Εσείς γιατί γελάτε;

Κομπανιέρο Πιτσιρίκο,
Οι εκλογές του 2019 κάλλιστα συνοψίζονται στο προεκλογικό σύνθημα της ΝΔ: Ισχυρή ανάπτυξη, αυτοδύναμη Ελλάδα και γαλάζιες φοράδες.

Σας έχω ένα καλύτερο.

«Αθάνατοι Έλληνες, αθάνατη Ελλάδα».

Ακόμα και όταν θα έχει σβήσει ο ήλιος, εκείνοι θα στέκονται ακόμα όρθιοι, περήφανοι και λούμπεν, αφού θα έχουν ακόμα κάτι δάνεια να αποπληρώσουν.

Πάντως, την ευχαριστώ την Ελλάδα που μ’ έμαθε και ξέρω.

Να την αποφεύγω.

Οι Έλληνες, λοιπόν, όπως αναμενόταν σε όλα τα γραφεία στοιχημάτων, έδωσαν το πρωθυπουργικό χρίσμα στον Κυριάκο, μαζί και την πολυπόθητη αυτοδυναμία για να ξεσαλώσουν οι γαλάζιες κουτάλες μετά από 4 χαμένα φαγοπ…, χρόνια ήθελα να πω.

Μιλάμε δεν θα μείνει ούτε κοκαλάκι για τα μαλλιά, ενώ αναστενάζουν και οι καρέκλες στο υπουργικό συμβούλιο, καθώς επιστρέφουν να τις ζεσταίνουν οι αγαπημένοι τους κώλoι.

Και η Ελλάδα είναι πάλι μπλε, σαν τον ουρανό αδέλφια!

Αν και η διαφορά δεν φαίνεται να είναι τόση όση ανέμεναν οι φιλελέδες -ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύθηκε από τις ευρωεκλογές-, γενικότερα, φαίνεται να επιστρέφει η κανονικότητα στην ελληνική κοινωνία, λες ας πούμε και τα προηγούμενα χρόνια βλέπανε όλοι ντοκιμαντέρ, διαβάζανε βιβλία και ψήφιζαν ΚΚΕ.

Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω την επικινδυνότητα μιας καραδεξιάς αυτοδιοίκησης που τώρα ζευγαρώνει με μια καραδεξιά κυβέρνηση, δεν βλέπω παράλληλα τι ακριβώς θα αλλάξει σε σχέση με πριν.

Σε ποια κανονικότητα, λοιπόν, επιστρέφουμε;

Οι ολιγάρχες να έχουν τον πρώτο λόγο;

Αυτό συνέβαινε και πριν.

Η Εκκλησία να ασκεί πολιτική στην Ελλάδα;

Αυτό συνέβαινε και πριν.

Οι Έλληνες να ραίνουν αγιασμό μέχρι τα πολύπριζά τους;

Αυτό συνέβαινε και πριν.

Η αστυνομία να ανοίγει κεφάλια χωρίς αιτία;

Αυτό συνέβαινε και πριν.

Οι Έλληνες να μπανιαρίζουν τις κορμάρες τους ανάμεσα στις ντεμέκ εξεγέρσεις για ονόματα, σημαίες και συντάξεις;

Αυτό συνέβαινε και πριν.

Θα ξεσαλώσουν οι βρωμοφυλλάδες και οι νοικοκυραίοι;

Αυτό συνέβαινε και πριν.

Θα παίρνει το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός στο ποδόσφαιρο;

Αυτό θα συνέβαινε φέτος με οποιαδήποτε κυβέρνηση.


Θα σταματήσει η ανέξοδη γκρίνια που κρατάει όλο τον χρόνο, εκτός της ημέρας των εκλογών ή όταν οι καιροί απαιτούν πράξεις;

Δεν νομίζω.

Αναρωτιέμαι κιόλας τι άλλαξε 10 χρόνια μετά το θρίαμβο του Γιωργάκη.

Ενημερωτικά, Βουλευτικές Εκλογές 2009: ΠΑΣΟΚ 44%, ΝΔ 33.4%, ΚΚΕ 7.5%, ΛΑΟΣ 5.6%, ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ 4.6%.

Χαμπάρι δεν έχουν πάρει οι Έλληνες.

Συνεχίζω να αναρωτιέμαι -γιατί είμαι και χαζούλης- τι παραπάνω ή παρακάτω θα κάνει η Νέα Δημοκρατία απ’ αυτά που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν από τον ΣΥΡΙΖΑ η προηγούμενη ενδεκάδα της ΝΔ, πιο πριν το ΠΑΣΟΚ, ξανά πριν μια άλλη ενδεκάδα της ΝΔ, πιο πριν ένα διαφορετικό ΠΑΣΟΚ, πιο πριν ΝΔ κ.ο.κ.

Τελικά ξεχρεώσαμε, παιδιά, θα μου πει κανείς;

Στο μεταξύ, πάνε κάποιοι να μας πείσουν πως τα τελευταία 4 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφιζε μνημόνια, δεν υπηρετούσε τα μεγάλα συμφέροντα και δεν εφάρμοζε τις ίδιες πολιτικές που καταδίκαζε.

Και κάποιοι άλλοι -εξίσου γελοίοι- πως η απάντηση σε όλα αυτά είναι η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, πρώην υπουργού της κυβέρνησης Σαμαρά και προέδρου του κόμματος που ψήφισε και στήριξε όλα τα μνημόνια, δηλαδή συμπεριλαμβανομένου της αισχρής συμφωνίας που έφερε ο Τσίπρας μετά το καταπατημένο δημοψήφισμα και των χιλιάδων περικοπών που υπέστησαν οι Έλληνες πολίτες σε δικαιώματα και παροχές.

Και οι Έλληνες τους λένε «μπράβο».

Μπράβο κουτορνίθια!

Και έρχεται νέα χρεοκοπία με τους ίδιους ανθρώπους στις ίδιες θέσεις, γιατί ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει.

Δεν ήταν, επίσης, τυχαίο που το μικρό διάστημα ανάμεσα στα πρώτα δυο μνημόνια, ένα από τα κυρίαρχα αιτήματα της ελληνικής κοινωνίας ήταν η παραμονή στο ευρώ, να μην μπούμε δηλαδή σε περιπέτειες· χωρίς καν να χρειαστεί να εξετάσει κανείς τη βιωσιμότητα -ή μη- του επιχειρήματος.

Και πόσα άλλα.

Δεν ήταν τίποτα τυχαίο όλα αυτά τα χρόνια.

Και δεν θα είναι τίποτα τυχαίο τα επόμενα.

Ό,τι συνέβη, συνέβη ακριβώς όπως θέλησε -ή δεν θέλησε- η ελληνική κοινωνία να συμβεί.

Άλλωστε, δε μπορείς να ανακαλύψεις νέους ωκεανούς, αν δεν έχεις το κουράγιο να χάσεις την γαλάζια λίμνη από τα μάτια σου.

Και δεν μπορείς να φέρεις το καινούριο, αν δεν πετάξεις στα σκουπίδια το παλιό.

Εμένα, πάντως, στα παλιά μου τα παπούτσια, μην πω στα παπάκια μου.

Όπως λέει και το ανέκδοτο:

– Έλληνες, σας έχω δυσάρεστα νέα, θα αναγκαστώ να ψηφίσω 4ο Μνημόνιο. Ειλικρινά προσπάθησα να τηρήσω όλες μου τις υποσχέσεις, όμως οι διεθνείς συγκυρίες με αναγκάζουν να υπογράψω για το καλό της χώρας, για να αποφευχθεί η χρεοκοπία.

– Με συγχωρείτε κύριε, εσείς γιατί γελάτε;

-Εγώ δεν είμαι Έλληνας.

Με εκτίμηση,

Άρης

(Φίλε Άρη, εμένα με συμφέρουν όλα αυτά. Δέκα χρόνια μετά την χρεοκοπία, σαν να μην πέρασε μια μέρα, σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Δεν υπάρχει κάτι να σχολιάσει κάποιος. Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Και οι Έλληνες αήττητοι. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.