Μην πυροβολείτε τους νέους!

Αγαπημένε μου Πιτσιρίκο, έχω θυμό πολύ βλέποντας τριγύρω μου ανθρώπους διαρκώς να λοιδορούν, να ειρωνεύονται και να κατηγορούν παιδιά, εφήβους και νέους της πρώιμης ενήλικης ζωής.

Το φαινόμενο υπήρχε ανέκαθεν αλλά διαπιστώνω πως είναι πιά εκτός ορίων και αυτό είναι κάτι που με εξοργίζει.

Αγαπώ τους νέους, Πιτσιρίκο μου. Τους αγαπώ γιατί βλέπω επάνω τους τη ζωή, το μέλλον.

Τους αγαπώ γιατί βλέπω -ή προσπαθώ τουλάχιστον να δω- τον εαυτό μου στην ηλικία τους.

Κανείς δεν γεννιέται μόνο κακός και παραβατικός. Γεννιέται κι έχει όλα αυτά μέσα του που χαρακτηρίζουν μία ανθρώπινη οντότητα, το καλό και το κακό, την αγάπη και το μίσος, το γέλιο και το κλάμα.

Κανείς λοιπόν δεν δικαιούται να κρίνει αρνητικά την νεανική συμπεριφορά. Τα παιδιά μας, είναι ο καθρέφτης των οικογένειών μας αλλά και του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Ένα παιδί που μεγαλώνει μέσα σε σβάστικες και αγκυλωτούς σταυρούς, πόσες πιθανότητες έχει να ξεφύγει από το να γίνει φασίστας και ρατσιστής;

Ένα παιδί που μεγαλώνει χειραγωγούμενο πως η βία -ψυχική και σωματική- είναι δικαίωμα των ισχυρών, πόσες πιθανότητες έχει να γίνει δίκαιο και αλληλέγγυο;

Ένα παιδί που μεγαλώνει μαθαίνοντας να αψηφά τους κανόνες οδικής ασφάλειας, πόσες πιθανότητες έχει να γίνει ένας υπεύθυνος και συνετός οδηγός;

Είναι τόσα πολλά τα παραδείγματα, που μπορεί κάποιος να γράφει ώρες για αυτά.

Οι νέοι χρειάζονται ασφάλεια, εντιμότητα, δικαιοσύνη και προπαντός αληθινό ενδιαφέρον.

Τουλάχιστον μέχρι να μεγαλώσουν τα φτερά τους, για να μπορούν να πετάξουν μόνοι τους.

Οι νέοι δεν μας χρωστούν τίποτα, εμείς όμως τους χρωστούμε πολλά. Σίγουρα όχι την αδιαφορία, την πνευματική αμορφωσιά και τον ωχαδερφισμό που διακρίνει εμάς, τις παλαιότερες γενιές.

Στο κάτω κάτω της γραφής, ας αναρωτηθεί ο καθένας από εμάς όταν στρέφεται εναντίον ενός νέου ανθρώπου: όταν ήμασταν εμείς στην ηλικία του, έτσι θα θέλαμε να μας συμπεριφέρονται;

Άκης

(Αγαπητέ φίλε, κανένας άνθρωπος δεν γεννιέται με μίσος. Όπως λέει ο Ρουσσώ, οι άνθρωποι γεννιούνται καλοί και η κοινωνία τους καταστρέφει. Καλύτερα να τους κατηγορούν τους νέους στην Ελλάδα, για να φύγουν και να σωθούν. Τα νιάτα στην Ελλάδα θεωρούνται αρρώστια. Και αυτό είναι ένα κείμενο που έχω γράψει πριν από 12 χρόνια. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.