Σας αρέσει που κάνετε πως δουλεύετε και αυτοί κάνουν πως σας πληρώνουν;

Μια γνωστή φράση που αποδίδεται στους εργαζόμενους στη Σοβιετική Ένωση και θεωρείται πως απέδιδε την κατάσταση στην χώρα ήταν η φράση “Αυτοί κάνουν πως μας πληρώνουν και εμείς κάνουμε πως δουλεύουμε».

Η Σοβιετική Ένωση δεν υπάρχει πια αλλά αυτή η φράση μοιάζει να ισχύει σε πάρα πολλές καπιταλιστικές χώρες.

Ειδικά ως προς το σκέλος “εμείς κάνουμε πως δουλεύουμε”.

Μπορεί στη Σοβιετική Ένωση δέκα άνθρωποι να κωλοβαρούσαν για να κάνουν την δουλειά που θα μπορούσε να κάνει ένας άνθρωπος αλλά αυτό συμβαίνει -εδώ και χρόνια- και στις δυτικές χώρες.

Εκατομμύρια άνθρωποι κάνουν πως δουλεύουν, ενώ είναι προφανές -από τα χρήματα που παίρνουν- πως και άλλοι κάνουν πως τους πληρώνουν.

Δηλαδή, βλέπουμε πως υπάρχει μια εμμονή -και στους καπιταλιστές και στους κομμουνιστές της Σοβιετικής ένωσης- για να πιέσουν τους ανθρώπους να απασχοληθούν με σκοπό το κέρδος.

Χωρίς οι άνθρωποι να χρειάζεται να εργάζονται, αφού δεν κάνουν κάτι παραγωγικό. Και χωρίς να κερδίζουν, αφού παραμένουν φτωχοί.

Αν το σκεφτείτε καλά αυτό, είναι παρανοϊκό.

Είναι σαν να προσπαθούν να μας κρατούν απασχολημένους σε ανύπαρκτες δουλειές, μην βρούμε ελεύθερο χρόνο και κάνουμε καμιά αταξία.

Εκατομμύρια άνθρωποι που θα μπορούσαν να ζουν με επιδόματα, κάνουν δουλειές που δεν χρειάζονται και πληρώνονται με ψίχουλα.

Αυτοί οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν πως έχει κηρυχτεί ένας πόλεμος σε βάρος τους.

Ούτε καταλαβαίνουν πως μαραζώνουν, απελπίζονται και δεν ζουν.

Η στάση τους πρέπει να είναι να απαιτήσουν επιδόματα και να πάψουν να προσποιούνται πως εργάζονται ή να ζητούν θέσεις εργασίας που -εξαιτίας της αυτοματοποίησης, της τεχνολογίας και των ρομπότ- όχι μόνο δεν θα υπάρξουν αλλά θα μειώνονται διαρκώς.

Σε έναν κόσμο που όλοι ξέρουμε πως οι θέσεις εργασίας θα μειώνονται διαρκώς, επιμένουμε να βάζουμε τους ανθρώπους να κάνουν πως εργάζονται και τους άλλους να κάνουν πως τους πληρώνουν.

Λες και η εργασία είναι θρησκεία.

Υπάρχει αυτή η εσφαλμένη εντύπωση πως οι φτωχοί ευθύνονται για την φτώχεια τους και πως το να μην είσαι φτωχός δεν είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα αλλά κάτι για το οποίο πρέπει να εργαστείς.

Βέβαια, οι πάντες ξέρουν πως, αν ο πλούτος ήταν αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς, οι πιο πλούσιοι άνθρωποι θα ήταν οι εργάτες.

Αλλά, παράλληλα, κάποιοι κοροϊδεύουν τη Σοβιετική Ένωση.

Μαύρη τύφλα.

(Είναι εντυπωσιακό το πόσα πράγματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση -και όχι μόνο- θυμίζουν αυτά που οι καπιταλιστές κατηγορούσαν στην Σοβιετική Ένωση. Εγώ απλά τα επισημαίνω.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.