Τα τείχη είναι στα μυαλά

Τον Νοέμβριο θα συμπληρωθούν τριάντα χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, του τείχους του αίσχους. Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου προκάλεσε ενθουσιασμό σε όλο τον κόσμο, οδήγησε -σε λιγότερο από έναν χρόνο- στην ένωση των δυο Γερμανιών και γιορτάζεται με φεστιβάλ, παρελάσεις και συναυλίες.

Είναι να απορείς λοιπόν σήμερα πως από τη μια εορτάζεται η εμβληματική πτώση του Τείχους του Βερολίνου και από την άλλη υψώνονται συνέχεια τείχη που απαγορεύουν τη μετακίνηση των ανθρώπων.

Δεν είναι μόνο τα τείχη σε χώρες όπως το Ισραήλ, αλλά τα εμπόδια και η γραφειοκρατία που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι που επιθυμούν να μεταναστεύσουν.

Και γιατί μεταναστεύουν οι άνθρωποι;

Για να σωθούν από τον πόλεμο και για να καταπολεμήσουν την φτώχεια τους.

Αφού δεν γίνεται αναδιανομή εισοδήματος, δεν έχουν άλλο όπλο για να αντιδράσουν.

Ζούμε σε έναν κόσμο που οι μετανάστες έχουν δαιμονοποιηθεί και αντιμετωπίζονται σαν εχθροί.

Αλλά αν ξέρεις την Ιστορία, ξέρεις και ότι η μετανάστευση ήταν ένα σημαντικό εργαλείο προόδου για την ανθρωπότητα.

Δεν θα υπήρχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες -και τα πολλά θαυμαστά επιτεύγματά τους- αν εκατομμύρια Ευρωπαίοι δεν είχαν μεταναστεύσει εκεί.

Όλος ο κόσμος είναι αποτέλεσμα μιας διαρκούς μετανάστευσης αλλά ξαφνικά είναι έγκλημα να είσαι μετανάστης.

Περίεργο αυτό, όταν δεν υπάρχει οικογένεια γύρω σου που ένα τουλάχιστον μέλος της να μην είναι μετανάστης.

Οι σημερινοί μετανάστες κατηγορούνται για πράγματα όπως η εγκληματικότητα, η τρομοκρατία και η μείωση των μισθών των κατοίκων μιας χώρας -λόγω της φτηνής εργασίας που προσφέρουν- αλλά, αν διαβάσεις τα στοιχεία, αυτά δεν ισχύουν.

Παράλληλα, τα τείχη -αληθινά ή τεχνητά- παγιδεύουν τους μετανάστες στις χώρες που μεταναστεύουν και τους εμποδίζουν να επιστρέψουν στις χώρες τους.

Ξεχνάμε πως οι περισσότεροι μετανάστες θέλουν να επιστρέψουν στις χώρες τους γιατί έφυγαν από ανάγκη και όχι επειδή δεν αγαπούσαν τις χώρες τους.

Ξεχνάμε και το Άρθρο 13 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση άνοιξε τα σύνορα ανάμεσα στις χώρες-μέλη αλλά μοιράζει τους μετανάστες σε διάφορες χώρες, ενώ χιλιάδες πνίγονται στην Μεσόγειο και οι διακινητές έχουν δουλειές με φούντες.

Την ίδια στιγμή, οι Ευρωπαίοι κατηγορούν τον Ντόναλντ Τραμπ που θέλει να χτίσει τείχος στα σύνορα με το Μεξικό.

Δηλαδή, η υποκρισία περισσεύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Να, αυτά δεν μπορώ.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.