Απολύσεις και αυτοκτονίες στην Διεθνή Αμνηστία

Πιτσιρίκο, σχετικά με αυτό που είχε πει ο Μητσοτάκης ότι “η κοινωνική ανισότητα είναι στην ανθρώπινη φύση” το θέμα είναι ότι προφανώς νόμιζε ότι ήταν και τσιτάτο.

Το σημαντικό θέμα είναι, βέβαια, ότι οι ανισότητες όλο και θα διευρύνονται, αφού οι θέσεις εργασίας όλο και θα μειώνονται.

Εδώ, σε περίπου 100 απολύσεις θα προχωρήσει η Διεθνής Αμνηστία, προκειμένου να καλύψει το μεγάλο έλλειμμα προϋπολογισμού, που αντιμετωπίζει, όπως αποκαλύπτει ο Guardian.

H οργάνωση έκανε λόγο για 93 οδυνηρές απολύσεις, οι οποίες πρέπει να γίνουν μέχρι τον Οκτώβριο του 2019, μετά την αξιολόγηση του Φεβρουαρίου, ενώ παραιτήθηκαν ήδη πέντε ηγετικά στελέχη της.

Τον Απρίλιο του 2019, ο Guardian είχε αποκαλύψει ότι θα χαθούν πολλές θέσεις εργασίας στη Διεθνή Αμνηστία ως το 2020, εξαιτίας μίας “τρύπας” 17 εκ. στερλινών.

Τα συνδικάτα μέμφονται, πάντως, την ηγετική ομάδα της οργάνωσης για σπατάλες που έγιναν, παρά την αύξηση στα έσοδα.

Επί της ουσίας, όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, μετά την ανεύθυνη διαχείριση από την ηγετική ομάδα της Διεθνούς Αμνηστίας, που πήρε αποφάσεις τις οποίες δεν μπορούσε να στηρίξει οικονομικά.

Οι περικοπές θα έχουν οριστικοποιηθεί ως τον Σεπτέμβριο του 2019 και έρχονται σε μία περίοδο αλλαγής κατεύθυνσης της οργάνωσης, που οδήγησε μέρος του προσωπικού να εκφράσει την ανησυχία του για τους συμβιβασμούς που διαφαίνεται ότι μπορεί να γίνουν σε θέματα, όπως η θανατική ποινή, τα βασανιστήρια και οι πωλήσεις όπλων.

Ο νέος γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Kuma Naidoo, o οποίος προέρχεται από τη Greenpeace, θα θέσει την κλιματική κρίση και τα οικονομικά δικαιώματα στο επίκεντρο της δουλειάς της οργάνωσης.

Υπάρχει, ωστόσο, ανησυχία ότι τομείς όπως η έρευνα, το νομικό τμήμα και η χάραξη πολιτικής μπορεί να επηρεαστούν δυσανάλογα από τις απολύσεις.

Η κρίση στη Διεθνή Αμνηστία έγινε γνωστή το 2018, όταν ο 65χρονος και επί τρεις δεκαετίες ερευνητής της Gaetan Mootoo αυτοκτόνησε στο Παρίσι, αφήνοντας αιχμές με σημείωμά του για πιέσεις και έλλειψη στήριξης από τη διοίκηση.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, τον Ιούλιο του 2018, αυτοκτόνησε και η 28χρονη Rosalind McGregor στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η έρευνα για τους θανάτους -που ακολούθησε- αποκάλυψε ότι η οργάνωση λειτουργούσε υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, μετά από μία διαδικασία αναδιάρθρωσης και μεταφοράς του προσωπικού σε μέρη με πολιτική αναταραχή και συγκρούσεις.

Με ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία ενημέρωσε για τις 93 απολύσεις στις οποίες αναγκάζεται να προχωρήσει, λόγω ελλείμματος και μείωσης της χρηματοδότησης.

Θα ακολουθήσει ένα τρίμηνο διαβουλεύσεων με το προσωπικό και θα γίνει προσπάθεια για να μειωθούν οι απολύσεις, αλλά και να στηριχθούν όσοι εργαζόμενοι θα αποχωρήσουν. Οριστικές ανακοινώσεις αναμένονται στις 9 Σεπτεμβρίου.

Μέχρι τότε, θα έχουν τελειώσει σίγουρα και ό,τι έργα γίνονται σε Συγγρού και Ποσειδώνος, καθώς εξαιτίας τους περπάτησα από την Αλίμου ως το Παλαιό Φάληρο, επειδή το ΚΤΕΛ πάει μέσω Βουλιαγμένης στο Σύνταγμα, λόγω κίνησης.

Παρακάμπτοντας καμιά δεκαριά στάσεις. Ζήτω η ιδιωτική πρωτοβουλία!

Εννοείται ότι έχω για πλάκα τέτοιες αποστάσεις και στη στεριά και στη θάλασσα.

Αυτό δεν αναιρεί, όμως, το γεγονός ότι είναι αφόρητη η καθημερινότητα για τους πολίτες και ειδικά τους Αθηναίους.

Για να αναφέρω άλλο ένα παράδειγμα από τις συγκοινωνίες, πάρα πολλοί άνθρωποι μπαίνουν στο ΚΤΕΛ για να πάνε Γλυφάδα και Βούλα, αφού τα αστικά λεωφορεία μπορεί να κάνουν και 1,5 ώρα να περάσουν, αλλά και να μην τους πάρουν, επειδή θα είναι κατάμεστα.

Αλλά και το ΚΤΕΛ -κατά μέσο όρο- κάθε 1,5 ώρα περνάει και κάθε μία, όταν θα τεθούν σε ισχύ τα θερινά δρομολόγια, μόλις κλείσουν τα σχολεία.

Απολύσεις, 450 παγκοσμίως, θα γίνουν, εξάλλου, και στη γαλλική Bic που παράγει στυλό, ξυραφάκια και αναπτήρες, όπως αναφέρει η Le Monde.

O γαλλικός κολοσσός θα δημιουργήσει, όμως, και 400 νέες θέσεις εργασίας στα νέα ψηφιακά επαγγέλματα.

Οι απολύσεις θα αρχίσουν στο τέλος του 2019, αφού προηγηθεί μία περίοδος ενημέρωσης και διαβούλευσης με το προσωπικό και θα κλιμακωθούν ως το 2022.

Οι 100 μισθωτοί θα αποχωρήσουν από την έδρα της εταιρίας στο Clichy, προάστιο του Παρισιού στο διαμέρισμα Υψίπεδα του Σηκουάνα, όπου απασχολούνται συνολικά 400 εργαζόμενοι.

Όσον αφορά τις νέες θέσεις εργασίας, οι 40 θα είναι επίσης στο Clichy. Αλλά οι περισσότερες, περίπου 200, που θα γίνουν παράλληλα με τις απολύσεις, θα δημιουργηθούν στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Σόφια, όπου θα εγκατασταθεί ένα κέντρο υπηρεσιών της Bic.

Συνολικά, ο Όμιλος έχει 13.600 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων οι 1.800 είναι στη Γαλλία.

Τα εργοστάσιά του δεν θα επηρεαστούν από αυτές τις εξελίξεις. Οι νέες θέσεις εργασίας αποτελούν μέρος μίας ευρύτερης αλλαγής στη Bic ως το 2022, με στόχο την καλύτερη προσέγγιση καταναλωτών, μέσω των νέων τεχνολογιών.

H Bic θα στρατολογήσει, επίσης, επιστήμονες και ειδικούς στην ψηφιακή αγορά και το διαδικτυακό εμπόριο.

Άλλα μέτρα παραγωγής και ανάπτυξης θα μπορούσαν να αποφέρουν στην εταιρία 45 εκ. ευρώ ετησίως μέχρι το τέλος του 2022, αντί για 20 εκ. ευρώ, όπως υπολογίζεται με τα μέχρι τώρα δεδομένα.
Μέχρι στιγμής, πάντως, ο Όμιλος δεν έχει ποσοτικοποιήσει την επίδραση των μέτρων στη βραχυπρόθεσμη κερδοφορία του.

Βασικά, προβλέπεται νέα μείωση της κερδοφορίας για το 2019, λόγω των ακριβών πρώτων υλών, την αύξηση του κόστους παραγωγής και τη μείωση του όγκου των πωλήσεων.

Να μείνουμε, όμως, στη Γαλλία και συγκεκριμένα στη Βρετάνη, όπου ξεβράστηκε μία φάλαινα σχεδόν 17 μέτρα και, όπως αναφέρει η Liberation, είχε πεθάνει στη θάλασσα, πιθανότατα από σύγκρουση με κάποιο σκάφος.

Η φάλαινα ήταν αρσενική μετρήθηκε στα 16,80 μέτρα μήκος και στους 30 τόνους βάρος, ενώ βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης.

Το συγκεκριμένο είδος θεωρείται προστατευόμενο και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο θηλαστικό στον κόσμο μετά την μπλε φάλαινα.

Όσο για τον “δικό μου” υποβρύχιο κόσμο, πέρα από τους συνήθεις ύποπτους κακαρέλους, καλόγριες, σπάρους, γύλους, χάνους, σαργούς, μουρμούρες και γαϊτανούρια και τα καλοκαιρινά μελανούρια, διακρίνονται και δύο χειμερινά σκαθάρια.

Και τις τελευταίες μέρες, γενικά, έχω δει πάρα πολλά σκαθάρια στα κρυστάλλινα νερά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, οι απολύσεις θα πάψουν να είναι είδηση, γιατί δεν θα υπάρχει χρόνος να μεταδοθούν όλες. Η αυτοματοποίηση, η τεχνητή νοημοσύνη και τα ρομπότ θα εξαφανίσουν εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Το θέμα είναι πότε οι κοινωνίες θα πάρουν χαμπάρι πως δεν θα υπάρχουν θέσεις εργασίας και θα απαιτήσουν το Βασικό Εισόδημα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.