Κλιματική αλλαγή κατά το δοκούν

Πιτσιρίκο, οι ακτιβιστές αν και χαιρέτισαν τον στόχο των G20 να εξαλείψουν τα πλαστικά σκουπίδια που καταλήγουν στους ωκεανούς ως το 2050, υποστήριξαν ταυτόχρονα ότι δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα στη ρίζα του, που είναι η παραγωγή όλων αυτών των προϊόντων, τα οποία κάποια στιγμή γίνονται απόβλητα, όπως μεταδίδει το Reuters.

“Είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά εστιάζει πολύ στη διαχείριση των σκουπιδιών” δήλωσε για τον στόχο των G20 (οι 20 πλουσιότερες οικονομίες του κόσμου) ο διευθυντής της WWF Ιαπωνίας Yukihiro Misawa.

“To πιο σημαντικό είναι να μειώσουμε τον τεράστιο αυτό όγκο παραγωγής σε παγκόσμιο επίπεδο” πρότεινε ο ίδιος. Ετησίως, παράγονται 282 εκ. τόνοι πλαστικών, που καταλήγουν να γίνονται απόβλητα, από τα οποία 8 εκ. τόνοι καταλήγουν στους ωκεανούς.

Τα πλαστικά σκουπίδια προκάλεσαν παγκόσμια κατακραυγή, όταν κυκλοφόρησαν εικόνες με ακτές να είναι γεμάτες από αυτά και με νεκρά ζώα από την κατάποση τους.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Shinzo Abe ήθελε να κάνει τη διαχείριση αυτών των αποβλήτων προτεραιότητα της Συνόδου των G20 το περασμένο ΣΚ στην Οζάκα.

Υποστηρίζοντας ότι θέλει η Ιαπωνία να ηγηθεί αυτής της παγκόσμιας εκστρατείας, η οποία περιλαμβάνει την ανάπτυξη των βιοδιασπώμενων και άλλων εναλλακτικών καινοτομιών.

Το κοινό ανακοινωθέν για το “Όραμα της Οζάκα για Μπλε Ωκεανούς” έθεσε, λοιπόν, τον στόχο της εξάλειψης των πλαστικών στη θάλασσα μέχρι το 2050, ενώ μία συνάντηση των υπουργών Περιβάλλοντος των G20 πριν από δύο εβδομάδες είχε καθορίσει και τα βήματα που θα πρέπει να κάνουν οι χώρες προς αυτή την κατεύθυνση.

Ωστόσο, τα μέτρα είναι εθελοντικά και οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι μόνο αν γίνουν δεσμευτικά θα υπάρξει αποτέλεσμα.

Για να επιτευχθεί ο στόχος, η Ιαπωνία ανέφερε ότι θα παράσχει οικονομική και πρακτική βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες για να διαχειριστούν τα πλαστικά απόβλητα, ενώ θα εκπαιδεύσει και 10 χιλιάδες αξιωματούχους σε όλο τον κόσμο μέχρι το 2025 για τον ίδιο σκοπό.

Αρκετές χώρες, ανάμεσά τους και 20 στην Αφρική, έχουν απαγορεύσει τις πλαστικές σακούλες, ενώ η ΕΕ ψήφισε για την κατάργηση δέκα ειδών πλαστικών αντικειμένων, όπως τα καλαμάκια, τα πηρούνια και τα μαχαίρια μέχρι το 2021.

Η Ιαπωνία που είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ στην κατανάλωση πλαστικών συσκευασιών επεξεργάζεται ένα νομοσχέδιο, που θα απαιτεί από τους καταστηματάρχες να χρεώνουν τους πελάτες για τις πλαστικές σακούλες.

Κι ενώ έχουν γίνει προσπάθειες για τη βελτίωση της ανακύκλωσης και της διαχείρισης των απορριμμάτων, οι αρχές δεν παίρνουν μέτρα για τη μείωση της παραγωγής που καταλήγουν να γίνονται απόβλητα, όπως επισημαίνουν οι ακτιβιστές.

“Αυτό είναι πολύ απογοητευτικό” δήλωσε ο Νeil Tangri, σύμβουλος για την παγκόσμια πολιτική πλαστικού σε συνέδριο που έγινε στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας.

Αναφερόμενος στο ανακοινωθέν των G20 σχολίασε ότι “εστιάζει στην αποκομιδή των απορριμμάτων, αντί στο να μειωθεί η παραγόμενη ποσότητα των πλαστικών και η Ιαπωνία που έχει μία μεγάλη ευκαιρία να ηγηθεί της μείωσης της παραγωγής και της χρήσης πλαστικού, φαίνεται ότι την χάνει”.

Κι εδώ έρχεται το ζήτημα της αποανάπτυξης που πολλές φορές έχεις επισημάνει, Πιτσιρίκο.

Για να μειωθεί, βέβαια, η παγκόσμια παραγωγή, πρέπει να μειωθεί πρώτα η κατανάλωση.

Γιατί αν όλοι καταναλώνουμε αφειδώς, τότε για ποιο λόγο να κάνουν περικοπές όσοι παράγουν;

Θα είναι σαν να κάνουν περικοπές στα κέρδη τους και αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

Είναι μία αμφίδρομη σχέση, δηλαδή.

Tα σκουπίδια, βέβαια, πάντα θα τα βλέπουμε στους δρόμους, τη θάλασσα και την ακρογιαλιά.

Ακόμα και με 6-7 beaufort βοριά, μάζεψα τη Δευτέρα από την Παλμύρα μερικά.

Τουλάχιστον είχαν διαύγεια και τα νερά, ενώ με το καλημέρα απαθανάτισα ένα μικρό λαβράκι.

Η αρχή δεν ήταν, όμως, το ήμισυ του παντός, αφού στη συνέχεια οι συνήθεις ύποπτοι κόσμησαν την υποβρύχια συλλογή και τουλάχιστον εικονίζεται από πολύ κοντά ένας μεγαλούτσικος σαργός.

Αλλά κι ένας γλάρος να πετάει πάνω από το απέραντο γαλάζιο, αν και η φωτογραφία δεν είναι πολύ καλή, αφού το χρώμα που κυριαρχεί είναι το ξεθωριασμένο άσπρο.

Τι να πουν, όμως, και στη Γκουανταλαχάρα του Μεξικού, όπου άσπρισαν στην κυριολεξία, καθώς αυτοκίνητα και καταστήματα θάφτηκαν κάτω από δύο μέτρα πάγου, εξαιτίας της σφοδρής χαλαζόπτωσης, με τον κυβερνήτη της πολιτείας να λέει ότι δεν έχει δει ποτέ ξανά κάτι τέτοιο στο παρελθόν, όπως αναφέρει ο Guardian.

“Aναρωτιόμαστε αν η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική και όντως τέτοια φυσικά φαινόμενα δεν έχουμε ξαναδεί, είναι απίστευτο” πρόσθεσε ο Enrique Alfaro.

H Γκουανταλαχάρα με πληθυσμό 5 εκ. κατοίκων βρίσκεται βόρεια της πόλης του Μεξικού και τις τελευταίες μέρες είχε θερμοκρασίες 31 βαθμών.

Αν και τέτοιες χαλαζοπτώσεις δεν είναι ασυνήθιστες τέτοια εποχή, η ένταση της συγκεκριμένης δεν έχει προηγούμενο.

Τουλάχιστον έξι γειτονιές της πόλης θάφτηκαν κάτω από δύο μέτρα πάγου.

Κι ενώ τα παιδιά έπαιζαν με μπάλες πάγου, η πολιτική προστασία και ο στρατός προσπαθούσαν με βαρύ εξοπλισμό να καθαρίσουν τους δρόμους.

Τουλάχιστον 200 σπίτια και μαγαζιά ανέφεραν ζημιές, 50 αυτοκίνητα θάφτηκαν από τους πάγους και αν και δεν υπήρξαν θύματα, δύο άνθρωποι εμφάνισαν πρώιμα συμπτώματα υποθερμίας.

Αν αναφέρεις το συγκεκριμένο θέμα, όμως, στους χιονόφιλους, θα σου πουν ότι συμβαίνουν αυτά.

Αν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 35 βαθμούς, τότε -και μόνο- φταίει η κλιματική αλλαγή.

Όταν έχει καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις, είναι απλά Κυριακή.

Άντε Δευτέρα. Καλή βδομάδα και καλό μήνα, παρεμπιπτόντως.

Και πάνω απ’ όλα, καλό και ατέλειωτο καλοκαίρι. Φέτος θα πάει σερί μέχρι του χρόνου τέτοια εποχή.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, δεν μπορεί κάποιος να βγάλει το πλαστικό από τον καπιταλισμό γιατί αυτό ακριβώς είναι ο καπιταλισμός: πλαστική ευτυχία. Καλό και μελένιο καλοκαίρι. Για πάντα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.