Καλοκαιράκι στη Γροιλανδία με 15 και 17 βαθμούς θερμοκρασία

Πιτσιρίκο, πάνω από 70 εκ. άνθρωποι είναι παγκοσμίως εκτοπισμένοι εξαιτίας πολέμων, συγκρούσεων και διώξεων, όπως μεταδίδει το BBC, επικαλούμενο στοιχεία του ΟΗΕ.

Οι εκτοπισμένοι αυξήθηκαν, μάλιστα, κατά 2,3 εκατομμύρια μεταξύ 2017 και 2018 και είναι διπλάσιοι σε σχέση με 20 χρόνια πριν.

Κάθε μέρα εκτοπίζονται από τις εστίες τους περίπου 37 χιλιάδες άνθρωποι.

Aυξήθηκε επίσης και το ποσοστό των εκτοπισμένων ως προς τον παγκόσμιο πληθυσμό, καθώς το 1992 ήταν 3,7 τοις χιλίοις, ενώ το 2018 έφτασε το 9,3 τοις χιλίοις.

Το 2018 ο αριθμός των προσφύγων, παγκοσμίως, έφτασε τα 25,9 εκατομμύρια και ήταν περισσότεροι κατά 500 χιλιάδες σε σχέση με το 2017, ενώ σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και 5,5 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες.

Υπάρχουν, επίσης, 3,5 εκ. αιτούντες ασύλου, όρος που αποδίδεται σε ανθρώπους που έχουν φύγει από τη χώρα τους, ζητώντας διεθνή προστασία, αλλά ακόμα δεν καλύπτονται από το καθεστώς του πρόσφυγα.

Και υπάρχουν και οι εσωτερικά εκτοπισμένοι, δηλαδή, όσοι έχουν μετακινηθεί εντός της χώρας τους και είναι 41,3 εκ. παγκοσμίως.

Πάνω από τα 2/3 των προσφύγων προέρχονται από το Αφγανιστάν (2,7 εκ.), τη Συρία (6,7 εκ.), το Νότιο Σουδάν, τη Μιανμάρ και τη Σομαλία.

Μόνο 92.400 πρόσφυγες μετεγκαταστάθηκαν το 2018· το 7% όσων περιμένουν για μετεγκατάσταση.

Οι άνθρωποι που εκτοπίζονται βίαια έχουν αυξηθεί δραματικά από το 2009, όταν ήταν 43,9 εκατομμύρια.

Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε μεταξύ 2012-2015, εξαιτίας του πολέμου στη Συρία.

Κι άλλες συγκρούσεις ξέσπασαν και συνεχίζονται σε όλο τον κόσμο, όπως στο Ιράκ, την Υεμένη, αλλά στην υποσαχάρια Αφρική, στο Κονγκό και το Ν. Σουδάν.

Μία άλλη κρίση προκλήθηκε από τη μαζική μετανάστευση των Rohingya στο Μπαγκλαντές το 2017, για να γλιτώσουν από την καταστολή του στρατού στη Μιανμάρ.

Το 2018 εκτοπίστηκαν και πάνω από 1,5 εκ. Αιθίοπες, το 98% εξ αυτών εσωτερικά.

Εκτός από ανθρώπους, εκτοπίζονται, εξάλλου, και πάγοι, και μόνο σε μία μέρα έλιωσαν 2 δισ. τόνοι· και όχι το 40% των πάγων όπως έγραψαν λανθασμένα πολλά σάιτ και στην Ελλάδα.

Η Le Monde δημοσιεύει και τη φωτογραφία που έγινε viral με σκυλιά να μεταφέρουν ένα έλκηθρο, τρέχοντας πάνω σε νερά βάθους 40-50 εκ., που προέκυψαν από το λιώσιμο των πάγων.

Ο ερευνητής Steffen Olsen από το Κέντρο για τους Ωκεανούς και τους Πάγους του Ινσιτούτου Μετεωρολογίας της Δανίας έκανε λόγο για κάτι πρωτοφανές τέτοια εποχή, καθώς οι πάγοι αρχίζουν να λιώνουν πιο αργά μέσα στο καλοκαίρι.

Προσπαθώντας να εξηγήσουν το λιώσιμο 2 δισ. τόνων πάγων σε μία μέρα, οι επιστήμονες στάθηκαν στους 17,3 βαθμούς Κελσίου που έδειξε ο μετεωρολογικός σταθμός που βρίσκεται στο αεροδρόμιο Qaanaq την Τετάρτη 12/6, αλλά και στους 15 βαθμούς που ήταν η ένδειξή του την Πέμπτη 13/6.

Ο Steffen Olsen υπογράμμισε και τη σημασία που έχουν οι πάγοι για τις κοινότητες της Γροιλανδίας, προκειμένου να μετακινούνται για να κυνηγούν και να ψαρεύουν οι ντόπιοι.

Στη Γροιλανδία έχει καταγραφεί μία αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου τα τελευταία 100 χρόνια.

Η τήξη των πάγων έχει τετραπλασιαστεί μέσα σε δέκα χρόνια και κατά μέσο όρο καταγραφόταν απώλεια 280 δισ. τόνων ετησίως από το 2012 ως το 2016.

Ο βασικός λόγος είναι η θέρμανση του αέρα που λιώνει την επιφάνεια του πάγου και η Γροιλανδία έχει φτάσει σε οριακό σημείο, όπως προειδοποιεί ο καθηγητής του Οχάιο Στέιτ Michael Bevis και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που εκπόνησε τη μελέτη με τα παραπάνω στοιχεία στις 22 Ιανουαρίου.

Άραγε, θα μπορούσα να κολυμπήσω στη Γροιλανδία με τους 17 βαθμούς, δίπλα στους (λιωμένους) πάγους;

Πιστεύω πως θα τα κατάφερνα, αφού κολυμπάω τον χειμώνα εδώ, που έχει πιο πολύ κρύο απ’ ό,τι το καλοκαίρι της Γροιλανδίας.

Καλά, σε λίγα χρόνια παίζει και τα καλοκαίρια μας να μην έχουν μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές.

Αφού σαν κυνηγημένος πάω τις τελευταίες μέρες για μπάνιο· λες και είναι χειμώνας με τόσες βροχές.

Είναι αδύνατον επίσης να προβλέψουν ακόμα και οι μετεωρολόγοι πού θα σκάσει η καταιγίδα.

Κατά τις 12:30μ.μ. την Τετάρτη, με πήρε τηλέφωνο μία φίλη από την Καλλιθέα, όπου έβρεχε, ενώ στο Φάληρο είχε ακόμα ήλιο και αναπτύξεις νεφών αστάθειας.

Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες με τους γλάρους που έβγαλα από τα θολά -λόγω των τελευταίων βροχών- νερά.

Και μέχρι να προλάβω να τις περάσω στον υπολογιστή και να αποσώσω το κείμενο, η καταιγίδα είχε έρθει στο Φάληρο και είχε κόψει στην Καλλιθέα.

Σε ένα διάλειμμα της βροχής -κατά τις 2 παρά- ξεμύτισα ξανά.

Αλλά η ουσία δεν αλλάζει τελικά.

Δυστυχώς το κλίμα της Ελλάδας πάει για τροπικό. Ασορτί με το μέλλον μας, το τριτοκοσμικό.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, από εδώ δεν έχει περάσει ούτε σύννεφο. Όλες οι βροχές θα σκάνε πάνω στους πρόσφυγες γιατί ενός κακού μύρια έπονται. Σας εύχομαι να κολυμπήσετε και στην Γροιλανδία. Μαζί με αυτά τα φοβερά σκυλιά. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.