Στις καλένδες οι δωρεές για την Παναγία των Παρισίων

Πιτσιρίκο, αρκετές πυρκαγιές ξέσπασαν στη νότια Γαλλία, στην περιοχή Ηyere ανάμεσα στο Σαιντ Τροπέ και την Μασσαλία, με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη και κόντρα στον καυτό άνεμο σιρόκο (νοτιοανατολικός), που πνέει από τη βόρεια Αφρική, όπως αναφέρει η Le Monde.

H πρώτη πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο μετά από δύο ώρες, αφού έκαψε πρώτα δέκα εκτάρια, όπως και μία δεύτερη που αποτέφρωσε τρία εκτάρια.

Η τρίτη πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε κατοικημένη περιοχή στην Hyere και επιστρατεύτηκαν 100 πυροσβέστες, 20 οχήματα και τέσσερα αεροπλάνα, καθώς μέσα σε λίγη ώρα έκανε στάχτη δέκα εκτάρια.

Αρκετά εκτάρια κάηκαν και στη Μασσαλία και -σύμφωνα με την Πυροσβεστική- ήταν οι πρώτες σημαντικές πυρκαγιές για το 2019 στην ευρύτερη περιοχή του Var.

Δεν προκάλεσαν, πάντως, ιδιαίτερη ανησυχία, χάρη στην άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής, συμπεριλαβανομένων και των εναέριων μέσων, αλλά και του ευνοϊκού καιρού.

Κι αυτό διότι οι άνεμοι στράφηκαν από νοτιοανατολικοί σε δυτικοί, κάτι που είχε ως συνέπεια να ψυχθούν οι αέριες μάζες, σύμφωνα με το Meteo France.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε και στο νησί της Κορσικής και μάλιστα κοντά στο νοσοκομείο Sartene.

Δεν απείλησε, πάντως, τις εγκαταστάσεις του, ενώ έσβησε μέχρι το μεσημέρι.

Ολόκληρη η περιφέρεια της νότιας Κορσικής έχει τεθεί, πάντως, σε κίτρινο συναγερμό, εξαιτίας ενός επεισοδίου ζέστης από τον νοτιοανατολικό άνεμο που πνέει στις δυτικές ακτές της.

Σε πολλούς σταθμούς του Meteo France, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 35 βαθμούς, ενώ έφτασε τους 40,1 στο Αζαξιό, κάτι που συνιστά ρεκόρ Ιουνίου για την Κορσική.

Το αποτέλεσμα ήταν να κλείσουν όλα τα δημοτικά σχολεία την Παρασκευή 14/6 στην πρωτεύουσα του γαλλικού νησιού.

Και το προηγούμενο Σαββατοκύριακο (8-9/6), η Κορσική βίωσε επεισόδιο ατμοσφαιρικής ρύπανσης με μικροσωματίδια που μεταφέρονταν με τον σιρόκο από την Αφρική και μέσω της σκόνης από τη Σαχάρα.

Σε καμπάνια για την αποτροπή των δασικών πυρκαγιών που έγινε στις 5 Ιουνίου, ο Christophe Castaner και ο Francois de Rugy, υπουργοί Εσωτερικών και Οικολογικής Μετάβασης αντίστοιχα, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τη θερινή περίοδο, επειδή την άνοιξη υπήρχε ανομβρία.

Συνολικά, η καμπάνια αφορούσε 32 διαμερίσματα σε πέντε περιφέρειες του γαλλικού νότου.

“Εξαιτίας της απορρύθμισης του κλίματος, ο κίνδυνος πυρκαγιάς υπάρχει και σε περιοχές του βορρά και όχι πια για μία περίοδο τριών, αλλά έξι μηνών” δήλωσε ο Rugy.

Δεδομένου ότι το 90% των πυρκαγιών προκαλούνται από τον άνθρωπο, οι δύο υπουργοί υπενθύμισαν σε όλους να είναι υπεύθυνοι και σε επαγρύπνηση.

“Οι περισσότερες πυρκαγιές μπορούν να αποφευχθούν με μία ευσυνείδητη συμπεριφορά” υπογράμμισε ο Castaner.

Μιας και ο λόγος, όμως, για πυρκαγιές, η πρώτη λειτουργία μετά τη φωτιά, που είχε σημειωθεί πριν δύο μήνες, έγινε το Σάββατο 15/6 στην Παναγία των Παρισίων, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι θρησκευτικοί ηγέτες ήθελαν να δείξουν ότι η ζωή συνεχίζεται στον καθεδρικό ναό, καθώς υπάρχει εμπλοκή με τις δωρεές για την ανοικοδόμησή του.

Μόνο το 10% από τα 850 εκ. ευρώ που υποσχέθηκαν δισεκατομμυριούχοι -επιχειρηματίες και άλλοι- έχει εκταμιευτεί μέχρι στιγμής.

Η λειτουργία του Σαββάτου έγινε με περιορισμένη συμμετοχή μόνο 30 ατόμων και με προστατευτικά κράνη στο κεφάλι τους για λόγους ασφαλείας.

“Είναι συγκινητικό και ένα μήνυμα ελπίδας που συγκεντρωνόμαστε πάλι εδώ, αν και λίγο περίεργο που φοράμε κράνη” είπε χαριτολογώντας ο αρχιεπίσκοπος.

Ο υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Franck Riester έκανε λόγο για έναν ωραίο συμβολισμό, που έστω και ένας μικρός αριθμός ανθρώπων μπόρεσε να δώσει το παρών στη λειτουργία.

Ο ίδιος είχε δηλώσει μία μέρα νωρίτερα, την Παρασκευή 14/6, ότι η Παναγία των Παρισίων είναι ακόμα ευάλωτη και ότι ο θόλος της μπορεί ανά πάσα στιγμή να καταρρεύσει.

Η πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί στις 15 Απριλίου προκάλεσε την κατάρρευση μέρους του ναού, αλλά και παγκόσμια συγκίνηση, ενώ υπήρξαν υποσχέσεις για δωρεές εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να γίνει η ανοικοδόμηση.

Ανάμεσα σε αυτούς που πρόσφεραν δωρεές ήταν και οι μεγιστάνες Bernard Arnault και Francois-Henri Pinault.

“Yπήρξαν άνθρωποι που υποσχέθηκαν ότι θα κάνουν δωρεές, αλλά αθέτησαν την υπόσχεσή τους” δήλωσε ο υπουργός Riester, χωρίς να τους κατονομάσει, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι οι δωρεές θα εκταμιευτούν όταν αρχίσουν οι εργασίες αποκατάστασης.

Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron είχε θέσει ένα χρονοδιάγραμμα πέντε ετών για την ανοικοδόμηση του ναού, αλλά ο Riester, αν και αναγνωρίζει ότι “ο πρόεδρος έχει κάθε δικαίωμα να είναι φιλόδοξος”, παρουσιάζεται πιο επιφυλακτικός, προκειμένου “να γίνει ποιοτική δουλειά, που μπορεί να μην ολοκληρωθεί και ακριβώς σε πέντε χρόνια”.

Προς επίρρωση, εξάλλου, όσων έγραψα για τη δυναμική του Ιράν είναι και οι ακόλουθες εξελίξεις.

Νέες επιθέσεις με drones εξαπέλυσαν, λοιπόν, οι αντάρτες Houthis της Υεμένης σε δύο αεροδρόμια της Σαουδικής Αραβίας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Oι εγκαταστάσεις στα αεροδρόμια Jihan και Αbha τέθηκαν εκτός λειτουργίας.

Παράλληλα, η σαουδαραβική αεράμυνα αναχαίτισε και κατέρριψε ένα drone των Houthis, που είχε στόχο την πόλη Abha στα νοτιοδυτικά του βασιλείου.

Οι Houthis, που έχουν τη στήριξη του Ιράν, ανέφεραν από την πλευρά τους ότι πολλά drones είχαν στόχο τον πύργο ελέγχου στο αεροδρόμιο Jihan και έναν σταθμό για ανεφοδιασμό καυσίμων στο αεροδρόμιο Abha.

“Τα δύο αεροδρόμια είναι τώρα εκτός λειτουργίας, έχουμε υποσχεθεί περισσότερο πόνο στο σαουδαραβικό καθεστώς όσο συνεχίζει τις επιθέσεις και κρατά σε ομηρία τη χώρα μας” ανέφερε ο εκπρόσωπος των ανταρτών της Υεμένης σε tweet που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Al-Masirah.

Oι Houthis έχουν κάνει αρκετές επιδρομές στο αεροδρόμιο Abha από την περασμένη Τετάρτη 12/6, όταν και τραυματίστηκαν 26 άτομα από έναν πύραυλο που εκτόξευσαν.

Δεν είναι γνωστό, αν και αυτή τη φορά υπήρξαν θύματα.

Ο σαουδαραβικός συνασπισμός που έκανε επέμβαση το 2015 στην Υεμένη, για να επαναφέρει στην εξουσία την κυβέρνηση του προέδρου Abd Rabbu Mansour Hadi είχε ανακοινώσει μέσα στην εβδομάδα ότι αναχαίτισε πέντε drones που είχαν στόχο το αεροδρόμιο Abha και το Khamis Mushait στην ίδια περιοχή.

Σε αντίποινα, ο συνασπισμός που έχει τη στήριξη και της Δύσης, είπε ότι κατέστρεψε στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Houthis στα προάστια της πρωτεύουσας της Υεμένης, Σαναά, την οποία ελέγχουν οι αντάρτες.

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατηγορούν τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν και την οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολά, την οποία επίσης στηρίζει το Ιράν, ότι βοηθούν τους Houthis.

Το Ιράν και η Χεζμπολά αρνούνται τις κατηγορίες.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι οι Houthis κλιμάκωσαν τις επιθέσεις τους με πυραύλους και drones ενάντια σε σαουδαραβικές πόλεις, από τη στιγμή που κλιμακώθηκε και η ένταση μεταξύ του Ιράν και των αραβικών χωρών του Κόλπου, που είναι σύμμαχοι με τις ΗΠΑ.

Τον περασμένο μήνα, οι Houthis έκαναν επίθεση και σε δύο πετρελαιοπηγές της Σαουδικής Αραβίας.

Η Τεχεράνη και η Ουάσινγκτον έχουν μπει σε έναν πόλεμο δηλώσεων, από τότε που οι ΗΠΑ επανέφεραν τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν και αύξησαν τη στρατιωτική παρουσία τους στον Κόλπο.

Η σύγκρουση της Υεμένης θεωρείται proxy war -πόλεμος διά αντιπροσώπων- ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν, που βάζουν, δηλαδή, άλλους να πολεμούν για λογαριασμό τους.

Όσο για τον λόγο που οι ΗΠΑ αύξησαν τη στρατιωτική παρουσία τους στον Κόλπο, είναι για να καλύψουν τα νώτα τους.

Διότι ξέρουν από πρώτο χέρι ότι το Ιράν δεν αστειεύεται.

Κι επειδή δεν τις παίρνει να του κάνουν πόλεμο, που μπορεί, άλλωστε, να γενικευτεί και σε παγκόσμιος, αφού τουλάχιστον η Ρωσία δεν θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια, προσπαθούν να το συκοφαντήσουν, προκειμένου να δικαιολογήσουν τις κυρώσεις.

Γιατί πολλοί σύμμαχοι των ΗΠΑ και μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες κλωτσάνε για τις κυρώσεις· ουσιαστικά, για το ότι τους έχει απαγορευτεί να αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιράν.

Ο πραγματικός στόχος των ΗΠΑ, λοιπόν, δεν είναι να πλήξουν το Ιράν με βόμβες – άλλωστε, δεν τις παίρνει – αλλά να το αποδυναμώσουν οικονομικά με τις κυρώσεις και το απομονώσουν διεθνώς μέσω της προπαγάνδας, στην οποία παραμένουν κυρίαρχες.

Άλλωστε, την προπαγάνδα των ΗΠΑ εισπράττουμε κι εμείς, που είμαστε μέρος του δυτικού κόσμου και για αυτό δεν μπορούμε να αντιληφθούμε και να συνειδητοποιήσουμε εύκολα ότι και το Ιράν υπερδύναμη είναι.

Ούτε οι ΗΠΑ είναι η ανίκητη υπερδύναμη, όπως παρουσιάζονται οι ίδιες και ακόμα και η Τουρκία τις αψήφησε στο θέμα των S-400 και τις συνέπειες στην οικονομία της, που μας έχουν ζαλίσει τα (φιλο)δυτικά ΜΜΕ ακόμα να τις δούμε.

Ο Tayyip Erdogan, μάλιστα, πιστεύει ότι η Τουρκία θα αρχίσει να προμηθεύεται τους πυραύλους S-400 από τη Ρωσία μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου 2019, μία εξέλιξη που αναμένεται να πυροδοτήσει εντάσεις με την Ουάσινγκτον, όπως εκτιμά το Reuters.

“Συζητήσαμε το θέμα των S-400 με τη Ρωσία και σε μεγάλο βαθμό έχει διευθετηθεί” ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, κατά την επιστροφή του από μία επίσκεψη στο Τατζικιστάν.

“Νομίζω ότι (οι πύραυλοι) θα αρχίσουν να καταφθάνουν μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου” πρόσθεσε ο Erdogan.

Ο Τούρκος πρόεδρος άδειασε και τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Patrick Shanahan, o οποίος είπε ότι η Τουρκία θα βγει από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35, εκτός κι αν δεν αγοράσει τους S-400 από τη Ρωσία, λέγοντας ότι θα συζητήσει αυτό το θέμα με τον Trump, όπως κάνει κάθε φορά που κάποιος Αμερικάνος αξιωματούχος χαμηλότερα στην ιεραρχία λέει διαφορετικά πράγματα.

Μιας και ο λόγος, όμως, για Ρωσία, είχε πολλούς Ρώσους την Κυριακή στην Παλμύρα του Φαλήρου, αλλά και μία μεγάλη παρέα από τη Μέση Ανατολή.

Κάθισα κοντά τους -αφού είχε πολύ χώρο- και για να ρίξω μία βουτιά με το κεφάλι από έναν βράχο στο επίπεδο της θάλασσας, αλλά σε ρηχά νερά, από όπου μάζεψα και μερικά, -λίγα ευτυχώς- σκουπίδια, όπως πάντα με βοριά.

Λίγο πιο βαθιά φωτογράφισα και μία μεγαλούτσικη τσιπούρα, μία πέρκα, κάτι σπάρους, έναν χάνο με μπαταρισμένο το ένα μάτι, σαργούς, σάλπα, γύλο, κακαρέλο, αθερίνα, γαϊτανούρι και γόνο μελανούρι.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, σας θαυμάζω γιατί δεν καταλαβαίνετε ούτε από αργίες, ούτε από γιορτές, ούτε από τίποτα. Είστε κι εσείς -όπως ο Νίκος Χατζηνικολάου κι εγώ- ταγμένος στη μάχη του ρεπορτάζ από το μετερίζι της ενημέρωσης. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.