Ολική καταστροφή

Καλημέρα Πιτσιρίκο,
Δεν έχω και πολλά να πω, βλέπεις δεν είμαι και τόσο της φιλοσοφίας και των ατέρμονων συζητήσεων.

Αυτό το σύστημα, το καπιταλιστικό, σε οποιαδήποτε μορφή του, βασίζεται στην εκμετάλλευση των αδυνάτων.

Εξωραϊσμοί και φτιασιδώματα δεν λειτουργούν υπέρ του αδύνατου.

Όλο αυτό το οικοδόμημα χρειάζεται ολική καταστροφή, αν η ανθρωπότητα θέλει να κτίσει κάτι καλύτερο.

Προσωπικά, το βασικό εισόδημα δεν με ενδιαφέρει γιατί θέλω ανακατανομή του πλούτου, θέλω να μην πεινάει κανείς στον κόσμο, να μην πεθαίνουν παιδιά από την πείνα και τις μολύνσεις, θέλω όλοι ισότιμα να απολαμβάνουν τις χαρές της ζωής. Δεν συμβιβάζομαι με τίποτα λιγότερο.

Ξέρεις, Πιτσιρίκο, όταν τα έχω δει με τα μάτια μου και η ψυχή μου κουβαλάει ακόμα τις μνήμες και τις κρατάει εκεί ζωντανές, για να μην ξεχνάω, δεν μπορώ να αγνοήσω και να πάω παρακάτω αγνοώντας αυτά τα χιλιάδες παιδιά που πεθαίνουν κάθε μέρα απο την πείνα, δεν μπορώ να ξεχάσω τις μάνες που δεν έχουν μια χούφτα ρύζι και ένα ποτήρι νερό να ταΐσουν τα πεινασμένα παιδιά τους.

Δεν μπορώ να ξεχάσω τα παιδιά που πεθαίνουν από τις βόμβες και τη χολέρα στην Υεμένη.

Δεν μπορώ να ξεχάσω τα παιδιά που δουλεύουν αλυσοδεμένα στις φάμπρικες των επωνύμων εταιρειών στη Ντάκα.

Δεν μπορώ να ξεχάσω τα παιδιά στα λασπώδη ορυχεία της Ινδονησίας που βγάζουν το πολύτιμο ορυκτό για τις έξυπνες συσκευές μας.

Δεν μπορώ να ξεχάσω τα χιλιάδες παιδιά που πουλιούνται στα κάθε λογής μπoυρδέλα για να ικανοποιούν τις ορέξεις τους οι κάθε λογής διεστραμμένοι, επειδή έχουν τον παρά και πληρώνουν.

Δεν μπορώ να μην βγάλω την οργή μου απέναντι σε όλους αυτούς που υποκριτικά με λόγια ψεύτικα νοιάζονται και εργάζονται μέσα από τις διεθνείς οργανωσεις για την υποτιθέμενη προστασία των αδύναμων.

Δεν μπορώ να μην στέκομαι απέναντι σε όλους αυτούς που, με τον ένα η τον άλλο τρόπο, στηρίζουν αυτό το σύστημα.

Και στέκομαι απέναντί τους με οποιοδήποτε τίμημα.

Κάποιες φορές σκέφτηκα τι κάνω, όταν ακόμα ο γιος μου ήταν μικρός· όταν στην ουσία ήμασταν οι δύο μας.

Και τώρα, πολλές φορές, σκέφτομαι ότι η εγγονή μου μπορεί να βρεθεί σε κίνδυνο.

Όμως, δεν μπορώ να αγνοήσω όλα αυτά τα παιδικά μάτια που καρφώνονται στα δικά μου απελπισμένα για βοήθεια.

Δεν μπορώ να αγνοήσω τις αιτίες και να μείνω σιωπηλός άπραγος.

Ξέρω τους κινδύνους και ξέρω ότι η ευτυχία της εγγονής μου δεν θα έρθει, κτίζοντας γύρω της τείχη, δεν θα έρθει, αποκρύπτοντας ή εξωραΐζοντας της την ωμή αλήθεια.

Ξέρω τους κινδύνους και ότι μπορεί το τίμημα να είναι βαρύ. Εγώ την εγγονή μου δεν τη θέλω γενίτσαρο του συστήματος.

NIZ
Dalat
κάπου στον κόσμο

(Αγαπητέ φίλε μαζί σας. Ούτε εγώ τα θέλω αυτά. Αλλά τι σχέση έχει η επιθυμία μας με την πραγματικότητα; Δηλαδή, αν δεν θέλουμε το Βασικό Εισόδημα για όλους, θα γίνει επανάσταση και θα εξαλειφθεί η φτώχεια; Όχι. Είναι αδύνατο να επαναστατήσουν άνθρωποι που δεν διεκδικούν ούτε το Βασικό Εισόδημα αλλά συνεχίζουν να ψάχνουν για θέσεις εργασίας που δεν υπάρχουν και ξέρουν πως δεν θα υπάρξουν. Φαντάζομαι πως θα συμφωνείτε. Οπότε; Επίσης, πότε καταστράφηκε ένα σύστημα και μπήκε αμέσως στην θέση του ένα άλλο; Ποτέ. Ξέρουμε από την Ιστορία πως τα συστήματα μπαίνουν το ένα μέσα στο άλλο, πορεύονται μαζί, και η διαδοχή μπορεί να κρατήσει και αιώνες. Από την άλλη, ποιο είναι το σύστημα που θα διαδεχτεί τον καπιταλισμό; Επίσης, μιλάμε, λες και πριν τον καπιταλισμό, ο πλανήτης ήταν ένας παράδεισος για όλους και ζούσαν όλοι ισότιμα. Όχι, ο καπιταλισμός είναι ένα σύστημα καλύτερο από το προηγούμενο και τάισε πολύ περισσότερους ανθρώπους από τα προηγούμενα συστήματα, ενώ τους έδωσε και καλύτερη -και μεγαλύτερη- ζωή. Μήπως το Βασικό Εισόδημα θα ήταν ένας τρόπος να απεξαρτηθούν εκατομμύρια άνθρωποι από την δουλειά, να σκεφτούν, να συνειδητοποιηθούν και να δημιουργηθεί ένας νέος τύπος ανθρώπου που θα αλλάξει τον κόσμο με τις νέες ιδέες του; Σκέφτομαι, αναρωτιέμαι. Αν μείνω σε αυτά που δεν θέλω, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Καταλαβαίνω την απογοήτευσή σας, αλλά δεν αρκεί το συναίσθημα για να αλλάξει αυτός ο κόσμος. Η εξάλειψη της φτώχειας στον πλανήτη είναι ένας ευγενικός στόχος, αλλά θέλει σχέδιο. Και βήματα. Ένα-ένα. Επίσης, για μια ακόμα φορά, να πω πως η Ιστορία μετριέται με αιώνες και όχι με τις δικές μας σύντομες ζωές. Στενόχωρο αλλά η ανθρωπότητα προχωράει. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.