Ζητάει μια ευκαιρία για να ζήσει

Πιτσιρίκο, χτες το πρωί άκουσα μια φωνίτσα σαν βελονίτσα να έρχεται από την αυλή, και συγκεκριμένα κάτω από μια ντουλάπα εργαλείων.

Είπα θα βρω κάποιο γατάκι μωρό που πέταξαν μέσα, σ’ εμάς, αλλά δεν περίμενα να είναι τόσο μικρό. Μικρά. Δυο, νεογέννητα, με τον ομφάλιο λώρο ακόμα άκοπο. Το ένα έσερνε μαζί του και τον πλακούντα.

Δίλημμα δεν είχα. Αφού η φωνίτσα-βελονίτσα ζητούσε μια ευκαιρία για να ζήσει, θα την είχε.

Κι ας κερδίζει σπανιότατα η ζωή τέτοιες άνισες μάχες.

Μια μέρα και λίγες ώρες μετά, το ένα από τα δύο είναι σαν σε λήθαργο. Το έχω αγκαλίτσα τώρα γιατί ίσως φύγει σύντομα· ή ίσως απλά είναι ένας μεγάλος υπναράς.

Κι αν έτσι γίνει, θα έχει λάβει τρυφερότητα και την αίσθηση -έστω από ένστικτο- ότι για κάποιον υπήρξε.

Ένας φίλος λέει ότι, όταν ένα πλάσμα φεύγει απ αυτή τη ζωή, αφήνει ένα ψυχικό αποτύπωμα στο σημείο όπου βρισκόταν τη στιγμή της αποχώρησης.

Μου φαίνεται εντελώς λογικό.

Τα χέρια μου κουβαλούν πλήθος αόρατα τέτοια αποτυπώματα σκέφτομαι.

Μα αν το θελήσει ο μικρούλης, θα το παλέψουμε.

Η γνωστή αγγλική φράση “going with the flow” μιλά καί για το σεβασμό της θέλησης του άλλου, του όποιου άλλου, σε ό,τι αφορά εκείνον τον ίδιο.

Έχω παρατηρήσει πως τα ζωάκια συχνά νιώθουν πότε είναι η φυσική τους ώρα να φύγουν και δεν αρπάζονται από τη ζωή. Το αντίθετο, αφήνονται.

Αφουγκράζονται το σώμα τους. Και την ψυχή τους.

Να, αυτές τις σκόρπιες σκέψεις σου στέλνουμε. Και λίγες, πολύτιμες, ηρεμότατες ανασούλες.

Σε φιλώ. Την αγάπη μου.

Λίλα

(Αγαπητή Λίλα, να ζήσουν τα γατάκια. Αυτές τις μέρες, εδώ που είμαι, έχω δει πολλά νεογέννητα -όχι μόνο γατιά- και πολλές πατημένες γάτες. Μακελειό. Οι άνθρωποι εξολοθρεύουν και την χλωρίδα και την πανίδα. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.