Η Amazon έχει 200 χιλιάδες ρομπότ και απάνθρωπες συνθήκες εργασίας στις αποθήκες της

Πιτσιρίκο, ο επικεφαλής ρομποτικής τεχνολογίας της Amazon Tye Brady, για να χρυσώσει μάλλον το χάπι, δηλώνει ότι “οι αποθήκες της εταιρίας πάντα θα χρειάζονται ανθρώπινο δυναμικό”.

Όπως μεταδίδει το BBC, στις αποθήκες της Amazon υπάρχουν πάνω από 200 χιλιάδες ρομπότ σε συνολικά 50 διαφορετικές τοποθεσίες. Αλλά παρά το γεγονός ότι η Amazon επενδύει πολύ στην προηγμένη ρομποτική, ο Tye Brady υποστηρίζει ότι ποτέ τα κέντρα της εταιρίας δεν θα αυτοματοποιηθούν 100%.

“Θα υπάρχει μία ισορροπημένη αναλογία ανθρώπων και μηχανών που θα δουλεύουν μαζί” ήταν το σχόλιό του.

“Η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι πώς να σχεδιάσουμε τις μηχανές, έτσι ώστε να πηγαίνουν πέρα από εκεί που μπορούν να φτάσουν οι άνθρωποι” ανέφερε επίσης ο Brady που ξεκαθάρισε ότι είναι μύθος ο ισχυρισμός ότι η ρομποτική τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει την ανθρώπινη νοημοσύνη.

“Απλά επεκτείνουμε την ανθρώπινη ικανότητα και όταν αυξάνουμε την παραγωγικότητα έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, που θα ήταν αδιανόητες πριν πέντε χρόνια” εξήγησε ο ίδιος.

Αλλά η φύση αυτών των θέσεων εργασίας έχει επικριθεί δριμύτατα.

Το συνδικάτο GMB, που οργάνωσε μία μεγάλη απεργία τον Νοέμβριο του 2018, υποστηρίζει ότι οι συνθήκες εργασίας στις αποθήκες της Amazon είναι “απάνθρωπες”.

“Σπάνε τα κόκκαλά τους, πέφτουν αναίσθητοι και τους μεταφέρουν στα νοσοκομεία με ασθενοφόρα” περιέγραψε με μία φράση το τι βιώνουν οι εργαζόμενοι” ο γενικός γραμματέας του GMB, Tim Roache.

“Λέμε αρκετά ως εδώ, πρόκειται για ανθρώπους με παιδιά, με σπίτια, με λογαριασμούς να πληρώσουν, δεν είναι ρομπότ” ξέσπασε ο ίδιος.

Η Amazon απάντησε ότι όλοι οι χώροι εργασίας της είναι ασφαλείς και οποιαδήποτε πληροφορία για το αντίθετο είναι λανθασμένη. Αλλά η εταιρία προβαίνει ήδη σε αλλαγές, εξαιτίας πιέσεων που δέχεται.

Για παράδειγμα, η Amazon αύξησε στα 15 δολάρια το ωρομίσθιο, μετά από πιέσεις του στελέχους των Δημοκρατικών, Bernie Sanders.

Ο υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών ενόψει των αμερικάνικων εκλογών του 2020 μαζί με τον Καλιφορνέζο Ro Khanna από το Κογκρέσο, εισήγαγαν μία νομοθεσία για πρόσθετο φόρο στις εταιρίες, αν οι χαμηλόμισθοι υπάλληλοί τους εξαρτώνται από κρατικά προγράμματα, όπως κουπόνια για φαγητό για να ζήσουν.

Το μέτρο “φωτογράφιζε” τον ιδρυτή της Amazon, Jeff Bezos.

Παρεμπιπτόντως, μία από τις τελευταίες ανακοινώσεις της εταιρίας ήταν ο “Πήγασος” ένα ρομπότ που χρησιμοποιείται στο τελευταίο στάδιο της συσκευασίας ενός προϊόντος, πριν την παράδοσή του στους διανομείς.

Ο “Πήγασος” που μοιάζει με πορτοκάλι με πόδια και έχει ύψος 60 πόντους και πλάτος 90 περίπου, θα βοηθήσει έτσι ώστε οι πελάτες να παραλαμβάνουν ταχύτερα τις παραγγελίες τους.

Σχετικό βίντεο δείχνει πώς θα γίνεται η διαδικασία με ανθρώπους να τοποθετούν συσκευασίες στο ρομπότ που τις μεταφέρει σε ένα άλλο μέρος από όπου θα τις παραλαμβάνουν οι εταιρίες διανομής.

Έτσι, εξασφαλίζεται η ταχύτητα, διότι μπορεί 800 ρομπότ “Πήγασος” να κάνουν ταυτόχρονα την ίδια δουλειά σε μία αποθήκη.

Ένα άλλο ρομπότ είναι το “Xanthus”, η νέα έκδοση των ρομπότ που μεταφέρουν παλέτες και μέχρι σήμερα έχουν στοιβάξει πάνω από 2 δισ.

Αλλά κάτι που τα ρομπότ δυσκολεύονται να κάνουν είναι να συλλέγουν αντικείμενα διαφορετικών σχημάτων και είναι μία δουλειά για την οποία χρειάζονται οι άνθρωποι, ειδικά στον τομέα διαχείρισης τροφίμων.

Για αυτό και ο Brady επιμένει ότι “δεν πρόκειται για μία μάχη ανθρώπων-μηχανών, αλλά για μία συνεργασία τους σε έναν κοινό στόχο”.

Απ’ ό,τι φαίνεται, πάντως, η Amazon έχει αρχίσει να προετοιμάζει την κοινή γνώμη για το ξεπαρεού (έξω από την παρέα μας), που θα κάνει στους εργαζόμενους.

Τα ρομπότ δεν θέλουν, άλλωστε, να πληρώνονται, ούτε να έχουν ελεύθερο χρόνο, όπως οι άνθρωποι.

Δεν ζητούν τίποτα και μπορούν να κάνουν τα πάντα. Εσείς ποιον θα διαλέγατε;

Ας περάσουμε, όμως, σε έναν άλλον κολοσσό, αυτή τη φορά από τον χώρο των ΜΜΕ.

Την εφημερίδα New York Times, που αποφάσισε να σταματήσει τις πολιτικές γελοιογραφίες στη διεθνή της έκδοση, μετά από την πολεμική που δέχτηκε, εξαιτίας μία καρικατούρας, που θεωρήθηκε ως αντισημιτική, όπως αναφέρει η Le Monde.

H καθημερινή εφημερίδα ανέφερε ότι θα εναρμονίσει τη διεθνή με την αμερικάνικη έκδοσή της, η οποία εδώ και χρόνια δεν έχει πολιτικά σκίτσα.

Το νέο μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου.

Η επίμαχη γελοιογραφία αναπαριστούσε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Benhamin Netanyau σαν σκύλο-οδηγό τυφλών και τον Αμερικάνο πρόεδρο Donald Trump να τον κρατάει από το λουρί, φορώντας μαύρα γυαλιά.

Οι New York Times απολογήθηκαν, πήραν αποστάσεις και από το σκίτσο, αλλά η πολεμική δεν εκτονώθηκε.

Ο διευθυντής έκδοσης αποφάσισε να αρχίσει πειθαρχική έρευνα και υπεύθυνος θεωρήθηκε ο σκιτσογράφος Antonio Moreira Antunes.

Για έναν άλλο σκιτσογράφο που συνεργάζεται με τους New York Times εδώ και 20 χρόνια, τον Patrick Chappatte είναι “κρίμα που τόση δουλειά μένει ημιτελής, εξαιτίας μίας γελοιογραφίας, που δεν ήταν δική μου και δεν έπρεπε ποτέ να δημοσιευτεί στην καλύτερη εφημερίδα του κόσμου”.

Τα τελευταία χρόνια μερικοί από τους καλύτερους πολιτικούς σκιτσογράφους στις ΗΠΑ έχασαν τη δουλειά τους, εξαιτίας γελοιογραφιών που θεωρήθηκαν πολύ επικριτικές για τον Donald Τrump.

“Αυτό πρέπει να μας ανησυχήσει και να μας ξεσηκώσει;” αναρωτήθηκε ο Chappatte με τον οποίο οι New York Times θα συνεχίσουν να συνεργάζονται σε άλλους τομείς, όπως και με τον συνάδελφό του, Heng Kim Song.

“Οι σκιτογράφοι γεννήθηκαν μέσα στη δημοκρατία και όταν οι ελευθερίες τους απειλούνται, τότε απειλούνται και οι ίδιοι” κατέληξε ο Chappatte.

Μα γιατί; Οι ΗΠΑ δεν είναι η χώρα της ελευθερίας; Και της υποκρισίας βεβαίως, βεβαίως…

Τουλάχιστον φωτογράφισα βασιλικό κάβουρα για πρώτη φορά μετά τις 2 Δεκεμβρίου στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Είναι κι αυτό μία παρηγοριά.

Ήταν και μία ανταμοιβή για τα σκουπίδια που μάζεψα από μία ασημένια θάλασσα και μία βρεγμένη ακτή.

Ανάμεσά τους βρήκα μία πεθαμένη σαρδελίτσα, με την οποία δελέασα τον βασιλικό κάβουρα, έτσι ώστε από την κρυψώνα του να βγει.

Μετά του έδωσα τη σαρδελίτσα να τη φάει, γιατί είχε και αυγά και σύντομα θα κάνει παιδιά.

Φωτογράφισα και ζωντανές σαρδέλες. Στο απέραντο γαλάζιο έμοιαζαν σαν τις σταγόνες της βροχής σε έναν άλλον ουρανό.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, γράφετε πως τα ρομπότ δεν ζητούν τίποτα και μπορούν να κάνουν τα πάντα. Υπάρχει κάτι που τα ρομπότ δεν μπορούν να κάνουν: να καταναλώσουν. Και για να υπάρχουν οι επιχειρήσεις, χρειάζονται καταναλωτές. Τι να το κάνεις το εργοστάσιο αυτοκινήτων, αν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο δεν μπορούν να αγοράσουν αυτοκίνητο; Οπότε, τα ρομπότ θα γίνουν οι δούλοι μας και όλοι οι πολίτες -είτε εργάζονται, είτε όχι- θα παίρνουν το Βασικό Εισόδημα, για να καταναλώνουν. Αυτό είναι μονόδρομος για το σύστημα τώρα. Διαφωνώ μαζί σας στο θέμα της ελευθερίας της έκφρασης στις ΗΠΑ. Θεωρώ πως οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ελευθερία έκφρασης στον κόσμο. Το αμερικάνικο Σύνταγμα είναι το αρχαιότερο Σύνταγμα στον κόσμο και μάλλον το πιο σταθερό. Η πρώτη τροπολογία αναφέρει το εξής:
“Τροπολογία 1 – Ανεξιθρησκεία, Ελευθερία του τύπου και της έκφρασης (1791)
Το Κογκρέσο δεν θα εγκρίνει νόμο που θα υποστηρίζει την εγκαθίδρυση θρησκείας ή που θα απαγορεύει την ελεύθερη θρησκευτική λατρεία ή που θα περιορίζει την ελευθερία του λόγου ή του τύπου ή το δικαίωμα του λαού να συνέρχεται ειρηνικά και να αιτείται στην Κυβέρνηση σχετικά με την ικανοποίηση παραπόνων του.”
Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.