Κολυμπήστε ελεύθερα

Γειά σου πιτσιρίκο,
Χαίρομαι που είσαι στα νησιά του Αιγαίου και δουλεύεις by distance in situ, σε φθονώ βαθιά να ξέρεις, περισσότερο και από φίλες μου που δεν πήραν γραμμάριο στην εγκυμοσύνη και δεν σου στέλνω την αγάπη μου.

Σου γράφω για κάτι άσχετο, για εμάς τις υπόλοιπες που κολυμπάμε τα σαββατοκύριακα στις ακτές τις Αττικής, όπου μπορούμε να φθάσουμε δηλαδή γιατί και δυο ώρες στο αμάξι δεν αντέχονται.

Πριν λίγα χρόνια, είχα εργαστεί για ένα καλοκαίρι ή κάτι λιγότερο σε έναν γνωστό κοινωφελή οργανισμό που ανακοινώνει κάθε χρόνο τα αποτελέσματα μετρήσεων για την καταλληλόλητα των ακτών της Αττικής· μια λίστα με 300 σημεία, όπου σύμφωνα με την Οδηγία 76/160/ΕΟΚ «περί της ποιότητας υδάτων κολύμβησης» έχουν μετρηθεί κάποια βακτήρια τα οποία αποτελούν το δείκτη της Ε.Ε.

Από αυτά τα σημεία, όσο χρόνια παρακολουθώ τις μετρήσεις κατά κανόνα 40-50 σημεία, ανάμεσα στα οποία και παραλίες που δεν πέφτει καρφίτσα, βγαίνουν ακατάλληλα, δηλαδή έχουν περισσότερα κολοβακτηρίδια από όσα μπορεί να αντέξει ο οργανισμός μας με το συμπάθιο.

Οι μετρήσεις κάνουν πάταγο γιατί οι αντίστοιχες του ΥΠΕΚΑ είναι από την προηγούμενη χρονιά, γιατί κανείς δεν εμπιστεύεται το ίδιο το κράτος, γιατί φευ, είναι ωραίο να έχεις έναν ανεξάρτητο φορέα λαϊκής βάσης για τέτοια θέματα.

Έτσι πίστευα και εγώ και ένα καλοκαίρι, πριν κάποια καλοκαίρια, εργάστηκα για 1 μήνα στον οργανισμό αυτόν. Και φυσικά, για άλλη μια φορά σε ό,τι έχει να κάνει με το περιβάλλον, προσγειώθηκα απότομα στην πραγματικότητα.

Δεν γίνονται μετρήσεις, πιτσιρίκο, να μη σώσω να ξανακάνω μακροβούτι, τουλάχιστον όταν ήμουν εγώ δεν έγινε καμία.

Δεν είδα εργαστήρια, δεν είδα δείγματα, δεν είδα επιστήμονες – εκτός από εμένα εννοείται.

Ο οργανισμός είναι ένα άτομο που είναι ταυτόχρονα ιδρυτής, διευθυντής, καθαριστής, χημικός κτλ και ένα άτομο που απαντά στα τηλέφωνα όπως εγώ, με μια σύμβαση εθελοντή, που πληρώνεται μαύρα και που αλλάζει κάθε 1-2 μήνες γιατί δεν πληρώνεται.

Οι μετρήσεις μπαίνουν sudoku από παλαιότερα στοιχεία, ας πούμε Σαλαμίνα, Σελήνια, βάλε 383, Καβούρι, πλαζ Χρυσή Δαγκάνα, βάλε 200, πλαζ εκατό μέτρα δεξιά βάλε 400 για να γίνει τζερτζελές.

Για παράδειγμα, εκείνη τη χρονιά, κάποιο πολυσύχναστο σημείο της παραλιακής δεν ήταν στη λίστα, οπότε πολλοί πολίτες με καλούσαν και με ρωτούσαν, αν θα κάνουμε δεύτερη σειρά μετρήσεων.

Αφού είχα μεταφέρει το αίτημα στον υπεύθυνο, μια μέρα μου είπε να βρω μια παλαιότερη μέτρηση, να βάλω συν πλην κάτι και να την ανεβάσω.

Και έτσι έκανα.

Εδώ που τα λέμε, πιτσιρίκο, οι αναλύσεις κοστίζουν. Οι πιστοποιημένες κοστίζουν ακόμα περισσότερο. Μια κατώτατη τιμή μπορεί να είναι 200–300 ευρώ ανά δείγμα.

Επίσης, οι δειγματοληψίες θέλουν τεχνογνωσία, να πάρεις από διάφορα σημεία, από διάφορα βάθη και να δημιουργήσεις αντιπροσωπευτικό δείγμα.

Και να αναλύσεις εντός κάποιων ημερών το αργότερο όταν μιλάμε για μικροοργανισμούς.

Αυτό μεταφράζεται σε προσωπικό. Το οποίο πάλι κοστίζει γιατί οι τελευταίοι εθελοντές στην Ελλάδα ήταν ο Φοίβος και Αθηνά το 2004.

Όπως καταλαβαίνεις, η δαπάνη για να καλυφθεί η Αττική είναι μεγάλη, υπέρογκα μεγάλη για έναν ανεξάρτητο οργανισμό. Του οποίου μάλιστα η δραστηριότητα εξαντλείται σε αυτό, πως γίνεται άραγε, έχει δηλαδή ένα και μοναδικό best seller ενώ υπάρχουν χιλιάδες θέματα – σκάνδαλα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.

,
Επίσης όμως, εδώ που τα λέμε, δεν υπάρχει κάποιος άλλος οργανισμός να κάνει κάτι παρόμοιο σε τέτοια κλίμακα.

Και αυτή η μοίρα μας έχει σημαδέψει. Το μη χείρον, το στους τυφλούς ο μονόφθαλμος κ.ο.κ.

Έτσι πιανόμαστε από οποιονδήποτε μας πουλάει ελπίδα. Και συνεχίζουμε να ζούμε με μακαριότητα και να κολυμπάμε ανέμελοι.

Για να πληρωθώ από αυτόν τον τύπο, ήμουν δύο μήνες στα τηλέφωνα.

Από τότε επίσης κάθε χρόνο, απαντάω σε συγγενείς και φίλους για τις ακτές με ύφος ειδήμονα: Εμπιστευτείτε το ένστικτο σας. Και το άπλυτο μαγιό σας. Κολυμπήστε ελεύθερα.

Σε ευχαριστώ που με άκουσες

Καλοκαιρινούς χαιρετισμούς

στροφορμή

(Αγαπητή φίλη, δεν πίστευα ποτέ ότι γίνονται μετρήσεις. Εδώ δεν μετρούσαν σωστά το χρέος της χώρας και βρεθήκαμε με πάνω από 300 δισεκατομμύρια, μετρήσεις για καθαρές παραλίες θα κάνουν; Όποιος κολυμπάει στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, όπως εγώ, ξέρει πως η θάλασσα είναι όλο και πιο μολυσμένη. Κάθε χρόνο και χειρότερα. Επίσης, σε μια χώρα γεμάτη σκουπίδια -που δεν έχει κατορθώσει ακόμα να διαχειρίζεται τα σκουπίδια της- γιατί οι θάλασσες να είναι καθαρές; Μη με φθονείτε. Κουράστηκα εδώ στο Αιγαίο. Περιμένω να έρθει ο αντικαταστάτης μου να αναλάβει το ρεπορτάζ από τις παραλίες, ώστε να επιστρέψω εγώ στην μαγευτική Αθήνα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.