Καλύτερα παπάκι παρά τον Μητσοτάκη

Πιτσιρίκο, συνολικά 38,3 δισ. δολ. θα πληρώσει ο μεγιστάνας Jeff Bezos στην επί 25ετίας σύζυγό του, MacKenzie Βezos, για το χωρίς καμία αμφιβολία πιο ακριβό διαζύγιο όλων των εποχών, όπως μεταδίδει το Reuters.

Toν Απρίλιο του 2019, η Amazon, της οποίας είναι ιδιοκτήτης ο Bezos, είχε ανακοινώσει ότι το 4% των μετοχών της – 19,7 εκ. μετοχές για την ακρίβεια – θα μεταβιβαστεί στη MacKenzie, από τη στιγμή που το δικαστήριο ενέκρινε το διαζύγιο.

Το ζευγάρι είχε κάνει κοινή ανάρτηση για τον χωρισμό στο Twitter τον Ιανουάριο του 2019, προκαλώντας ανησυχία ότι ο Jeff Bezos ή, η MacKenzie θα ρευστοποιήσουν μέρος του ποσοστού τους στην εταιρία.

Εκείνος διατηρεί το 12% της Amazon, συνολικής αξίας 114 δισ. δολ., ενώ παραμένει ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η MacKenzie Βezos δήλωσε ότι θα του παραχωρήσει τα δικαιώματα ψήφου, που απορρέουν από το δικό της ποσοστό στην εταιρία.

Η ίδια δεσμεύτηκε να δώσει τη μισή περιουσία της σε μία φιλανθρωπική εκστρατεία που κάνουν από το 2010 οι δισεκατομμυριούχοι Warren Buffet και Bill Gates.

Aυτός είναι ο “λαμπερός” κόσμος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και όχι μόνο.

Γιατί όπως αποδεικνύεται και από την παρακάτω είδηση όλοι αυτοί οι μεγιστάνες τρώνε στις πλάτες μας· ουσιαστικά, εμείς τους ταϊζουμε.

Συγκεκριμένα, ο Ιταλός αναπληρωτής πρωθυπουργός Luigi Di Maio ανέφερε ότι ο κατασκευαστικός όμιλος Atlantia θα πρέπει να μειώσει τα πολύ ακριβά διόδια από τα οποία είχε τεράστια κέρδη τα προηγούμενα χρόνια, αν θέλει να διατηρήσει τη σύμβαση με το ιταλικό κράτος, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σε αντίθετη περίπτωση ο ηγέτης του Κινήματος των 5 Αστέρων απειλεί με ανάκληση της σύμβασης, η οποία επιτρέπει στην ιταλική εταιρία να διαχειρίζεται το μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου της χώρας, μετά την κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 43 ανθρώπους τον Αύγουστο του 2018.

Η Atlantia διαχειριζόταν και τη συγκεκριμένη γέφυρα, αλλά παρ’ όλα αυτά το Κίνημα των 5 Αστέρων είναι διατεθειμένο να συνεχίσει τη συνεργασία του με την εταιρία, αρκεί να μειώσει το ποσό των διοδίων.

“Ο στόχος μας είναι η ανάκληση της σύμβασης και για να μην προχωρήσουμε σε αυτήν, θα πρέπει οι Ιταλοί να πάρουν πίσω τις αυξήσεις που πλήρωσαν στα διόδια τα τελευταία χρόνια και πολλά περισσότερα” δήλωσε ο Di Maio σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera.

Tα διόδια στην Ιταλία είναι από τα ακριβότερα στην Ευρώπη και συχνά υπάρχει θέμα για αυτό σε μία χώρα με πάρα πολλούς ιδιοκτήτες αυτοκινήτων.

Ο Di Maio πόσταρε μία φωτογραφία με τη γέφυρα που κατέρρευσε και από κάτω έγραψε ότι τα διόδια αυξήθηκαν κατά 30% τα δέκα τελευταία χρόνια και ότι η Atlantia έχει κερδίσει 10 δισ. ευρώ από το 1999 που ιδιωτικοποιήθηκε το εθνικό οδικό δίκτυο της Ιταλίας.

H Atlantia απάντησε ότι από το 1999 έχει δαπανήσει 5,2 δισ. ευρώ για τη συντήρηση του οδικού δικτύου, ποσό που είναι μεγαλύτερο τόσο από αυτό που προέβλεπε η σύμβαση, όσο και από ό,τι είχε ξοδέψει το κράτος πριν την ιδιωτικοποίηση.

Οι επιθέσεις του Κινήματος των 5 Αστέρων στην Atlantia έχουν προκαλέσει συναγερμό στον επιχειρηματικό κόσμο και ρήγμα στις σχέσεις με τον κυβερνητικό εταίρο, τη Λέγκα του Βορρά, καθώς οι ψηφοφόροι της είναι κυρίως μικροεπιχειρηματίες.

“Δεν είμαι σίγουρος με ποιον θα είναι σε αυτή τη διαμάχη η Λέγκα” δήλωσε ο Di Maio, αλλά “είμαι σίγουρος ότι δεν θα ανακαλέσει ό,τι είχε πει μετά την τραγωδία”.

Στις 14 Αυγούστου 2018 μία γέφυρα, η οποία συνέδεε το λιμάνι της Γένοβας με τη Γαλλία, κατέρρευσε και λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων εκείνη τη μέρα, με συνέπεια πολλά αμάξια να πέσουν στο ποτάμι από κάτω.

Μία μείωση στα διόδια θα έχει άμεσο οικονομικό όφελος για τους Ιταλούς και θα ανεβάσει και τη δημοτικότητα του Κινήματος των 5 Αστέρων, το οποίο είχε κερδίσει στις εθνικές εκλογές του 2018, αλλά έχασε εύκολα στις πρόσφατες ευρωεκλογές από τη Λέγκα του Βορρά.

Eπί της ουσίας, μία ισχνή μειοψηφία θησαυρίζει σε όλο τον κόσμο και η συντριπτική πλειοψηφία βράζει στο ζουμί της.

Και μπορεί να βρεθεί και μπλεγμένη για ψύλλου πήδημα.

Για παράδειγμα στην πόλη Jinan της ανατολικής Κίνας προσπαθούν να βάλουν ένα τέλος στη συνήθεια των ανδρών να σηκώνουν την μπλούζα ή το πουκάμισό τους, αποκαλύπτοντας τις κοιλιές τους για να δροσιστούν, καθώς οι θερμοκρασίες έχουν πάρει την ανιούσα σε αρκετά μέρη της αχανούς χώρας, όπως επισημαίνει ο Guardian.

To “μπικίνι του Πεκίνου” όπως έχει ονομαστεί αυτή η συνήθεια των ανδρών, έχει απαγορευτεί, λοιπόν, στην Jinan, με τις αρχές να κάνουν λόγο για “απολίτιστη συμπεριφορά”, που “δυσφημεί την εικόνα της πόλης”.

Όσοι αψηφήσουν την απαγόρευση, θα τιμωρηθούν, ειδικά αν σηκώνουν τις μπλούζες ή, τα πουκάμισά τους σε πολυσύχναστα μέρη, όπως πάρκα, πλατείες, λεωφορεία και μέρη που υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις.

Οι αρχές της Jinan έφτιαξαν επίσης μία λίστα και με άλλες απαγορεύσεις, όπως να βγάζει κάποιος τα παπούτσια του για να πάρουν αέρα τα πόδια του, να φτύνει, να πετάει σκουπίδια και να προσπαθεί να κερδίσει θέσεις σε μία ουρά.

Η θέα ανδρών με τα μπλουζάκια τους σηκωμένα και τις κοιλιές τους να αποκαλύπτονται είναι συνηθισμένη σε δρόμους, πάρκα και τουριστικούς προορισμούς σε όλη την Κίνα το καλοκαίρι.

Αρκετοί τάχθηκαν υπέρ της απαγόρευσης, κρίνοντας ότι η συγκεκριμένη συνήθεια είναι “απολίτιστη”.

Άλλοι, όμως, αναρωτήθηκαν ποια είναι η αμαρτία σε όλο αυτό.

Η Jinan δεν είναι η μοναδική πόλη της Κίνας, που έβαλε τέτοιους περιορισμούς, καθώς στην Tianjin θα πληρώνουν και πρόστιμο 200 ευρώ, όσοι κυκλοφορούν χωρίς μπλούζα σε δημόσιο χώρο.

Nα συνεχίσω, όμως, αυτό το κείμενο, όπως το άνοιξα με τους γαλαζοαίματους, καθώς τα αποκαλυπτήρια ενός αγάλματος της Melania Τrump έγιναν στη γενέτειρά της στη Σλοβενία και συγκεκριμένα στον ποταμό Sava, οκτώ χιλιόμετρα από την πόλη Sevnica, όπου μεγάλωσε η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, όπως γράφει το Skynews.

To ξύλινο άγαλμα ήταν δημιούργημα του Αμερικάνου καλλιτέχνη Brad Downey που ζει μόνιμα στο Βερολίνο και του Σλοβένου Ales Zupvec, ο οποίος ήταν και αυτός που σμίλεψε το ξύλο με αλυσοπρίονο.

Ο Downey έχει ήδη μία έκθεση στην πρωτεύουσα Λιουμπλιάνα, όπου και παρουσιάζει διάφορα αντικείμενα από τη σλοβένικη κληρονομιά της Melania Trump και αυτό το νέο κομμάτι θα έρθει να την εμπλουτίσει.

Αν και το άγαλμα είναι βαμμένο σε παλ απόχρωση, όπως το ομόχρωμο παλτό που φορούσε η Melania κατά την ορκωμοσία του Donald Trump, δεν της μοιάζει σχεδόν καθόλου, γεγονός που προκάλεσε και κάποια επικριτικά σχόλια από τους ντόπιους.

Ένας κάτοικος της περιοχής σχολίασε, μάλιστα, για το άγαλμα ότι “δεν μοιάζει καθόλου με τη Μelania, είναι σαν τη Στρουμφίτα”.

Ένας άλλος έκανε λόγο για “αίσχος και ντροπή” ενώ με αναρτήσεις στα social media πολλοί παρομοίασαν το άγαλμα “με σκιάχτρο για να διώχνει τα κοράκια”.

Ακόμα και η γκαλερί του Downey απέφυγε να ονομάσει το άγαλμα “Melania”, ωστόσο, ο ίδιος είπε ότι είναι “πολύ όμορφο” και ότι ήθελε να περάσει το μήνυμα ότι και η Μelania ήταν μία μετανάστρια που παντρεύτηκε έναν άνδρα, ο οποίος δεσμεύεται να μειώσει τη μετανάστευση στις ΗΠΑ.

Όσο για τον Σλοβένο γλύπτη, τον Zupvec, που γεννήθηκε στο ίδιο νοσοκομείο και τον ίδιο μήνα με τη Melania, στάθηκε στις ανισότητες που τους χωρίζουν, καθώς εκείνη “έχει τη μισή Αμερική, ενώ εγώ τίποτα”.

Μιας και ο λόγος για γαλαζοαίματους, όμως, χρόνια πολλά και στον Κυριάκο Μητσοτάκη που γιορτάζει σήμερα.

Και να, δεν το ήθελα, αλλά με τις ευχές θυμήθηκα κι ένα παλιό σύνθημα: “Καλύτερα παπάκι, παρά το Μητσοτάκη”.

Καλύτερα και τα συνθήματα που ακούγονταν τότε. Είχαν και μία δόση χιούμορ και δεν έβγαζαν φθόνο και χαιρεκακία, όπως σήμερα.

Ή, απλά, μπορεί εμένα να μου φαινόταν έτσι, επειδή τότε ήμουν παιδί.

Με τη φωτογραφία, εξάλλου, του Κυριάκου Μητσοτάκη με ένα γαλάζιο πουκάμισο με γυρισμένα μανίκια και ένα μεγάλο χαμόγελο σε πρόσφατη περιοδεία του στον Βόλο των 86 χιλιάδων κατοίκων και των 320 χιλιομέτρων από την Αθήνα, γράφει η Le Monde ότι η ΝΔ θα νικήσει, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τουλάχιστον με 8 μονάδες διαφορά τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα στις κυριακάτικες (7/7) εκλογές.

Η γαλλική εφημερίδα επισημαίνει ότι από τις 26 Μαϊου και τις ευρωεκλογές, ο 50άρης αρχηγός της ΝΔ έχει επισκεφτεί πάνω από 200 μέρη στην Ελλάδα, μιλώντας σε καφέ και πλατείες χωριών με ένα μικρόφωνο.

Στον Βόλο και εν μέσω χειροκροτημάτων ο Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τους καταστηματάρχες ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας και έβγαζε σέλφι με τους περαστικούς υπό το βλέμμα της γυναίκας του Μαρέβα Γκραμπόφσκι, συνιδιοκτήτριας του οίκου ενδυμάτων πολυτελείας Zeus + Dione.

Ο απόφοιτος του Χάρβαρντ και του Στάνφορντ δεν ήταν πάντα έτσι.

“Στο ξεκίνημα της καριέρας του δεν ήταν εξοικειωμένος με τις κάμερες, ήταν ντροπαλός, αλλά πλέον έχει λυθεί” εξηγεί ο εκπρόσωπος τύπου του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε λίγες μεγάλες συγκεντρώσεις, διότι θέλει να παρουσιαστεί ως ένας προσιτός άνθρωπος, που όλοι τον προσφωνούν με το μικρό του όνομα.

Ωστόσο, ο “Κυριάκος” δεν είναι o οποιοσδήποτε στην Ελλάδα.

Ο πατέρας του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης διετέλεσε πρωθυπουργός μεταξύ 1990-1993 και πέθανε σε ηλικία 98 ετών το 2017.

Η αδερφή του Ντόρα Μπακογιάννη ήταν υπουργός Πολιτισμού, Εξωτερικών και δήμαρχος Αθηναίων.

Ο ανιψιός του Κώστας Μπακογιάννης, γιος της Ντόρας, εκλέχθηκε τον Ιούνιο δήμαρχος Αθηναίων.

Η οικογένειά του, με καταγωγή από την Κρήτη, συνδέεται με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον μεγάλο Έλληνα ηγέτη του πρώτου μισού του 20ου αιώνα.

Kαι από όλα αυτά γίνεται αντιληπτό ότι το προ τριακονταετίας σύνθημα είναι ακόμα επίκαιρο.

Καλύτερα παπάκι, παρά το Μητσοτάκη, λοιπόν.

Για να δούμε, γιατί και τα νερά σήμερα Κυριακή στην Παλμύρα Φαλήρου είχαν εντυπωσιακή διαύγεια.

Και οι σαρδέλες λαμπύριζαν από τον ήλιο στο απέραντο γαλάζιο.

Έτσι όπως αστράφτουν καμιά φορά και πολλές μαζί γίνονται σαν ένα τεράστιο σώμα, μπερδεύουν ακόμα και τα δελφίνια, τους καρχαρίες και άλλα ικανά αρπακτικά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, ούτε παπάκι, ούτε Μητσοτάκη. Απλά, ένα ακόμα Μνημόνιο. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.