Νυχτερινό μελτέμι

Πιτσιρίκο, ξύπνησα από τις 5 αχάραγα την Τετάρτη, εξαιτίας του μανιασμένου βοριά ακόμα και στο Φάληρο.

Καλά δεν συζητάω το τι γινόταν λίγες ώρες αργότερα που έφτασα με το ΚΤΕΛ στο Θυμάρι.

Tουλάχιστον εκμεταλλεύτηκα το μοναδικό θετικό των 7 beaufort βοριά για να βγάλω μερικές ωραίες φωτογραφίες με σαρδέλες, καλόγριες, σαργούς, σάλπες, κακαρέλους, μελανούρι, χάνο, μουρμούρες, αλλά και το χθεσινό χταποδάκι στα κρυστάλλινα νερά.

Αλήθεια, όμως, υπάρχει νυχτερινό μελτέμι τελικά;

Έτσι έλεγε ένα τραγουδάκι στη σειρά “Μπρούσκο” παλιότερα, χάριν ποιητικής αδείας πιθανότατα.

Γιατί τα μελτέμια κοπάζουν απ’ ό,τι ξέρω τα βράδια.

Άρα, αυτά εδώ δεν είναι μελτέμια, αλλά οι θυελλώδεις βοριάδες της κλιματικής αλλαγής.

Άλλωστε, στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουμε βιώσει όλα τα ακραία καιρικά φαινόμενα -πλημμύρες, καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους-, εκτός από την ακραία ζέστη που διατυμπανίζουν.

Και στο “Τατουάζ” -άλλο σίριαλ αυτό- έλεγαν για την κλιματική αλλαγή και ότι η Μεσόγειος και η Ελλάδα θα βιώσουν ακραίους καύσωνες, αλλά για την ώρα βλέπουμε μόνο καταστροφικές πλημμύρες.

Τι να περιμένεις, βέβαια, όταν ακόμα και επαγγελματίες και καταξιωμένοι μετεωρολόγοι αναμασούν τα περί 75 χιλιάδων νεκρών από τον καύσωνα του 2003 στην Ευρώπη.

Εδώ, 75 χιλιάδες νεκρούς δεν είχε ούτε το πιο αιματηρό έτος του πολέμου στη Συρία και αυτοί οι ανεκδιήγητοι χιονόφιλοι λένε για τον καύσωνα.

Ούτε η Γαλλία είχε 15 χιλιάδες θύματα λόγω του καύσωνα τότε.

Ο Guardian το έγραψε σωστά· δηλαδή, ότι εκείνο το καλοκαίρι σημειώθηκαν 15 χιλιάδες θάνατοι περισσότεροι απ’ ό,τι ένα συνηθισμένο καλοκαίρι, αλλά φυσικά δεν μπορούν να αποδοθούν όλοι στον καύσωνα.

Και τα έχω ξαναγράψει για τους Γάλλους, που ξεχειλώνουν τους αριθμούς και δίνουν 3-5 χιλιάδες νεκρούς κάθε χρόνο από τη γρίπη, ενώ στις άλλες χώρες είναι λίγο πάνω, λίγο κάτω από 100.

Και όπως οι Γάλλοι ξεχειλώνουν τους αριθμούς, κάτι ανάλογο κάνουν και στη Σρι Λάνκα, όπου η κυβέρνηση προωθεί ένα σχέδιο για να επαναφέρει τη θανατική ποινή για καταδικασθέντες για ναρκωτικά, σύμφωνα με το Reuters.

Για εμπόρους ναρκωτικών προφανώς, αλλά κοντά στα ξερά καίγονται και τα χλωρά.

Για αυτό έγραψα ξεχειλώνουν, γιατί με αυτόν τον τρόπο μπορεί να εκτελεστούν και απλοί ναρκομανείς για μικροποσότητες.

Aναλυτές θεωρούν, εξάλλου, ότι η κυβέρνηση επαναφέρει τη θανατική ποινή για να κερδίσει πόντους εν όψει των επικείμενων εκλογών.

Ο πρόεδρος της νησιωτικής χώρας Mathripala Sirisena, που εκλέχθηκε ως μεταρρυθμιστής το 2015, αλλά δεν κατάφερε να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαφθορά, δέχεται πλέον δριμύτατη κριτική για τη βομβιστική επίθεση με τους 250 νεκρούς ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών.

Ο ίδιος ανέφερε ότι υπέγραψε τη θανατική ποινή για τέσσερις καταδικασθέντες και ότι έχει οριστεί και η ημερομηνία της εκτέλεσής τους, αλλά δεν την αποκάλυψε στους δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα Κολόμπο.

Διευκρίνισε, πάντως, ότι οι τέσσερις θανατοποινίτες έχουν δικαίωμα να ασκήσουν έφεση.

Μερικοί θρησκευτικοί ηγέτες θέλουν την επαναφορά της θανατικής ποινής, πιστεύοντας ότι θα μειώσει την αυξανόμενη εγκληματικότητα, ωστόσο, από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα διαφωνούν.

“Η θανατική ποινή δεν αποτρέπει τα εγκλήματα περισσότερο από άλλες ποινές και δεν είναι η λύση” υποστήριξε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Kumi Naidoo.

Η τελευταία εκτέλεση στη Σρι Λάνκα έγινε, πάντως, πριν 43 χρόνια, ενώ ο τελευταίος δήμιος παραιτήθηκε το 2014, επικαλούμενος στρες μπροστά στην αγχόνη.

Δεν εκτέλεσε κανέναν άνθρωπο κατά τη θητεία του, ενώ ο αντικαταστάτης του -που προσλήφθηκε πριν από έναν χρόνο- δεν εμφανίστηκε ποτέ για δουλειά.

H σκληροπυρηνική πολιτική του Κεϋλανού προέδρου -Κεϋλάνη λεγόταν παλιότερα η Σρι Λάνκα- είναι ως ένα βαθμό εμπνευσμένη από τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών που έχει κηρύξει η κυβέρνηση των Φιλιππίνων και στο όνομα του οποίου έχουν πεθάνει χιλιάδες άνθρωποι.

“Θέλει να πλασάρει τον εαυτό του σαν τον πρόεδρο των Φιλιππίνων, αλλά δεν ξέρω αν αυτό θα είναι αρκετό” ανέφερε ο πολιτικός αρθρογράφος Kusal Perera.

O Sirisena δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για το αν θα διεκδικήσει και πάλι την προεδρία, αν και το κόμμα του τον έχει προτείνει για υποψήφιο για τις εκλογές, που θα γίνουν στο τελευταίο δίμηνο του 2019.

Προς επίρρωση, εξάλλου, όσων έγραψα στον πρόλογο, ενώ σε όλη σχεδόν τη Γαλλία περιμένουν τον καύσωνα στο βορειοδυτικό άκρο της, στη Νορμανδία βρέχει καταρρακτωδώς από την αρχή της εβδομάδας, με συνέπεια τα νερά να φτάσουν σε ύψος 1,5 μέτρου, να παρασύρουν αυτοκίνητα και να εκτοπίσουν τουλάχιστον 100 ανθρώπους σε μία πόλη 20 χιλιάδων, όπως αναφέρει η Le Monde.

Κάτοικος της περιοχής είπε ότι δεν έχει δει κάτι ανάλογο εδώ και 60 χρόνια, τη στιγμή που η πυροσβεστική άντλησε νερά από πολλά υπόγεια σπιτιών.

Κάποια σπίτια είχαν λάσπη 20-30 εκατοστών, ενώ άλλα νερό 80 εκατοστών.

Η πυροσβεστική, επίσης, βοήθησε να μετακινηθούν σε πιο ασφαλή σημεία τουλάχιστον 14 άτομα, ενώ 3 άνθρωποι διακομίστηκαν σε νοσοκομεία με υποθερμία.

Συνολικά, η πυροσβεστική παρενέβη σε 126 περιπτώσεις λόγω των πλημμυρών, αλλά και για να απομακρύνει εμπόδια, μερικά εκ των οποίων ήταν αυτοκίνητα που είχαν παρασυρθεί.

Διακόπηκε, επίσης, η σιδηροδρομική σύνδεση με την Καέν για τουλάχιστον δύο μέρες, ο εκπρόσωπος του SNCF (Eθνική Υπηρεσία Σιδηροδρόμων της Γαλλίας) έκανε λόγο για πολλές ζημιές και κάλεσε τους επιβάτες, που καθηλώθηκαν να εξυπηρετηθούν από οχήματα που θα ναυλώσει για τη μεταφορά τους.

Σε μία κοινότητα πλημμύρισαν όλοι οι δρόμοι και υπέστησαν καταστροφές τουλάχιστον 20 μαγαζιά, που θα μείνουν κλειστά για βδομάδες.

Εκκενώθηκαν, μάλιστα, τα κτίρια ενός ολόκληρου δρόμου στον οποίο είχε καταρρεύσει ένας τοίχος.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, ωραία ήταν με τους ανέμους σήμερα. Ξεσκίστηκα στις βουτιές. Εγώ, μια ζωή, στο Αιγαίο θυμάμαι να φυσάει. Έχει μια υγεία αυτός ο αέρας. Και δεν έχει κόσμο στις παραλίες, οπότε το απολαμβάνουμε εμείς που δεν μασάμε. Πάντως, θυμάμαι καλά πως και πέρσι -τέτοιες μέρες- φυσούσε με λύσσα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.