Οι λαοί δεν θα μάθουν ποτέ

Αγαπημένε μου Πιτσιρίκο, ως άνθρωπος που έχω ήδη ξεπεράσει τα 2/3 του προσδόκιμου ζωής, κανονικά και σύμφωνα με τη γενική νοοτροπία που μας διακρίνει, θα έπρεπε να μου ήταν παντελώς αδιάφορο το τί μέλλει γενέσθαι να γίνει σ’ αυτή τη χώρα.

Αμ δεν είναι έτσι όμως. Νοιάζομαι. Νοιάζομαι γιατί έτσι είναι η πάστα μου. Να νοιάζομαι για όλους και για όλα κι ας κριτικάρω πολλές φορές αρνητικά ανθρώπους και καταστάσεις. Από αγάπη το κάνω.

Ενόψει λοιπόν των εκλογών της 7ης Ιουλίου και την έλευση της Νέας Δημοκρατίας στο τιμόνι της χώρας, ας δούμε μερικά στοιχεία της παραπλήσιας σε οικονομική ιστορία Αργεντινής.

Το 2015 -και μετά την 8ετή διακυβέρνηση της Κριστίνα Φερνάντες- ανέλαβε τα ηνία ο Μάκρι ως ηγέτης μίας κεντροδεξιάς συμμαχίας.

Ο βασικός λόγος που πάτωσε η Φερνάντες ήταν η υπερφορολόγηση και ο λάθος διαμοιρασμός των υπερπλεονασμάτων που προέκυψε από αυτήν (σας θυμίζει τίποτα;).

Βέβαια, κατηγορήθηκε και για κάτι σκανδαλάκια με κέρδος το ίδιον όφελος και τον προσωπικό πλουτισμό αλλά ας το προσπεράσουμε αυτό γιατί εμείς οι Έλληνες είμαστε large, εφόσον τόσοι και τόσοι πολιτικοί έχουν πλουτίσει στη καμπούρα μας, ο ένας θα μας πειράξει;

Ο πάνσοφος αργεντίνικος λαός (σαν τον ελληνικό) λοιπόν εξέλεξε τον Μάκρι, -ξεχνώντας τις κατσαρόλες που χτύπαγε το 2001 κατά του συνιδεαλιστή του Carlos Menem- θεωρώντας πως, διώχνοντας τη Φερνάντες, θα λυνόντουσαν όλα του τα προβλήματα και θα έτρωγε με χρυσά κουτάλια.

Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, το ΑΕΠ της Αργεντινής μειώθηκε κατά 6,4% και ο πληθωρισμός τρέχει με 40% Η τράπεζα της Αργεντινής έχει αυξήσει τα επιτόκια του αργεντίνικου πέσος στο 63%, αποτρέποντας κάθε δυνατότητα ανάπτυξης και η αγοραστική δύναμη των Αργεντίνων έχει μειωθεί δραματικά μετά την ελεύθερη πτώση κατά 50% που σημείωσε πέρυσι το πέσος.

Ο Μάκρι, κατά τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησής του, επέβαλε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και αυξήσεις 300-500% σε τιμές δημοσίων υπηρεσιών όπως το ρεύμα, το νερό, το φωταέριο και τις μεταφορές, υποχρεώνοντας μικρές επιχειρήσεις να κλείσουν σταδιακά ή να προβούν σε απολύσεις υπαλλήλων τους προκειμένου ν’ αντιμετωπίσουν τα αυξημένα κόστη.

Πέρυσι η Αργεντινή κατέφυγε για άλλη μία φορά στο ΔΝΤ υπογράφοντας δανειακή σύμβαση ύψους 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις με πολιτικές λιτότητας αλλά και άλλες, όπως την κατάργηση των υπουργείων Εργασίας και Υγείας!

Τώρα τι μας τα λες αυτά ρε φίλε; μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί.

Τί σχέση έχει η Ελλάδα με την Αργεντινή και ο Μαουρίτσιο Μάκρι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Μπορεί καμία απαντώ, μπορεί όμως και πολλές.

Το μέλλον θα δείξει αν, τελικά, κάνοντας το ίδιο και το ίδιο λάθος, μπορείς να προσβλέπεις σε λύση του προβλήματός σου.

Πάντως, όπως είπε ο Μπίσμαρκ:

«Μόνο ένας ανόητος μαθαίνει από τα λάθη του. Ο έξυπνος μαθαίνει από τα λάθη των άλλων» κι εμείς απ’ ό,τι φαίνεται ούτε καν ανόητοι δεν είμαστε, αφού δεν μαθαίνουμε ούτε από τα δικά μας λάθη.

Άκης

Υ.Γ. Είναι προφανές πως τα χρήματα από τα ματωμένα πλεονάσματα δίνονται κατά κύριο λόγο από τον ΣΥΡΙΖΑ στους συνταξιούχους για ψηφοθηρικούς λόγους. Συγκεκριμένα, για 2.100.000 λόγους. Παρότι όντως οι ηλικιωμένοι πρέπει να στηρίζονται, πολύ θα γούσταρα να μοιράζονταν στους άνεργους κι ας μην είμαι ένας από αυτούς. Κι ας πλήρωνα και παραπάνω φόρους. Και το εννοώ. Ξέρει κανείς ωρέ τί είναι να μην έχεις φράγκο μες στη τσέπη σου;
Ξέρει κανείς τί είναι να μην κοιμάσαι το βράδυ γιατί δεν ξέρεις τί θα ταΐσεις αύριο το παιδί σου; Και να μην φταις εσύ γι’ αυτό; Και να μην μπορείς να κάνεις τίποτα γι’ αυτό; Ξέρει;

(Αγαπητέ φίλε, κατά την ταπεινή μου γνώμη, το πρόβλημα που έχουν Ελλάδα και η Αργεντινή δεν θα λυθεί με καμία κυβέρνηση και δεν θα λυθεί με εκλογές. Και δεν ξέρω για τους Αργεντίνους αλλά οι Έλληνες δεν θέλουν και δεν μπορούν. Εγώ επιμένω πως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν να είναι ελεύθεροι. Θέλουν πάντα κάποιον να τους λέει τι να κάνουν. Αυτό είναι το λάθος. Και επιμένουν. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.