Άρχισαν τα όργανα στην Deutsche Bank – Κυριολεκτικά πέταξαν υπαλλήλους στον δρόμο

Πιτσιρίκο, στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη και στο Τόκιο έγιναν οι πρώτες από τις 18 χιλιάδες απολύσεις που θα κάνει συνολικά η Deutsche Bank, όπως μεταδίδει το BBC.

Κυριολεκτικά, πέταξαν τους ανθρώπους στον δρόμο, καθώς στο Λονδίνο οι τραπεζοϋπάλληλοι, που δούλευαν ενημερώθηκαν ότι πρέπει να φύγουν γιατί τα πάσα τους θα πάψουν να λειτουργούν στις 11:00.

Οι περισσότερες απολύσεις έγιναν στο τμήμα διαπραγμάτευσης μετοχών, ενώ εκπρόσωπος της γερμανικής τράπεζας ανέφερε ότι σκοπός των αλλαγών, με τις οποίες θα συρρικνωθεί το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής, είναι να γίνει η Deutsche Bank ισχυρότερη.

Με 8.000 υπαλλήλους στο Λονδίνο είναι από τους μεγαλύτερους εργοδότες του City.

Έξω από τα κεντρικά της στην αγγλική πρωτεύουσα επικρατούσε, πάντως, αναβρασμός με υπαλλήλους να μιλούν αναστατωμένοι στα κινητά τους, ενώ συνάδελφοί τους είχαν πάει για ποτό σε ένα κοντινό μπαρ.

Αρκετοί από αυτούς δούλευαν στο τμήμα διαπραγμάτευσης μετοχών, που πρόκειται να κλείσει και συνολικά απασχολεί 800 άτομα.

Κανένας, πάντως δεν ήξερε τι ακριβώς θα γίνει, ενώ ούτε η τράπεζα έχει πάρει ξεκάθαρη θέση.

Ο CEO της Deutsche Bank Christian Sewing είπε απλά ότι η διαδικασία ενημέρωσης των εργαζόμενων που θα επηρεαστούν έχει ήδη αρχίσει και ότι λυπάται για τις απολύσεις, αλλά δεν γίνεται αλλιώς να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη επιτυχία της Deutsche Bank, οι μετοχές της οποίας υποχώρησαν κατά 5%.

Η γερμανική τράπεζα θέλει να μειώσει το προσωπικό της σε 74.000 υπαλλήλους ως το 2022, ως μέρος μίας αναδιοργάνωσης που θα της στοιχίσει 7,4 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2019 είχε, εξάλλου, ζημίες 2,8 δισ. ευρώ. Εκπρόσωπος της Deutsche Bank είπε ότι αποφασίσαμε να εστιάσουμε σε ό,τι έχουν ανάγκη περισσότερο οι πελάτες και ότι η τράπεζα θα παραμείνει διεθνής.

Τα μεγάλα προβλήματα άρχισαν μετά την αποτυχία της συγχώνευσης με την Commerzbank τον Απρίλιο του 2018, ένα εγχείρημα που στήριζε και η γερμανική κυβέρνηση, προσδοκώντας στη δημιουργία ενός εθνικού πρωταθλητή στην τραπεζική βιομηχανία.

Αλλά και οι δύο τράπεζες θεώρησαν ότι η συμφωνία θα είχε πολλούς κινδύνους και το κόστος θα υπερέβαινε τελικά τα οφέλη.

Η Deutsche Bank παλεύει για χρόνια με την πτώση της επενδυτικής της τράπεζας από την οποία απομακρύνθηκε και ο επικεφαλής της Garth Ritchie. Πάντως, οι περισσότερες θέσεις εργασίας θα χαθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο – εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες – και στις ΗΠΑ και όχι στη Γερμανία.

Η τράπεζα θα μειώσει κατά 20% το εργατικό δυναμικό της παγκοσμίως και στο Ηνωμένο Βασίλειο απασχολεί 8.000 άτομα.

Ουσιαστικά, η Deutsche Bank πληρώνει το γεγονός ότι δεν αντέδρασε, όταν ξέσπασε η κρίση.

Δεν μείωσε τότε τις δραστηριότητές της σε ένα πιο βιώσιμο μέγεθος και τώρα πληρώνει το τίμημα.

Γνωστή φούσκα η Deutsche Bank, αλλά γενικότερα οι τράπεζες πάνε από το κακό στο χειρότερο.

Τα λεφτά πλέον είναι στα όπλα, όπως αποδεικνύεται και από την πώληση 108 τανκς Μ1Α2 Abrams και 250 εκτοξευτήρων πυραύλων εδάφους αέρος στην Ταϊβάν, που θα αποφέρει 2,2 δισ. δολ. στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη Le Monde.

To Kογκρέσο ενέκρινε την πώληση που προκάλεσε οργή στην Κίνα, η οποία θεωρεί το νησί της Ταϊβάν, μέρος της επικράτειάς της. Παράλληλα, Πεκίνο και Ουάσινγκτον βρίσκονται σε εμπορικό πόλεμο.

Η Ταϊβάν είχε επιβεβαιώσει από τον Ιούνιο τη συγκεκριμένη αγοραπωλησία, με την Κίνα να εκφράζει από τότε τις σοβαρές ανησυχίες της.

“Οι ΗΠΑ θα πρέπει να καταλάβουν το πόσο επιζήμιο είναι να πουλήσουν όπλα στην Ταϊβάν και να σέβονται την αρχή μίας ενιαίας Κίνας” ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της αχανούς χώρας Geng Shuang.

H πώληση θα εκσυγχρονίσει τον εξοπλισμό της Ταϊβάν και δεν θα επηρεάσει την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή, ανέφερε η ανακοίνωση της Υπηρεσίας για τη Συνεργασία σε Θέματα Αμυντικής Ασφάλειας, που είναι παράρτημα του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Η Κίνα θεωρεί δικό της έδαφος την Ταϊβάν, η οποία διοικείται, όμως, από ένα καθεστώς, το οποίο προέκυψε από κάποιους που έφυγαν από την ενδοχώρα μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους κομμουνιστές το 1949 και τον εμφύλιο πόλεμο.

Το Πεκίνο έχει απειλήσει και με χρήση βίας σε περίπτωση ανεξαρτητοποίησης της Ταϊβάν ή ξένης παρέμβασης.

Από την άλλη, η Ουάσινγκτον, που διέκοψε τους δεσμούς της με την Ταϊπέι το 1979, αναγνωρίζοντας το Πεκίνο ως μοναδικό εκπρόσωπο της Κίνας, παραμένει ο ισχυρότερος σύμμαχος του νησιού και ο κύριος προμηθευτής όπλων.

Ο Trump θέλει, πάντως, να ενδυναμώσει και πάλι τους δεσμούς με την Ταϊβάν, συμπεριλαμβανομένων και των πωλήσεων εξελιγμένων όπλων.

Πολεμικό παραμένει, όμως, το κλίμα και μεταξύ Ιράν και Δύσης, με τον επικεφαλής των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων Στρατηγό Mohammad Bagheri να προειδοποιεί ότι δεν θα μείνει “αναπάντητη” η κατάληψη από τη Βρετανία του ιρανικού τάνκερ στο Γιβραλτάρ, όπως μεταδίδει το Reuters.

“H κατάληψη του ιρανικού τάνκερ βασίστηκε σε κατασκευασμένες δικαιολογίες και δεν θα μείνει αναπάντητη, καθώς η Τεχεράνη θα δώσει την κατάλληλη απάντηση όταν πρέπει” δήλωσε ο Bagheri.

Βρετανοί πεζοναύτες του βασιλικού ναυτικού έκαναν ρεσάλτο στο δεξαμενόπλοιο Grace 1, ενώ έπλεε στο Γιβραλτάρ και το κατέλαβαν, υποστηρίζοντας ότι μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία κατά παράβαση των διεθνών κυρώσεων.

Να περάσουμε, όμως, και σε μία ευχάριστη είδηση, καθώς ο Ιταλός πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής και ολυμπιονίκης στην κολύμβηση Filippo Magini διέσωσε λουόμενο σε παραλία της Σαρδηνίας, όπου κάνει διακοπές μαζί με την κοπέλα του Giorgia Palmas, όπως αναφέρει το Skynews.

O Μagnini που είχε κατακτήσει δύο χρυσά μετάλλια στα παγκόσμια πρωταθλήματα 2005 και 2007 και το χάλκινο στους ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004 με την ομάδα 4Χ200 ελεύθερο της Ιταλίας, κολύμπησε πιο γρήγορα από τους ναυαγοσώστες και κράτησε τον λουόμενο πάνω από την επιφάνεια του νερού, μέχρι να έρθει το διασωστικό σκάφος.

Αργότερα, δήλωσε ότι το θύμα ήταν φοβισμένο, δεν μπορούσε καν να μιλήσει και πρέπει να είχε καταπιεί πολύ νερό, ενώ τον μετέφεραν με στρώμα θαλάσσης, αφού δεν μπορούσαν να τον ανεβάσουν στη βάρκα.

Η κατάστασή του δεν εμπνέει, πάντως, ανησυχία, ενώ πιθανότατα έπαθε θερμικό σοκ, από τη μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στον καυτό αέρα και την κρύα θάλασσα.

Το θερμικό σοκ είναι κάτι που αγνοούν οι περισσότεροι και εξίσου επικίνδυνο με το να βουτήξει κάποιος στη θάλασσα φαγωμένος ή έχοντας καταναλώσει αλκοόλ.

Για αυτό δεν πρέπει να πέφτουμε απότομα στη θάλασσα, αν έχουμε μείνει πολλή ώρα πριν στον ήλιο και είμαστε πολύ ζεστοί.

Φρόνιμο είναι να βρέξουμε πρώτα τα χέρια, το στήθος και το κεφάλι μας, έτσι ώστε ο οργανισμός μας να εγκλιματιστεί στην αλλαγή θερμοκρασίας.

Για τον ίδιο λόγο δεν πρέπει να κάνουμε παγωμένο ντους μετά από ένα πλήρες γεύμα.

Στη θάλασσα, πάντως, μπορώ να μείνω και όλη μέρα, χωρίς να φάω έστω μία μπουκιά.

Αφού σε χορταίνει το απέραντο γαλάζιο. Και το σκούρο μπλε του βυθού.

Αν και οι σημερινές υποβρύχιες φωτογραφίες φαίνονται πράσινες, όπως κάθε φορά που είναι στα τελειώματα η μπαταρία.

Για αυτό έβαλα και μία με τη θρυλική γάτα της γειτονιάς.

Την απαθανάτισα, αφού περπάτησα κάνα χιλιόμετρο από τη στάση του λεωφορείου.

Είχα πάει Αθήνα για κάτι δουλειές -όπως πάντα τις έκανα μισές-, ενώ μόλις κατέβηκα από το λεωφορείο στο γυρισμό, είδα δύο παιδιά που είχαν πέσει με μηχανάκι σε ένα στενό.

Ευτυχώς είχαν μόνο κάτι γδαρσίματα στα χέρια και στα πόδια, και ελπίζω όχι κάτι σοβαρό.

Αφού τους ρώτησα αν έχουν καλέσει ασθενοφόρο, τους έδωσα το μπουκαλάκι μου με το νερό.

Αν και είχα πιει λίγο ήταν ακόμα αρκετά δροσερό, αφού μόλις είχα βγει από το λεωφορείο και θα μπορούσαν να καθαρίσουν τις πληγές τους.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, μπορεί να είναι καλό για τους εργαζόμενους που απολύθηκαν από την Deutsche Bank. Δεν είναι ωραίο να περάσεις μια ζωή ως υπάλληλος τράπεζας. Μπορούν οι εργαζόμενοι να έρθουν να δουλέψουν στην Ελλάδα, τώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα φέρει την ανάπτυξη και θα ανοίξουν οι δουλειές. Πάντως, οι τράπεζες δεν χρειάζονται πολλούς υπαλλήλους πια. Τους εξαφανίζει η αυτοματοποίηση, όπως και πολλά ακόμα επαγγέλματα. Θα έρθει μια μέρα που η αυτοματοποίηση θα εξαφανίσει και τις τράπεζες. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.