Τελεσίγραφο, αντί για βόμβες, έστειλε τελικά ο Τραμπ στο Ιράν

Πιτσιρίκο, ο Donald Trump ενέκρινε αεροπορικές επιδρομές στο Ιράν ως αντίποινα για την κατάρριψη αμερικάνικου κατασκοπευτικού drone, αξίας 130 εκ. δολ. από τους Φρουρούς της Επανάστασης, αλλά στη συνέχεια ανακάλεσε, σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, που αναδημοσιεύει το Reuters.

O Τrump είχε εγκρίνει αρχικά αεροπορικές επιδρομές σε επιλεγμένους στόχους όπως ραντάρ και συστοιχίες πυραύλων, ενώ οι επιθέσεις θα γίνονταν τα ξημερώματα της Παρασκευής 21/6, για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για Ιρανούς στρατιωτικούς και πολίτες.

Σύμφωνα με Ιρανούς αξιωματούχους, ο Trump είπε ότι δεν θέλει πόλεμο και τους έστειλε τελεσίγραφο για να προσέλθουν σε συνομιλίες και εκείνοι -αν και είναι αντίθετοι σε αυτό το ενδεχόμενο- θα μεταφέρουν το μήνυμά του στον ηγέτη τους Khameini, ο οποίος είναι και αυτός που θα αποφασίσει.

Ο Trump προειδοποίησε, επίσης, το Ιράν για την επικείμενη επίθεση των ΗΠΑ.

Μαχητικά ήταν στον αέρα και πλοία είχαν πάρει θέσεις, αλλά τελικά δεν εκτοξεύτηκαν οι πύραυλοι, γεγονός που θα συνιστούσε την τρίτη στρατιωτική επιχείρηση επί θητείας Trump στη Μέση Ανατολή, μετά τις δύο στη Συρία, όπου είχαν πληγεί στόχοι το 2017 και το 2018.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν οι επιθέσεις στο Ιράν θα γίνουν τελικά ή αν η ακύρωσή τους ήρθε επειδή άλλαξε γνώμη ο Trump ή επειδή υπήρχαν ανησυχίες στρατηγικής φύσεως, καταλήγει το ρεπορτάζ που πρέπει να είναι και λίγο στημένο με βάση την εμπειρία μου.

Δηλαδή, θέλει να περάσει προς τα έξω ότι άντε στο τσακ σας τη χαρίσαμε για τελευταία φορά.

Η αλήθεια είναι, όμως, ότι όπως διάβασα και σε μία στρατιωτική ανάλυση σε ελληνικό σάιτ, οι ΗΠΑ είναι απίθανο να κάνουν επέμβαση στο Ιράν -πέρα από κάποιες μεμονωμένες αεροπορικές επιδρομές ίσως- διότι τις εχθρεύονται όλα τα γειτονικά του κράτη (Ιράκ, Αρμενία, Πακιστάν, Aζερμπαϊτζάν, Αφγανιστάν, Τουρκμενιστάν, Τουρκία).

Από την άλλη, ο ίδιος ο Αμερικάνος πρόεδρος έσπευσε να υποβαθμίσει την κατάρριψη του drone, λέγοντας ότι κατά τη γνώμη του δεν ήταν σκόπιμη, αλλά κάποιος βλάκας το έριξε κατά λάθος.

Εκεί που πήγε να γίνει επιδρομή ήταν στο κοινοβούλιο της Γεωργίας από οργισμένους διαδηλωτές, λόγω της επίσκεψης του Ρώσου βουλευτή Sergei Gavrilov στην πρωτεύουσα Τιφλίδα, όπως αναφέρει το Skynews.

Πολλοί Γεωργιανοί ήταν απρόθυμοι να τον δουν να κάθεται στην έδρα του προέδρου στο κοινοβούλιο της χώρας τους και χιλιάδες επιχείρησαν να μπουν μέσα στο κτίριο, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης.

Η αστυνομία έριξε χημικά, πλαστικές σφαίρες και νερό με το ειδικό κανονάκι για να τους απωθήσει.

Ο πραγματικός αριθμός των τραυματιών είναι αδιευκρίνιστος, ενώ σύμβουλος του πρωθυπουργού έκανε λόγο για 39 αστυνομικούς και 30 πολίτες που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

Τηλεοπτικός σταθμός ανέφερε, ωστόσο, ότι 100 τραυματίες διαδηλωτές διακομίστηκαν μόνο σε ένα νοσοκομείο.

Ο Gavrilov είχε υποστηρίξει την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας από τη Γεωργία, η οποία τις έχασε το 2008 μετά από έναν σύντομο πόλεμο με τη Ρωσία.

Στηρίζει, επίσης, τον Vladimir Putin που δεν είναι καθόλου δημοφιλής στη Γεωργία.

Από το κόμμα της αντιπολίτευσης, Ευρωπαϊκή Γεωργία, χαρακτήρισαν την επίσκεψη του Gavrilov εξευτελισμό για το έθνος, κάτι που αποδεικνύεται όπως είπαν και από το συγκεντρωμένο πλήθος που αψήφησε ακόμα και τις πλαστικές σφαίρες.

Το πρωί της Παρασκευής 21/6 η αστυνομία είχε ανακτήσει τον έλεγχο στους δρόμους της Τιφλίδας.

Να επανέλθω, όμως, στη Μέση Ανατολή, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα υπογράφει πλέον συμβάσεις για πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία, επειδή αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθούν στην Υεμένη, όπως αναφέρει η Le Monde.

Tην απόφαση πήρε το βρετανικό κοινοβούλιο, κατόπιν σχετικής ετυμηγορίας του Εφετείου του Λονδίνου.

Την αντίθεσή του εξέφρασε ο υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Liam Fox, που γνωστοποίησε ότι θα γίνει προσφυγή κατά της δικαστικής απόφασης, αλλά μέχρι τότε δεν θα υπογραφούν νέες συμβάσεις για πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν στην Υεμένη.

Νωρίτερα το λονδρέζικο δικαστήριο είχε ζητήσει από τη βρετανική κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα των πωλήσεων όπλων, αλλά δεν αποφάνθηκε για το αν ο συνασπισμός της Σαουδικής Αραβίας έχει παραβιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα στο πρόσφατο παρελθόν στην Υεμένη.

Επίσης, η ετυμηγορία του Εφετείου δεν υποχρεώνει την κυβέρνηση σε αναστολή υπογραφής συμβάσεων για πωλήσεις όπλων.

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών της Σ. Αραβίας Αdel al-Jubeir είπε ότι οι άδειες πωλήσεων όπλων που έχουν ήδη εκδοθεί, θα εκτελεστούν κανονικά.

Μία ΜΚΟ, η Εκστρατεία Κατά του Εμπορίου Όπλων, είναι πίσω από τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και θέλει να σταματήσουν οι πωλήσεις βομβών και μαχητικών στη Σ. Αραβία, που από το 2015, που έκανε επέμβαση στην Υεμένη παραβιάζει επανειλημμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μετά την απόφαση του Εφετείου του Λονδίνου, και η αμερικάνικη Γερουσία μπλόκαρε μία πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία και άλλα αραβικά κράτη, παρά το γεγονός ότι είχε εγκριθεί από τον Trump.

Αψήφησε, δηλαδή, τον Αμερικάνο πρόεδρο και την ευνοϊκή πολιτική που ακολουθεί προς το Ριάντ.

Μάλιστα, και πολλοί Ρεπουμπλικάνοι συντάχθηκαν με τους Δημοκρατικούς και ψήφισαν κατά της συγκεκριμένης πώλησης, που είχε εγκρίνει η κυβέρνηση Trump με αιτιολογία την έκρυθμη κατάσταση στην περιοχή, λόγω Ιράν.

Ο Αμερικάνος πρόεδρος θα ασκήσει βέτο, αλλά έχει μία πολύ αδύναμη πλειοψηφία για να το περάσει.

Στο μεταξύ, πολλές ΜΚΟ ζητούν από τη Γαλλία να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου, χαρακτηρίζοντας την απόφαση του εφετείου του Λονδίνου “ιστορική” και ένα πολύ δυνατό μήνυμα στις ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και στη Γαλλία, οι οποίες συνεχίζουν να πωλούν όπλα στη Σαουδική Αραβία παρά το γεγονός ότι παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Υεμένη.

“Η γαλλική κυβέρνηση θα έπρεπε να πάρει μαθήματα και να σταματήσει άμεσα τις εξαγωγές όπλων σε αυτές τις χώρες” υποστήριξε χαρακτηριστικά η Benedicte Jeannerod από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πολλές δικαστικές υποθέσεις για το θέμα βρίσκονται σε εξέλιξη και στη Γαλλία, όπου η άφιξη ενός σαουδαραβικού πλοίου σε λιμάνι της στα τέλη Μαϊου 2019, πυροδότησε τη φημολογία ότι κατέφθασε εκεί για να παραλάβει όπλα.

Το Παρίσι διαβεβαιώνει ότι τα όπλα που πωλούνται στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν χρησιμοποιούνται κατά πολιτών στην Υεμένη και είναι σημαντικά για τη στρατηγική συνεργασία με αυτές τις δύο χώρες.

Η Διεθνής Αμνηστία ζητάει, ωστόσο, την άμεση αναστολή όλων των εξαγωγών όπλων προς τις αντιμαχόμενες πλευρές της σύγκρουσης στην Υεμένη και η Oxfam καλεί τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και τη Γαλλία να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για μία συμφωνία ειρήνης.

Το 2018, ωστόσο, οι γαλλικές εξαγωγές όπλων αυξήθηκαν κατά 30% στα 9,1 δισ. ευρώ με κύριους προορισμούς το Κατάρ, το Βέλγιο και τη Σ. Αραβία.

Τι βλέπουμε από όλα αυτά τα σεντόνια που έγραψα πάλι;

Πρώτον ότι οι ΗΠΑ διστάζουν ξανά απέναντι στο Ιράν, τόσο γιατί μπορεί να τινάξει στον αέρα το παγκόσμιο εμπόριο πετρελαίου μέσω των στενών του Ορμούζ, όσο και επειδή είναι ζόρικος αντίπαλος και έχει επίσης ισχυρούς συμμάχους.

Mεταξύ των οποίων τη Ρωσία, η οποία άλλαξε τη ροή του πολέμου στη Συρία, οδηγώντας σε ήττα τις ΗΠΑ, κάτι στο οποίο αποφεύγει για ευνόητους λόγους να αναφέρεται η δυτική προπαγάνδα.

“Θάβει”, δηλαδή, η δυτική προπαγάνδα το γεγονός ότι Ρώσοι και Ιρανοί κάνουν ουσιαστικά κουμάντο στη Συρία, διατηρώντας στην εξουσία τον Άσαντ, τον οποίο δεν κατάφεραν να ανατρέψουν οι Αμερικάνοι.

Γιατί μήπως ανέτρεψαν τον Μαδούρο στη Βενεζουέλα; Ή τον Κιμ στη Βόρεια Κορέα; Αν γίνει η αρχή -την οποία έκαναν οι Ρώσοι στη Συρία- μετά οι ήττες είναι αλλεπάλληλες.

Μία ακόμα διαφαινόμενη ήττα για τις ΗΠΑ έρχεται και στην Υεμένη, όπου οι αντάρτες Houthis -με τη στήριξη του Ιράν- κάνουν πλάκα στη Σαουδική Αραβία.

Αλλά και οι δυτικές χώρες θα κάνουν σιγά, σιγά ξεπαρεού -έξω από την παρέα τους- τη Σαουδική Αραβία. Κάποτε τα κόζια (οι καταστάσεις) αλλάζουν.

Βασανιστικά αργά, αλλά ο κόσμος αλλάζει.

Καμία αυτοκρατορία δεν κρατάει για πάντα…

Mόνο οι βουτιές καλά κρατούν, αν και σήμερα είχε θολούρα λόγω του νοτιοδυτικού ανέμου στην Αγία Μαρίνα, όπου φωτογράφισα και χταπόδι στο θαλάμι του και κάτι μεγάλα κεφαλόπουλα, εκτός από τους συνήθεις ύποπτους κακαρέλους, σπάρους, καλόγριες, γύλους, σπάρους και σαργούς.

Είχε και πολλή κίνηση στην επιστροφή, αφού έπιασε φωτιά σε κάτι καλάμια ανάμεσα στο παλιό αεροδρόμιο και την Αλίμου και είχαν επιστρατευτεί η αστυνομία και η πυροσβεστική.

Προσοχή, λοιπόν, μην πετάει κανείς αναμμένο τσιγάρο.

Προσοχή και στην οδήγηση, ειδικά μετά τη Βάρκιζα, όπου για 200 μέτρα έχουν κλείσει το ρεύμα προς Σούνιο και η κυκλοφορία διεξάγεται από το άλλο, που έχει διχοτομηθεί και αντιστοιχεί 1,5 λωρίδα σε κάθε κατεύθυνση και καλές βουτιές.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, μπήκε το καλοκαίρι και επίσημα. Καλό καλοκαίρι! Με μπόμπες-βουτιές στην θάλασσα. Πλααααατς!!! Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.