όπως είχε συμβεί και με την Ελλάδα τόσες και τόσες φορές στο πρόσφατο παρελθόν.

Στο ίδιο έργο θεατές, έστω και με άλλους πρωταγωνιστές.

Σε ένα πάντα θολό σκηνικό ασορτί με αυτό τις τελευταίες μέρες στον βυθό.

Στην Παλμύρα δεν θα περίμενε κανείς και κάτι διαφορετικό.

Τουλάχιστον, έσωσα μία μέλισσα, βγάζοντάς την στον γιαλό.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, δεν είναι δίκαιο να πούμε πως όσοι έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015 -μετά την ανατροπή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος- το έκαναν για προσωπικό όφελος ή για μια καρέκλα αργότερα. Ξεχνάμε πάντα πως υπάρχουν και άνθρωποι που τιμούν τις αρχές τους. Όταν το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε τις κωλοτούμπες μετά την εκλογή του το 1981, υπήρξαν πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αποχώρησαν. Περιέργως, αυτούς που παραιτούνται δεν τους εκιμάει κανείς, ούτε τους θυμάται. Αντιθέτως τους τσουβαλιάζουμε μαζί με αυτούς που ξεπουλήθηκαν. Ας μην ξεχνάμε πως το καλοκαίρι του 2015 ο Αλέξης Τσίπρας διέλυσε τον ΣΥΡΙΖΑ, τον έκανε ΠΑΣΟΚ και κράτησε μόνο το όνομα. Εκεί μετρήθηκαν πολλοί άνθρωποι. Και κάποιοι τα υπέγραψαν όλα. Ας μην τα υπέγραφαν. Την υπογραφή μας προσέχουμε πού την βάζουμε. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.