Εκεί που οι βροχές δεν φτάνουν

Πιτσιρίκο, με αφορμή τις καταστροφικές βροχές των τελευταίων ημερών, κατάλαβα ότι πάρα πολλοί δεν συνειδητοποιούν τις επιπτώσεις που θα έχει η κλιματική αλλαγή στη ζωή μας.

Και θεωρούν ότι ότι τα έχω με τους… χιονόφιλους ή ότι κινδυνολογώ, όπως μου προσάπτουν.

Κινδυνολογία είναι οι 50 νεκροί από τα κουνούπια -ξεκάθαρη ένδειξη στροφής του κλίματος σε πιο τροπικό λόγω των αλλεπάλληλων βροχών- ή πραγματικότητα;

Κινδυνολογία είναι ότι κάθε μήνα από τον μεσογειακό κυκλώνα -τέλη Σεπτέμβρη- και μετά έχουμε θύματα από ακραία καιρικά φαινόμενα, κυρίως καταιγίδες και πλημμύρες και κάποια και από τις χιονοπτώσεις ή πραγματικότητα;

Μάλλον ισχύει αυτό που λένε, αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.

Κινδυνολογία είναι ότι η μισή παραγωγή των ροδάκινων στην κεντρική Μακεδονία καταστράφηκε από τις καθημερινές (!) χαλαζοπτώσεις ή πραγματικότητα;

Κινδυνολογία είναι ότι τα νερά των σφοδρών βροχοπτώσεων παρασύρουν σκουπίδια παντού και μολύνουν τη θάλασσα ή πραγματικότητα;

Όπως είπε και μικροβιολόγος στην ΕΡΤ, η οποία ανέφερε ότι δεν γίνονται καν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στη θάλασσα αμέσως μετά τις βροχές, γιατί τα νερά είναι πολύ επιβαρυμένα.

Και μπορώ να αναφέρω πολλά ακόμα, αλλά δεν έχει νόημα.

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

Η κλιματική αλλαγή μου θυμίζει λίγο την οικονομική κρίση στις αρχές της δεκαετίας.

Όταν όλοι μας πιστεύαμε κατά βάθος ότι εμείς θα τη σκαπουλάρουμε και η κρίση θα αγγίξει κάποιους άλλους.

Και όπως δεν συνειδητοποιήσαμε ότι η οικονομική κρίση θα είναι μία μόνιμη κατάσταση καταβαράθρωσης του βιοτικού επιπέδου, έτσι δεν συνειδητοποιούμε ότι θα αλλάξει δραματικά τη ζωή μας και η κλιματική αλλαγή.

Νομίζουμε ότι είμαστε άτρωτοι. Αλλά είμαστε σαν ένα φτερό στον άνεμο.

Όπως διαπίστωσα ειδικά φέτος τον χειμώνα με τους απίστευτα σφοδρούς ανέμους στη θάλασσα. All we are is dust in the wind.

Η κρίση, βέβαια, γεννάει και ευκαιρίες, όπως λένε.

Και ο Bernard Arnault έγινε ο τρίτος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία πάνω από 100 δισ. δολ. (89 δισ. ευρώ), μετά τον Jeff Bezos και τον Bill Gates, όπως επισημαίνει η Le Monde.

O Γάλλος επιχειρηματίας μπήκε σε αυτό το κλειστό κλαμπ στις 18 Ιουνίου χάρη σε μία νέα άνοδο κατά 2,9% της μετοχής της Luis Vuitton, που έφτασε στα επίπεδα ρεκόρ των 368,80 ευρώ.

Μέσα σε ένα χρόνο, η περιουσία του Arnault αυξήθηκε κατά 32 δισ. ευρώ· περισσότερο από κάθε άλλον από τους 500 δισεκατομμυριούχους.

Η δραστηριότητα του Ομίλου αυξήθηκε κατά 43% σε 70 μάρκες πολυτελείας και εκτοξεύτηκε ιδιαίτερα μετά την αγορά του οίκου Christian Dior έναντι 6,5 δισ. ευρώ το 2017.

Ο κύκλος εργασιών στη Louis Vuitton, σε πολυτελή ξενοδοχεία, στην ιταλική Bulgari και στα καταστήματα καλλυντικών Sephora έφτασε τα 46,8 δισ. ευρώ στις αρχές Ιανουαρίου 2019 και αυξήθηκε κατά 10% σε σχέση με το 2017.

Η κερδοφορία το 2018 ήταν επίσης 21,4%, έναντι 19,5% το 2017.

Ο Όμιλος είχε επίσης τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στη Γαλλία (184,9 δισ. ευρώ), μπροστά από τη L’ Oreal (142,7 δισ. ευρώ) και την πετρελαϊκή Τotal (128,8 δισ. ευρώ).

Με τα 100,4 δισ. δολ. προσωπική περιουσία (89,6 δισ. ευρώ) ο Arnault είναι πλέον ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, μετά τον Bezos (118,5 δισ. δολ.) και τον Gates (105,5 δισ. δολ.).

Και για τους τρεις αυτούς κυρίους ταιριάζει το ακόλουθο τραγούδι, λίγο παραφρασμένο.

“Ήμασταν δυο, γίναμε τρεις, άντε και χίλιοι δεκατρείς”

Να επανέλθω, όμως, στα του καιρού, καθώς το κρύο που έκανε τον Μάιο οδήγησε στη μεγαλύτερη πτώση στις λιανικές πωλήσεις για το 2019 στη Βρετανία, διότι οι καταναλωτές δεν έσπευσαν να πάρουν μαγιό και άλλα είδη μπάνιου, όπως μεταδίδει το Reuters, που επισημαίνει ότι γενικότερα η οικονομία βρίσκεται σε τροχιά αποδυνάμωσης.

Συγκεκριμένα, οι λιανικές πωλήσεις τον Μάιο συρρικνώθηκαν κατά 0,5%, μετά από 0,1% που είχαν μειωθεί και τον Απρίλιο.

Σε σχέση με τον Μάιο του 2018 οι πωλήσεις ήταν αυξημένες κατά 2,3%, αλλά κι αυτή ήταν η μικρότερη ετήσια αύξηση από τον Οκτώβριο του 2018.

Ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας συρρίκνωσης στις λιανικές πωλήσεις είχε επιπτώσεις και συνολικά στην οικονομία, που κλυδωνίζεται λόγω Brexit και κινήθηκε καθοδικά και τον Απρίλιο, κάτι που σημαίνει ότι η Τράπεζα της Αγγλίας ενδέχεται να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια τον Ιούνιο, ενώ η στερλίνα και τα βρετανικά ομόλογα δεν έχουν επηρεαστεί μέχρι στιγμής.

Μέχρι πρότινος, οι καταναλωτές δεν επηρεάζονταν από το Brexit -χάρη στον σταθερό πληθωρισμό και την αύξηση των μισθών- και αυτό βοήθησε την οικονομία της χώρας σε περιόδους που οι επιχειρήσεις δεν έκαναν επενδύσεις λόγω της αβεβαιότητας με το Brexit.

Αλλά ο ασυνήθιστος -για την εποχή- κρύος καιρός έπληξε τη ζήτηση για ρούχα και υποδήματα, η οποία μειώθηκε κατά 4,5%, ποσοστό που συνιστά τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούλιο του 2015.

Πριν λίγες μέρες, η Dixons Carphone, η μεγαλύτερη εταιρία πωλήσεων ηλεκτρικών και κινητών τηλεφώνων, ανέφερε μείωση της κερδοφορίας κατά 22% μέσα σε έναν χρόνο, ενώ και η αλυσίδα επωνύμων ρούχων Ted Baker έκανε λόγο για μία πολύ δύσκολη χρονιά, παρά την αύξηση των πωλήσεών της διαδικτυακά.

Τουλάχιστον την Πέμπτη (20/6) βούτηξα μετά από οκτώ μέρες στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Αυτό που άλλαξε από την περασμένη Τετάρτη (12/6) ήταν ότι έβαλε ομπρέλες και ξαπλώστρες και η δεύτερη καντίνα, ενώ είχε μικρές γόπες -αντί για σαρδέλες- στα κρυστάλλινα νερά.

Μαζί με τις ντελικάτες μουρμούρες, δίπλα στις δράκαινες και τις γλώσσες στις αμμούδες.

Αλλά και τα παιχνιδιάρικα μελανούρια, παρέα με τις καλόγριες, τις σάλπες, τις πέρκες, τους γύλους και τα γαϊτανούρια και τους κακαρέλους και τους σαργούς, που είναι σοφοί σαν παππούδες.

Είχε και πολλά σκουπίδια που έρχονταν από τα ανοιχτά με τον νοτιά.

Γέμισα μία σακούλα με μερικά από αυτά και την πήγα στους κάδους, ενώ βοήθησα και στα εμβόλια στα σκυλιά.

Στη Λίζα, την Κανέλα, αλλά και τον Ζαχαρία, που γνωρίσαμε πριν μερικά χρόνια στην παραλία.

Και όπως και τα δύο ατίθασα γατιά, το Μαμούνι και τη Ζουζού, αλλά και τη θρυλική γάτα της γειτονιάς, τα έβγαλα μία φωτογραφία.

Τις έβαλα κι αυτές στη συλλογή με τις φωτό που έβγαλα στην αγαπημένη μου ακτή.

Δεν είχε ούτε ένα σύννεφο, Πιτσιρίκο, όπως και στο νησί.

Εκεί που οι βροχές δεν φτάνουν.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν σκέφτονται καν ότι θα πεθάνουν και δουλεύουν σαν τα ζώα -λες και ζουν την δική τους ζωή ή κάνουν πρόβα για την επόμενη- για να αποκτήσουν υλικά αγαθά. Ακόμα και αυτοί που ξέρουν πως έχουν λιγότερα χρόνια μπροστά τους παρά πίσω τους. Οπότε, ποια κλιματική αλλαγή να σκεφτούν και ποιο περιβάλλον; Μπορεί να παλεύουν κιόλας να κάνουν τη Γη κόλαση, ώστε να μην τους κακοφανεί όταν θα πάνε στην κόλαση. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.