Μια βροχή μας σκοτώνει

Πιτσιρίκο, πολύ ωραίο το γράφημα του Jo Di με το Μητσοτακέικο, αλλά από το γενεαλογικό δέντρο του Μητσοτάκη, ας περάσουμε σε αυτό του homo sapiens, καθώς η Le Monde αναρωτιέται αν ο πρώτος Ευρωπαίος ήταν Έλληνας.

Αφορμή ένα ανθρώπινο κρανίο που είχε βρεθεί πριν 43 χρόνια σε σπηλιά της νότιας Πελοποννήσου και επιτέλους μίλησε. Τι είπε;

Ότι είναι ηλικίας 210 χιλιάδων ετών, δηλαδή, 160 χιλιάδες χρόνια παλαιότερο από οποιοδήποτε άλλο απολίθωμα homo sapiens έχει ανακαλυφθεί.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την ομάδα της Κατερίνας Χαρβάτη από τα πανεπιστήμια του Τουμπίνγκεν στη Γερμανία και της Αθήνας στην Ελλάδα, πρόκειται για τον πρώτο εκπρόσωπο του είδους μας (homo sapiens).

Οι απόψεις των ειδικών, πάντως, διίστανται.

Γιατί ο Henry de Lumley από το Ινστιτούτο Ανθρώπινης Παλαιοντολογίας ισχυρίζεται ότι το κρανίο ανήκει σε έναν πρόγονο των Νεάντερταλ.

Φυσικά, μία αλήθεια υπάρχει και αυτή θα τη δείξει ο χρόνος.

Επίσης, υπάρχουν δύο κρανία από τη συγκεκριμένη σπηλιά στην Πελοπόννησο.

Το πρώτο ονομάστηκε Apidima 1 και είναι το πίσω αριστερά κομμάτι ενός κρανίου, ενώ το δεύτερο, το Apidima 2 είναι ένα παραμορφωμένο πρόσωπο, αλλά λείπει το πίσω μέρος.

Το θέμα είναι να ήταν Έλληνας ο (πρώτος) άνθρωπος.

Για να φωνάξουμε και πάλι δυνατά, όπως (όχι και τόσο) παλιά: “Να ‘τοι οι πρώτοι σε όλη την Ευρώπη”.

Σε όλη την Ευρώπη έγιναν, εξάλλου, εκτεταμένες αναφορές για τα μπουρίνια που στοίχισαν τη ζωή σε εφτά ανθρώπους, ενώ δεκάδες τραυματίστηκαν.

Κι επειδή η υποκρισία περισσεύει, οι κρυόκωλοι χιονόφιλοι, που πανηγύριζαν με τις προβλέψεις που έκαναν λόγο για καλοκαίρι με ακραία φαινόμενα στην Ελλάδα και κάθε φορά που επίκειται μία καταιγίδα κάνουν σαν χαζοχαρούμενοι, εκφράζουν τώρα τη λύπη τους για τα θύματα και τις βαρυσήμαντες απόψεις τους για το ότι πρέπει να υπάρχει καλύτερη πρόληψη-ενημέρωση.

Λες και μπορεί να τα βάλει κανένας με τη φύση σε τέτοιες περιπτώσεις.

Σαν να πυροβολούσαν τον κόσμο με χαλάζι ήταν και με τους ανεμοστρόβιλους να ρίχνουν σαν κορίνες του μπιλιάρδου δέντρα και κατασκευές.

Είναι να μην σου τύχει που λένε. Να μην βρεθείς στον λάθος τόπο τον λάθος χρόνο.

Και είναι μία ακόμα υπενθύμιση ότι όλοι είμαστε αναλώσιμοι.

Ακόμα και μία βροχή, τελικά, μας σκοτώνει.

Κι ας δαιμονοποιούν τη ζέστη όσοι ασχολούνται με τη μετεωρολογία.

Ποια ζέστη, όμως; Κάνει πολλή ζέστη τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα ή μήπως μετράμε νεκρούς σχεδόν κάθε μήνα από τις καταιγίδες, τις χαλαζοπτώσεις και τις πλημμύρες;

Σαν φθινόπωρο ήταν και σήμερα στο Θυμάρι με τον βοριά και τη συννεφιά.

Και μόνο δύο μαυρολίτσες, αυτές οι ζωντανές τορπίλες, που κολυμπούσαν στα κρυστάλλινα νερά, έδιναν λίγη αισιοδοξία σε μία μέρα γεμάτη μελαγχολία.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, Έλληνας ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος. Ήταν κάποιος από το Μητσοτακέικο. Τα καιρικά φαινόμενα έχουν μεγάλη σημασία στην Ελλάδα, γιατί το μόνο που μας έχει μείνει για να εκφέρουμε γνώμη είναι ο καιρός. Βέβαια, ο αέρας, η βροχή και το χιόνι δεν μας ρωτάνε αλλά μπορούμε να κάνουμε ένα δημοψήφισμα αν θέλουμε κρύο ή ζέστη. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.