Σέλφι στο Τσέρνομπιλ

Πιτσιρίκο, ο σεναριογράφος της δραματικής σειράς του HBO “Τσέρνομπιλ” υποστήριξε ότι οι τουρίστες που επισκέπτονται το μέρος της πυρηνικής καταστροφής στην Ουκρανία το έχουν παρακάνει με τις ανάρμοστες σέλφι που βγάζουν.

Όπως αναφέρει ο Guardian, από τον Μάιο του 2019 που άρχισε η προβολή της σειράς για την καταστροφή του πυρηνικού αντιδραστήρα το 1986 στην πρώην σοβιετική δημοκρατία, έχει αυξηθεί κατά 30% με 40% ο τουρισμός στο Τσέρνομπιλ.

Και influencers των social media επικρίνονται για το γεγονός ότι χρησιμοποιούν αυτό το μέρος που συντελέστηκε μία καταστροφή, για να βγάλουν γκλάμουρ φωτογραφίες για το Instagram.

Σε μία από αυτές, εικονίζεται μία γυναίκα να αφήνει να πέσει από πάνω της η ειδική φόρμα προστασίας από τη ραδιενέργεια, αποκαλύπτοντας το μικροσκοπικό εσώρουχό της.

“Είναι εκπληκτικό ότι η σειρά ‘Τσέρνομπιλ’ οδήγησε σε ένα κύμα τουρισμού στην Απαγορευμένη Ζώνη, αλλά επειδή έχω δει τις φωτογραφίες που κυκλοφορούν, αν επισκεφτείτε την περιοχή, να δείξετε σεβασμό για την τραγωδία που συνέβη εκεί και για όλους αυτούς που υπέφεραν” έγραψε ο σεναριογράφος Craig Mazin στο Τwitter.

Η σειρά στην οποία παίζουν οι Jared Harris, Stellan Skarsgard και Emma Watson, αναφέρεται στην επομένη της έκρηξης του πυρηνικού αντιδραστήρα, καθώς και στις πολιτικές επιπτώσεις και στο βαρύ και τρομακτικό φορτίο για ανθρώπους και ζώα στην περιοχή.

Επίσης, η σειρά έχει χαρακτηριστεί “αριστούργημα”, που αποφεύγει να προσδώσει γκλάμουρ στην καταστροφή.

Δύο άνθρωποι είχαν πεθάνει τη στιγμή της έκρηξης και άλλοι 28 τις επόμενες εβδομάδες από τη ραδιενέργεια στην οποία εκτέθηκαν συνολικά 1.000 πυροσβέστες και διασώστες.

Η πόλη Pripyat εκκενώθηκε από 116 χιλιάδες κατοίκους, όπως και όλες οι περιοχές σε μία ακτίνα 30 χιλιομέτρων από τον αντιδραστήρα.

Ακόμα και σήμερα υπάρχει ανησυχία για τις επιπτώσεις από την έκθεση στη ραδιενέργεια στην Ουκρανία και την Ευρώπη.

Στα τέλη του 1990, το μέρος άνοιξε για τους τουρίστες, αλλά η εκτόξευση της δημοφιλίας του ήρθε τα 5-10 τελευταία χρόνια, ειδικά όσον αφορά την πόλη φάντασμα Pripyat και τα γύρω δάση.

Οι επισκέπτες ελέγχονται για τα επίπεδα της ραδιενέργειας κατά την είσοδο και την έξοδό τους και ενίοτε φορούν ειδικές στολές και έχουν συσκευές για να μετρούν τη ραδιενέργεια.

Η απαγορευμένη ζώνη έγινε, επίσης, ένα σημαντικό καταφύγιο για την άγρια ζωή.

Σέλφι έβγαζα πριν καμιά δεκαριά χρόνια και βάλε, για να πείσω τους συναδέλφους μου τότε ότι όντως έκανα μπάνιο τον Δεκέμβριο.

Και έμπαινα μέσα στη θάλασσα με τη μάσκα στο κεφάλι και στο χέρι το κινητό και έβγαζα την αποδεικτική φωτό.

Μετά σταμάτησα τις σέλφι, καθώς άρχισα να φωτογραφίζω τα άδεια κοχύλια που έβρισκα στον βυθό.

Μέχρι που μου χάρισαν μία υποβρύχια κάμερα και πλέον το παίζω Κουστώ.

Ο αξέχαστος Ζακ Υβ, η μεγαλύτερη προσωπικότητα του 20ού αιώνα, αφού ήταν ο πρώτος που ευαισθητοποίησε την κοινή γνώμη για τα απειλούμενα οικοσυστήματα στη θάλασσα και όχι μόνο.

Δίπλα στο απέραντο γαλάζιο του ωκεανού, πρόσθεσε και το σκούρο μπλε του βυθού.

Εκτός από τους ωκεανούς, είναι και τα δάση, βέβαια, που κινδυνεύουν.

Μάλιστα, το να τρώμε αυγά και κοτόπουλο ή χοιρινό στην Ευρώπη, επιδεινώνει δραματικά την καταστροφή των δασών στη Βραζιλία και την Αργεντινή.

Ο λόγος είναι ότι η Ευρώπη εισάγει μαζικά σόγια, που καλλιεργείται εντατικά στις δύο χώρες της Λατινικής Αμερικής, για να τη χρησιμοποιήσει ως ζωοτροφή, όπως επισημαίνει η Liberation, επικαλούμενη έκθεση της Greenpeace.

Στη Βραζιλία και την Αργεντινή, πάνω από το 95% της παραγόμενης σόγιας είναι γενετικά τροποποιημένο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει πάνω από το μισό της σόγιας που χρησιμοποιούν αυτές οι δύο χώρες και συγκεκριμένα 37% από τη Βραζιλία, 23% από την Αργεντινή, 15% από τις ΗΠΑ και 19% από τον υπόλοιπο κόσμο.

Η καλλιέργεια της σόγιας σε αυτές τις δύο χώρες οδηγεί στην αποψίλωση των δασών, με απώτερο σκοπό να τραφούν τα ζώα, κυρίως στην Ευρώπη, όπως εξηγεί η Cecile Leuba από την Greenpeace Γαλλίας.

Κι έτσι, μέσω της κατανάλωσης κρέατος, η Ευρώπη θρέφει την κλιματική κρίση, διότι το 87% της σόγιας που εισάγει χρησιμοποιείται για ζωοτροφές.

Τα 3/4 κατευθύνονται σε βιομηχανικά εκτροφεία πουλερικών (το 50%) και χοίρων (το 24%).

Οι αγελάδες που προορίζονται για την παραγωγή γάλατος, καταναλώνουν το 16% της σόγιας και εκείνες που εκτρέφονται για το κρέας τους το 7%.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, η μεγαλύτερη απειλή σήμερα για την ανθρωπότητα είναι η ηλιθιότητα που εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Δεν μου κάνει εντύπωση που υπάρχουν άνθρωποι που πάνε στο Τσέρνομπιλ για τουρισμό και βγάζουν σέλφι. Όπως δεν μου κάνει εντύπωση το πόσοι άνθρωποι πέφτουν από τους γκρεμούς ή τους πατάνε τα τρένα, για να τραβήξουν μια σέλφι. Μεγάλη πληγή ο ατομικισμός και η εγωπάθεια. Καταστροφή. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.