Η εποχή των γενίτσαρων

Αγαπητέ πιτσιρίκο, σου γράφω κι εγώ από την Κρήτη, μετά το mail του εργαζομένου της Creta farm και την απάντηση που του έδωσες. Έχεις δίκιο, πέρα από τη δημοσίευση, δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο· όμως και αυτό κάτι είναι· όπως λένε, όλοι κουτσοί στραβοί στον άγιο Παντελεήμονα, βοήθειά μας μέρες που είναι.

Θέλω να σου μεταφέρω ένα μεγάλο πρόβλημα της Κρήτης, που όλοι λίγο πολύ ερχόμαστε συνέχεια αντιμέτωποι με αυτό.

Ο καθηγητής κ. Στρατιδάκης το ανέδειξε εν μέρει μέσα από το άρθρο του «Μήπως τελικά η ζωή στην Κρήτη είναι πολύ φθηνή;».

Πρόκειται για το φαινόμενο των καπετάνιων βοσκών και της «αδεσποτίας» των ζώων τους· γενίτσαρους θα έπρεπε να πω καλύτερα, γιατί όποιος νομίζει ότι το γενιτσαριό τελείωσε μαζί με τους Τούρκους είναι γελασμένος.

Αυτοί δεν υπολογίζουν τίποτα, ούτε περιουσίες, ούτε και ανθρώπινες ζωές.

Καταστρέφουν αμπέλια, ελιές, περιβόλια και, αν τολμήσεις να παραπονεθείς, κινδυνεύεις εσύ και η οικογένεια σου, στοχοποιείσαι.

Θα σου κόψουν τις ελιές σε πρώτη φάση, θα σου κάψουν το αυτοκίνητο ή και το σπίτι, αν είσαι τυχερός θα τη γλιτώσεις με ένα χέρι ξύλο -θα σε δέρνουν όλοι μαζί γιατί είναι και άντρες, δεν πάνε ένας προς έναν)-, ενώ δεν διστάζουν να χτυπήσουν ακόμα και γριές γυναίκες.

Στη χειρότερη, θα σε βρει η αδέσποτη, εσένα ή το γιο σου, ακόμα και την ώρα που οδηγείς.

Και στήριξη από τους χωριανούς καμία.

Όλοι λουφάζουν (γιατί τα’ σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά).

Γιατί περί σκλαβιάς και γενιτσάρων πρόκειται στην κυριολεξία.

Και ας προβλέπει ο νόμος πως απαγορεύονται αιγοπρόβατα σε κοπάδια μέσα στα χωριά (μόνο στο σκοινί και ορισμένος αριθμός)· αδύνατο να εφαρμοστεί καθημερινά. Οι χωρικοί τα βγάζουν μέσα από τις αυλές τους χωρίς να μιλάνε. Όσοι το έκαναν, μετράνε πληγές.

Η αστυνομία ανίσχυρη, ο δήμος το ίδιο, κλείνει τα μάτια.

Η αιτία; Οι αμέτρητες «κουμπαριές» με πρώην και νυν βουλευτές (βλ. Μαρκογιαννάκης), και με μέλη της περιφέρειας, ανεξαρτήτως κόμματος.

Και ήταν αηδιαστικό να τους βλέπεις στις πρόσφατες εκλογές να συναναστρέφονται φανερά ανθρώπους που βαρύνονται ακόμα και με φόνους, μόνο και μόνο γιατί κουβαλούν πολλές ψήφους.

Αποτέλεσμα αυτής τις συναλλαγής; Να έχουν αποθρασυνθεί τελείως.

Έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους σε δεκάδες χωριά γύρω από τα δικά τους, αναγκάζοντας και τους τελευταίους κατοίκους ή να πουλήσουν όσο-όσο στους ιδίους ή να μην μιλούν.

Η κατάσταση έχει ξεφύγει τελείως.

Ακόμα και την εποχή της Τουρκοκρατίας, όπως μας λέγαν οι παλιοί, κάποια πράγματα τα σέβονταν λίγο-πολύ. Τώρα όμως είναι η εποχή των γενιτσάρων. «Γαμάvε και δέρνουν» και δε φοβούνται θεό, που λέμε στην Κρήτη.

Προκαλώ λοιπόν την κυβέρνηση Μητσοτάκη (αν και παραδέχομαι ότι ποτέ δεν τους ψήφισα), που έκανε σημαία για να βγει το «νόμος και τάξη», να δείξει την πολιτική βούληση, γιατί μόνο έτσι μπορεί να γίνει και να εφαρμοστεί επιτέλους ο νόμος. Αυτοί ξέρουν πώς.

Σταματώντας πρώτα-πρώτα τις «κουμπαριές», για να μπορέσουν οι αστυνομικές, οι δημοτικές και οι δικαστικές αρχές να εφαρμόσουν το νόμο- που είναι ξεκάθαρος για τις περιοχές βόσκησης.

Ώστε να μπορέσει έστω και μια καταγγελία να φτάσει στις δικαστικές αίθουσες, χωρίς να κινδυνεύει ο ενάγων να «φάει» καμία αδέσποτη.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη δημοσίευση -ζητώ συγνώμη αν σας κούρασα, αλλά κάπου πρέπει να τα πούμε κι εμείς. Στον τοπικό τύπο δεν τολμάμε, οι γνωριμίες τους πολλές και η κοινωνία των Χανίων μικρή.

Υ.Γ. Σήμερα είδα την κυρία Μπακογιάννη να επισκέπτεται τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μαζί με τους Χανιώτες βουλευτές, για να του θέσει τα προβλήματα του ιδρύματος Βενιζέλου. Κρίμα που δεν του έθεσε και αυτά που μας καίνε πραγματικά- αλλά είπαμε, οι «κουμπάροι»!!!

(Αγαπητή φίλη, το πρόβλημα της Κρήτης είναι το πρόβλημα όλης της Ελλάδας. Ίσως στην Κρήτη να είναι κάπως μεγαλύτερο το πρόβλημα για τοπικούς και ιστορικούς λόγους. Θα μπορούσα να γράψω διάφορα επί του θέματος αλλά είμαι της άποψης πως οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να κανονίζουν μόνες τους τα θέματά τους. Να αυτορρυθμίζονται. Αν οι Κρητικοί θέλουν να αλλάξουν, θα αλλάξουν. Να είστε καλά. Την αγάπη μου. Και καλή τύχη.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.