Θρησκεία αλά κάρτ

Καλησπέρα Πιτσιρίκο.
Διαβάζω ανά καιρούς για την θρησκεία και τους παπάδες. Να σου πω, δεν με πειράζει η θρησκεία, ούτε αυτοί που πιστεύουν. Ο καθένας μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει, όπου θέλει, όπως θέλει και όσο θέλει. Εδώ υπάρχουν εκατομμύρια που πιστεύουν στον Κούλη και τον Τσίπρα, που το ξέρουν ότι είναι ανύπαρκτοι, οπότε πώς γίνεται να μην πιστεύεις σε κάτι το οποίο είναι και μεταφυσικό;

Η πίστη είναι περίεργο πράγμα. Είναι σαν την ζώνη ασφάλειας.

Λες, για παράδειγμα, με ενοχλεί η ζώνη το καλοκαίρι και μέχρι στιγμής δεν είχα κάποιο τρακάρισμα, οπότε στατιστικά δεν θα τρακάρω, άρα μπορώ να μην τη φορέσω.

Αλλά, όμως, αν μια στο εκατομμύριο γίνει η στραβή και τρακάρω και πεθάνω;

Αντίστοιχα λοιπόν, αν γίνει η στραβή και μια στο εκατομμύριο υπάρχει Θεός; Νομίζω έτσι σκέφτονται οι περισσότεροι Έλληνες.

Για τους ξένους δεν ξέρω, δεν δείχνουν να τους νοιάζει τόσο όσο εμάς.

Ίσως αυτό τελικά είναι η πίστη: η αμελητέα στατιστική πιθανότητα που τους βασανίζει στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι μπορεί κάτι να υπάρχει.

Αυτή η μικρή πιθανότητα είναι αρκετή να διατηρεί ένα ολόκληρο σύστημα και μια κατάσταση για αιώνες.

Δηλαδή, πρόσεξε, στο τέλος δεν αφορά κάποιο Θεό ή μια θρησκεία, αλλά τον ίδιο τους τον εαυτό.

Όμως, ξέρω και κάτι άλλο. Θα σου πω.

Στην Γερμανία, οι καθολικοί πληρώνουν 80 ευρώ το μήνα από το μισθό τους για την θρησκεία τους.

Πρόσεξε, 80 ευρώ το μήνα αφαιρούνται εις γνώση τους από τον μισθό τους, για να πάνε στην εκκλησία. Αυτό είναι ανά άτομο.

Αν είναι δηλαδή δύο άτομα στην οικογένεια που δουλεύουν, τότε 160 ευρώ το μήνα μείον η οικογένεια για την εκκλησία.

Γιατί λοιπόν, δεν ισχύει αυτό και αύριο στην Ελλάδα, για να δούμε τελικά πόσοι είναι οι πιστοί;

Θα μπορούσε να είναι και αλά καρτ. Δηλαδή, να πληρώνεις αυτό το μήνα και μετά για δύο μήνες που δεν την χρειάζεσαι να την διακόπτεις.

Αλλά, όμως, αν δεν ανανεώσεις για μερικούς μήνες τότε να σου κόβεται η σύνδεση με τη θρησκεία και να πρέπει να κάνεις άλλο συμβόλαιο και να πληρώνεις ξανά το τέλος συμμετοχής.

Πραγματικά, δεν έχω πρόβλημα με αυτούς που πιστεύουν.

Έχω γνωρίσει υπέροχους ανθρώπους που είναι πιστοί και ξεχειλίζουν από καλοσύνη, σεβασμό και θέληση να βοηθήσουν όλο τον κόσμο.

Τους αγαπώ αυτούς τους ανθρώπους και τους σέβομαι.

Αλλά έχω με αυτούς που πιστεύουν μόνο στον εαυτό τους και νομίζουν και λένε ότι πιστεύουν κάπου αλλού.

Δ.

(Αγαπητέ φίλε, εμείς έτσι τα βρήκαμε, έτσι θα τα αφήσουμε. Όλα. Πάλι καλά που βάλαμε ρεύμα γιατί πριν δεν είχαμε. Στην Γερμανία, αν δεν κάνω λάθος, όλοι οι Γερμανοί που έχουν καταγραφεί επίσημα ως καθολικοί, προτεστάντες ή εβραίοι, καταβάλλουν έναν θρησκευτικό φόρο 8 με 9% επί του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματός τους. Αυτή η εισφορά ξεκίνησε τα τέλη του 19ου αιώνα, ως αποζημίωση για την κρατικοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Αν δεν έχεις καταγραφεί ως πιστός, δεν πληρώνεις φόρο. Εμείς στην Ελλάδα έχουμε περισσότερους παπάδες να πληρώνονται από τους φόρους όλων -πιστών, άθεων και λοιπών- από όσοι είναι οι γιατροί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είναι λογικό αυτό; Όχι. Μπορεί η Λογική να γεννήθηκε στην Ελλάδα αλλά, εδώ και χρόνια, δεν ζει πια εδώ. Θα έγραφα κι άλλα για το θέμα αλλά, πραγματικά, έχω κουραστεί γιατί έχω γράψει πολλές φορές –εδώ κι εδώ– και είναι κουραστικό να γράφεις τα ίδια και τα ίδια, ξέροντας πως δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ τίποτα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.