Μάγκες μόνο εκεί που μας παίρνει

Πιτσιρίκο, πέντε άτομα στο νοσοκομείο είναι ο απολογισμός κατά την έβδομη μέρα του απαράδεκτου εθίμου με τους ταύρους στην Παμπλόνα της Ισπανίας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Και οι πέντε τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια του κυνηγητού με τους ταύρους στα στενά σοκάκια και μέχρι την αρένα της πόλης.

Κάθε πρωί, από τις 7 ως τις 14 Ιουλίου, χιλιάδες άνθρωποι, αρκετοί εκ των οποίων φορούν παραδοσιακά άσπρα μπλουζάκια και κόκκινα μαντήλια, συγκεντρώνονται στους στενούς δρόμους της μεσαιωνικής πόλης για να συμμετάσχουν στο πατροπαράδοτο έθιμο του κυνηγητού με τους ταύρους.

Σε αυτή τη διαδρομή των 875 μέτρων, μισή ντουζίνα αρκετά επιθετικών ταύρων τρέχουν προς την αρένα, με μερικά άτομα από το πλήθος να πηγαίνουν δίπλα τους, προσπαθώντας να αποφύγουν τα κέρατα και τις οπλές τους.

Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, κανένας από τους τραυματίες δεν τρυπήθηκε από κέρατο ταύρου αυτή τη φορά.

Δύο είχαν τραυματισμούς στα χέρια από πτώση, άλλοι δύο στο κεφάλι και ένας στον θώρακα.

Διαβάζοντας αυτό το ρεπορτάζ του Reuters, μου ήρθε στο μυαλό η εικόνα με τους απαράδεκτους λουόμενους να κυνηγούν τη βασιλική ζαργάνα -την μπερδεύουν με ξιφία, επειδή είναι πολύ μεγάλη, αλλά περισσότερο μοιάζει με το μάρλιν του Ατλαντικού το πιο γρήγορο ψάρι- που είχε εγκλωβιστεί σε μισό μέτρο νερό στη Χαλκίδα.

Ήταν η αποθέωση της θρασυδειλίας, που δυστυχώς μας διακρίνει.

Για να το πω λαϊκά, είμαστε μάγκες μόνο εκεί που μας παίρνει.

Πραγματικά μάγκας ήταν ο δύτης που με ελεύθερη κατάδυση κιόλας κατάφερε να αφαιρέσει τα αγκίστρια από το σαλάχι μάντα -το διαβολόψαρο, όπως το έλεγαν παλιά οι ψαράδες- που στην πραγματικότητα είναι ένα (ακόμα) υπέροχο πλάσμα του βυθού.

Eίναι νόμος, επίσης, ότι όποιος συμπεριφέρεται άσχημα στα ζώα, κάνει το ίδιο και στους ανθρώπους.

Και αυτοί που βιώνουν πολύ άσχημη συμπεριφορά είναι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες τους οποίους έχουν κάνει μπαλάκι κυριολεκτικά.

Μία απόδειξη είναι ότι κι άλλοι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο κέντρο κράτησης της Λιβύης στην πρωτεύουσα Τρίπολη, το οποίο είχε βομβαρδιστεί πρόσφατα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Aπό εκείνη την αεροπορική επιδρομή είχαν σκοτωθεί 50 άνθρωποι, με συνέπεια οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα να εκκενώσουν το κέντρο.

Ωστόσο, άλλοι 95 μετανάστες μεταφέρθηκαν και πάλι στο κέντρο κράτησης Tajoura της Τρίπολης, είτε από την τοπική κοινότητα, είτε από άλλα κέντρα κράτησης της λιβυκής πρωτεύουσας.

Μετά τον βομβαρδισμό της 3ης Ιουλίου, όλοι οι μετανάστες είχαν φύγει και κάποιοι κοιμούνταν και στους δρόμους, καθώς φοβούνταν νέα αεροπορική επιδρομή στο κέντρο.

Πολλοί αφέθηκαν επίσης ελεύθεροι ύστερα από εκκλήσεις του ΟΗΕ για την ασφάλειά τους.

Το γεγονός ότι μετανάστες μεταφέρονται και πάλι στο επίμαχο κέντρο κράτησης επιβεβαίωσε και αξιωματούχος, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το κέντρο χτυπήθηκε, καθώς οι δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης του στρατάρχη Khalifa Haftar ενέτειναν τις προσπάθειές τους για να πάρουν τον έλεγχο της Τρίπολης από τις κυβερνητικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν τη στήριξη της Δύσης.

Αυτές οι μάχες είναι η τελευταία κλιμάκωση μίας εμφύλιας σύγκρουσης που κρατάει από το 2011 και την ανατροπή του τότε ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι.

Διακινητές εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να στείλουν χιλιάδες ανθρώπους στην Ευρώπη, μέσω των επικίνδυνων νερών της Μεσογείου, αν και οι αφίξεις έχουν μειωθεί από το 2017, καθώς η ΕΕ προσπαθεί να περιορίσει τις αναχωρήσεις μεταναστών από τη Λιβύη.

Η εκστρατεία του Haftar προς την Τρίπολη άρχισε τον Απρίλιο του 2019, αλλά πλέον έχει βαλτώσει.

Από τότε, έχουν σκοτωθεί 1.000 άνθρωποι· ανάμεσά τους και 100 πολίτες.

Για τα κέντρα κράτησης μεταναστών την ευθύνη έχει η κυβέρνηση, αλλά συχνά ελέγχονται και από ένοπλες δυνάμεις.

Έχουν γίνει, μάλιστα, καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και για καταναγκαστική εργασία και για αυτό πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούν το κλείσιμο των συγκεκριμένων κέντρων.

Αλλά τα κέντρα συνεχίζουν να λειτουργούν και πολλές φορές βρίσκονται εν μέσω διασταυρούμενων πυρών, κι ενώ δέχονται όλο και περισσότερους μετανάστες, από αυτούς που προσπάθησαν να φτάσουν στην Ευρώπη, αλλά οι αρχές της ΕΕ και της Λιβύης τους συνέλαβαν και τους ανάγκασαν να γυρίσουν πίσω.

Το κέντρο Tajoura βρίσκεται κοντά σε ένα στρατόπεδο, που επίσης είχε βομβαρδιστεί τον Μάιο του 2019.

Ο ΟΗΕ είχε την πληροφορία ότι φύλακες του κέντρου πυροβολούσαν τους μετανάστες που προσπαθούσαν να φύγουν μετά τον βομβαρδισμό.

Ο υπουργός Εσωτερικών στην Τρίπολη έχει διαψεύσει τη συγκεκριμένη είδηση.

Αυτή την εβδομάδα 419 μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων και 90 που είχαν συλληφθεί στη θάλασσα, μεταφέρθηκαν από το κέντρο Tajoura σε δομές του ΟΗΕ.

Ο ΟΗΕ προσπαθεί να εκκενώσει το κέντρο, αλλά η διαδικασία εξελίσσεται αργά.

Ο Sam Turner από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στάθηκε στο παράδοξο κάποιοι μετανάστες να απομακρύνονται από το κέντρο, που έχει αποδειχτεί ότι δεν είναι ασφαλές και άλλοι να μεταφέρονται σε αυτό λίγες μέρες αργότερα.

“Το κέντρο κράτησης Tajoura να γίνει στόχος μίας ευρύτερης σύγκρουσης και οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι εκτεθειμένοι όχι μόνο εξαιτίας των μαχών, αλλά και των συνθηκών κράτησής τους” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Aπό τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να περάσουμε, όμως, στους τουρίστες, καθώς το 69% των Γάλλων θα κάνει διακοπές για δύο εβδομάδες και το 56% εξ αυτών -δηλαδή το 38,6% συνολικά- θα προτιμήσει κάποιον προορισμό στη Γαλλία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει η Le Monde.

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι Γάλλοι προτιμούν τον ενδο-περιφερειακό τουρισμό, σε κάποιο κάμπινγκ, ξενοδοχείο, ακόμα και σε χωριά διακοπών, αφού αυτό κάνει το 80% και για μία μέση διάρκεια πέντε διανυκτερεύσεων.

Η Κορσική με 11 διανυκτερεύσεις ξεπερνάει τον μέσο όρο των 8,5 διανυκτερεύσεων για όσους Γάλλους ταξιδεύουν στο εξωτερικό ή, έστω, εκτός της ηπειρωτικής Γαλλίας.

Όσον αφορά το εξωτερικό, οι Γάλλοι προτιμούν τις γειτονικές χώρες και το 2017 καταγράφηκαν 7,6 εκ. αναχωρήσεις προς την Ισπανία και την Ιταλία.

Στο τοπ 5 των προτιμήσεων των Γάλλων μπήκε τα τελευταία χρόνια και η Πορτογαλία μετά την αύξηση κατά 20% των επισκέψεων προς τη χώρα της Ιβηρικής μεταξύ 2015 και 2017.

Στον χάρτη που επισυνάπτει η Le Monde, βλέπουμε ότι την πρώτη πεντάδα στους αγαπημένους προορισμούς των Γάλλων συμπληρώνουν το Βέλγιο/Λουξεμβούργο και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στον αντίποδα, το 2018 η Γαλλία προσέλκυσε 89 εκ. τουρίστες και ήταν ο δημοφιλέστερος προορισμός στον κόσμο, μπροστά και από την Ισπανία και τις ΗΠΑ.

Οι τουρίστες που επισκέφτηκαν στη Γαλλία αυξήθηκαν, μάλιστα, κατά 3% σε σχέση με το 2017 και προέρχονταν κυρίως από τη Γερμανία, τη Βρετανία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.

Οι κάτοικοι των παραπάνω χωρών αντιστοιχούσαν στο 78% των αφίξεων στη Γαλλία, οι οποίες μειώθηκαν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015.

Οι περισσότεροι τουρίστες (36,5%) προτιμούν, εξάλλου, την ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, όπου περνούν τουλάχιστον μία νύχτα και μετά επιλέγουν να μεταβούν στην Κυανή Ακτή, τη μεγάλη περιφέρεια του Ρήνου και των Άλπεων και τελευταία επιλογή τους είναι η Κορσική.

Όσον αφορά τα διάφορα αξιοθέατα, η Ντίσνεϊλαντ είχε προσελκύσει 13 εκ. επισκέπτες το 2016 και το Μουσείο του Λούβρου 7 εκ.

Πάντως, το 43% των τουριστών δεν μένει στη Γαλλία για πάνω από τρεις διανυκτερεύσεις και η χώρα είναι σαν ένα σημείο μετάβασης σε άλλα μέρη της Ευρώπης.

Για την Ελλάδα για παράδειγμα; Αν και βλέπω να μας εγκαταλείπουν και οι τουρίστες με τον παλιόκαιρο που κάνει.

Πρωί, πρωί στις 10:30 κατέβηκα στην Παλμύρα την Κυριακή, αφού για μετά έδιναν βροχή.

Και όταν τελειώσει η βροχή, αν είναι και δυνατή, δεν λέει να πας θάλασσα, αφού έχει παρασύρει ό,τι βλαβερή ουσία υπάρχει στο έδαφος μολύνοντας το απέραντο γαλάζιο και το σκούρο μπλε του βυθού, τον τόπο του ντελικάτου μελανουριού, της τσιπούρας, του κακαρέλου, του γύλου, της πρασινοχειλούς και του σαργού (υποβρύχιες φωτό).

Πραγματικά, δεν θυμάμαι παλιότερα τα καλοκαίρια να είχαμε τόσες βροχές και καταιγίδες.

Η συχνότητα είναι ανησυχητική, πέρα από τη (χοντρή) πλάκα που κάνω στους χιονόφιλους.

Με τσάντισαν στα αλήθεια, όμως, κάποιοι χιονόφιλοι που έφτασαν στο σημείο να κατηγορήσουν ουσιαστικά θύματα της κακοκαιρίας ότι αγνόησαν τις προειδοποιήσεις και δεν έδειξαν υπευθυνότητα.

Οι συγκεκριμένοι χιονόφιλοι έδειξαν, πάντως, μικροψυχία.

Αυτό μου θύμισε που μας έλεγαν στην αρχή της κρίσης ότι ζούσαμε πάνω από τις δυνάμεις μας. Κατηγορούσαν, δηλαδή, τα θύματα της κρίσης.

Ή, όταν κατηγόρησαν αρκετοί -και μερικοί χιονόφιλοι επίσης ανάμεσά τους- τον αδικοχαμένο Ζακ Κωστόπουλο.

Μου θύμισε κι ένα περιστατικό που τα είχαν βάλει κάποιοι με ορειβάτες οι οποίοι χάθηκαν σε ένα βουνό, επειδή ξόδεψε, λέει, λεφτά το κράτος, εν μέσω κρίσης, για να κινητοποιήσει συνεργεία διάσωσης για τον εντοπισμό τους.

Η μικροψυχία σε όλο της το μεγαλείο.

Ή, πιο απλά μάγκες μόνο εκεί που μας παίρνει για να κλείσω το κείμενο, όπως το άνοιξα.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, η μαγκιά προς αυτόν που θεωρεί κάποιος αδύναμο και η ταυτόχρονη δουλοπρέπεια προς τον ισχυρό, είναι ο ορισμός του ραγιά. Και του μπάτσου. Οι Καταλανοί δεν συνεχίζουν τις ταυρομαχίες, τις οποίες θεωρούν ως μια βαρβαρότητα των Ισπανών. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.