Ο πλούτος που παράγεται είναι υπεραρκετός για να ζήσουμε όλοι καλά

Καλημέρα Πιτσιρίκο,
Θέλω να πω έτσι απλά ότι η ζωή προχωράει, με εμάς μαζί ή χωρίς εμάς. Η κλιματική αλλαγή οφείλεται συνολικά στις πράξεις μας. Είναι συνέπεια της αλόγιστης κατανάλωσης. Οι τεχνολογικές ανατροπές στις ζωές μας, αντί να φέρουν την ισορροπία, φέρνουν την ανισομερή κατανομή του πλούτου ανάμεσα στις αναπτυγμένες χώρες και στις υπό ανάπτυξη.

Οι μορφές εργασίας, όπως τις γνωρίζαμε, έχουν τελειώσει.

Οι περισσότερες θέσεις εργασίας στον αναπτυγμένο κόσμο αντικαθίστανται από τις νέες τεχνολογίες και -όπου δεν γίνεται- μεταφέρονται εκεί που η ανθρώπινη ζωή δεν έχει αξία.

Αυτό που δεν μπορεί να αντικατασταθεί ακόμα είναι η τροφή.

Οι κλιματικές αλλαγές και η καταστροφή που επιφέρουν δημιουργούν και ζητήματα παραγωγής. Τουλάχιστον, αυτό επικαλούνται οι κατέχοντες.

Όμως, σήμερα δύο χώρες μπορούν να υπερηφανεύονται ότι έχουν επιλύσει το πρόβλημα τροφίμων για τους κατοίκους τους εξ ιδίων. Πρόκειται για την Κούβα και για τη Βολιβία.

Η Βολιβία το 2020 θα καλύπτει σε βασικά τρόφιμα τις ανάγκες όλου του πληθυσμού.

Ο Μοράλες ακολούθησε το διαφορετικό. Η παραγωγή βασίζεται σε μικρές φάρμες σε όλη τη Βολιβία.

Στην αρχή, επιδοτήθηκαν, σήμερα όμως η ανεξαρτησία μιας χώρας σε τροφή είναι η μόνη απάντηση στις πολυεθνικές τροφίμων και παραγωγής αγροτικών προϊόντων.

Στην Βόρεια Αργεντινή στη δεκαετία του ’90 όλη η αγροτική παραγωγή πέρασε σε εταιρείες γενετικά τροποποιημένων σπόρων.

Σόγια και καλαμπόκι καλλιεργούνται με βάση τις εντολές μεγάλων εταιρειών, με αποτέλεσμα σήμερα ο πληθυσμός της περιοχής να έχει το μεγαλύτερο ποσοστό καρκινοπαθών, ενώ οι τερατογενέσεις λόγω επιμόλυνσης στο ζωικό πληθυσμό είναι εμφανείς.

Η επιμόλυνση καλλιεργήσιμων εκτάσεων γίνεται σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων από τις περιοχές καλλιέργειας.

Στην Αφρική υπάρχουν κοινότητες που αναπτύσσουν περίπου το ίδιο μοντέλο της Βολιβίας.

Αυτές οι κοινότητες είναι ευάλωτες, και χωρίς αυτοπροστασία δεν θα μπορούσαν να αναπτυχθούν.

Σε αυτές εφαρμόζεται ένα απλό σύστημα που παραδέχεται τις ανάγκες της ίδιας της φύσης.

Παράγονται προϊόντα που αντέχουν στις κλιματικές συνθηκες της περιοχής από σπόρους που υπήρχαν και χρησιμοποιούνται για γενιές και γενιές, μακριά από κελεύσματα της εποχής.

Σε αυτές, όμως, τις κοινότητες, χάρη στην τεχνολογία, τα αποτελέσματα είναι ορατά.

Συστήματα ηλιακών συλλεκτών και ανεμογεννήτριες παράγουν την ενέργεια που χρειάζονται βασικές υποδομές, όπως αντλιοστάσια, αποξηραντήρια και κέντρο ελέγχου.

Στο κέντρο ελέγχου έρχονται όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται μέσω δορυφόρου για τις καιρικές συνθήκες και τους κινδύνους που ενέχουν.

Σήμερα, τουλάχιστον 24 ώρες νωρίτερα, γνωρίζεις ακριβώς τα καιρικά φαινόμενα.

Εδώ, οι νέες τεχνολογίες βοηθούν, ώστε να παραχθούν καθαρά τρόφιμα, που πρώτα εξασφαλίζουν την τροφή στη κοινότητα και μετά ένα εισόδημα για την κοινότητα μέσω πώλησης στο άτυπο χρηματιστήριο καθαρών προϊόντων. Οι τιμές αυτών των προϊόντων πολλαπλάσιες των συμβατικών.

Άνθρωποι με “εκλεκτό” διατροφικό γούστο και παχυλό πορτοφόλι θέλουν να εξασφαλίζουν καθαρά τρόφιμα.

Σε αυτό το άτυπο χρηματιστήριο -στο οποίο συμμετέχω- οι τιμές είναι τέτοιες που μια κοινότητα μπορεί να εξασφαλίσει πολλαπλάσια οφέλη.

Παράδειγμα, το κατσίκι έχει 15πλάσια τιμή από το συμβατικό, το κριθάρι 20πλάσια, ο καφές 12πλάσια.

Τέτοιες φάρμες σήμερα υπάρχουν σε αρκετά μέρη του κόσμου εκτός Αφρικής και μια στην Ελλάδα.

Η πατρίδα μας, λόγω μορφολογίας εδάφους πολυποικιλοτητας, αλλά κυρίως των παρθένων εδαφών τα οποία έχουν να καλλιεργηθούν επί χρονια, χωράφια καθαρά από φυτοφάρμακα σε ημιορεινες και ορεινές περιοχες, θα μπορούσαν να γίνουν πρότυπα Κέντρα παραγωγής καθαρών τροφίμων.

Οι μεγάλες πολυεθνικές σπρώχνουν τις χώρες στις μονοκαλλιέργειες και φυσικά στους πατενταρισμένους σπόρους, ακόμα και στις συμβατικές καλλιέργειες.

Προσπαθούν μέσω των λόμπι στα μεγάλα κέντρα εξουσίας να φέρουν όλα εκείνα τα εμπόδια στις ανεξάρτητες καλλιέργειες.

Σήμερα, σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, μπορεί να φυτεύεις γρασίδι στον κήπο σου, όχι όμως μαρούλια.

Η νομοθέτηση παρόμοιων νόμων είναι και οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τα κράτη μέλη, χωρίς ακόμα δεσμευτικό χαρακτήρα.

Οι ίδιες εταιρείες προσπαθούν, εργαστηριακά, να αντικαταστήσουν τα τρόφιμα με άλλες τροφές εργαστηριακά παρασκευασμένες, φυσικά για τους πληβείους.

Στο Λονδίνο σήμερα υπάρχει σε ερευνητικό κέντρο φάρμα παραγωγής σκουληκιών για τροφή.

Ήδη, προωθούνται σε εστιατόριο του Λονδίνου και τα παρουσιάζουν ως υπερτροφή.

Αν κάνουμε κτήμα τις γνώσεις από τις νέες τεχνολογίες, όχι μόνο μπορούμε να βελτιώσουμε τη ζωή μας αλλά να την απελευθερώσουμε.

Η τροφή είναι το κλειδί για το μέλλον.

Χωρίς τις νέες τεχνολογίες, οι κοινότητες αυτές δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν.

Χωρίς την ενεργειακή αυτονομία που μας δίνει ο Ήλιος και ο αέρας το αποτέλεσμα θα ήταν αμφίβολο.

Φίλε μου Πιτσιρίκο, ο πλανήτης μας χωράει όλους και ο πλούτος που παράγεται είναι υπαεραρκετός για να ζήσουμε όλοι καλά.

NIZ
Dalat
Σήμερα από Λα Παζ

Υ.Γ.Φιλε μου Πιτσιρίκο εγώ είμαι ενάντια στο σύστημα που έχει εξουσιαστές και εξουσιάζομενους θύτες και θύματα· όλα τα συστήματα που έχουν περάσει βασίζονται σε αυτή την αρχή, από τη Αθηναϊκή Δημοκρατία με του χιλιάδες δημόσιους και ιδιωτικούς δούλους, τη Ρώμη, το Μεσαίωνα και σήμερα αυτή η σχέση παραμένει. Οι μέτοικοι της αθηναϊκής δημοκρατίας σήμερα λέγονται μεσαία τάξη που είναι εδώ για να βοηθά την επιβίωση της δημοκρατίας τους.
Θέλω να σε ευχαριστήσω που μας δίνεις τη δυνατότητα μέσα από το μπλογκ σου να εκφράζουμε τις αποψεις μας. Έχεις την εκτίμησή μου και τον σεβασμό μου για αυτό που κάνεις. Να είσαι πάντα καλά.

(Φίλε ΝΙΖ, είμαι μαζί σου σε όλα. Εγώ λέω πως, αφού δεν γίνεται να μην υπάρχουν δούλοι, να κάνουμε δούλους μας τα ρομπότ που δεν έχουν ψυχή και συναίσθημα, ώστε εμείς να παίζουμε, να δημιουργούμε και να απολαμβάνουμε τις ηδονές της ζωής. Να δουλεύουν τα ρομπότ και να πληρωνόμαστε εμείς. Αυτό λέω και επιθυμώ. Και αυτό, κατά την ταπεινή μου γνώμη, θα πρέπει να είναι ο στόχος της ανθρωπότητας, ώστε να εξαλειφθεί η φτώχεια και η δυστυχία. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.