Οι βίζες του Εκουαδόρ, οι φώκιες της Σουηδίας και τα τάνκερ του Ιράν

Πιτσιρίκο, το Εκουαδόρ θα ζητάει βίζα για να επιτρέπει την είσοδο σε πολίτες από τη Βενεζουέλα, που μέχρι τώρα διέσχιζαν τα σύνορα μόνο με την ταυτότητα ή το διαβατήριό τους, όπως μεταδίδει το Reuters.

H αλλαγή αυτή ανακοινώθηκε ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου ασφαλείας για τους μετανάστες, το οποίο περιλαμβάνει αυστηρότερα μέτρα, όπως αυτό που υιοθέτησαν η Χιλή και το Περού πριν από μήνες.

Η οικονομική κατάρρευση της Βενεζουέλας έχει οδηγήσει στη μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση, με τον ΟΗΕ να εκτιμά ότι 4 εκ. άνθρωποι έφυγαν από τη χώρα επί θητείας Nicolas Maduro.

O λόγος ήταν οι ελλείψεις σε φάρμακα και τρόφιμα.

Τα μέτρα θα ομαλοποιήσουν και το καθεστώς με το οποίο πολίτες της Βενεζουέλας βρίσκονται ήδη στο Εκουαδόρ και δεν έχουν παραβιάσει τον νόμο, καθώς θα εξαιρούνται από την υποχρέωση βίζας και θα τους παρέχεται άδεια προσωρινής παραμονής.

Επίσης, θα τους δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης στην εκπαίδευση, το σύστημα υγείας και σε κάποιες κοινωνικές παροχές.

“Το θέμα είναι η κανονικότητα” είπε η υπουργός Εσωτερικών του Εκουαδόρ Maria Romo, ενώ οργανώσεις μεταναστών από τη Βενεζουέλα αν και χαιρέτισαν την κίνηση, διότι θα περιορίσει την εργασιακή εκμετάλλευση και θα βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης, εξέφρασαν παράλληλα και την ανησυχία τους ότι η βίζα θα παραβιάσει κάποια ατομικά δικαιώματα.

Ο Ισημερινός θα αναγνωρίζει διαβατήρια και άλλα έγγραφα, ακόμα και πέντε χρόνια μετά τη λήξη τους, προκειμένου να χορηγήσει βίζα σε πολίτες της Βενεζουέλας, καθώς κατανοεί πόσο δύσκολο είναι να ανανεώσουν τέτοια έγγραφα στη χώρα τους.

Τα νέα μέτρα μπορεί να περιπλέξουν, όμως, την κατάσταση για όσους θελήσουν να μεταβούν από το Εκουαδόρ σε άλλες χώρες της Νότιας Αμερικής.

Το Εκουαδόρ φιλοξενεί 320 χιλιάδες μετανάστες από τη Βενεζουέλα και ο αριθμός τους μπορεί να φτάσει το μισό εκατομμύριο μέχρι το τέλος του 2019.

Όχι απλά αυστηρή σαν το Εκουαδόρ, αλλά αμείλικτη θα γίνει η Σουηδία, που μπορεί να επιτρέψει και πάλι το κυνήγι της φώκιας, έστω και προσωρινά, μέχρι το 2022, όπως αναφέρει η Le Monde.

Το ενέκρινε και η σουηδική βουλή με ψήφους 163 υπέρ και 140 κατά είχε ζητήσει στις 4 Απριλίου από την κυβέρνηση να αναλάβει δράση, μετά από διαμαρτυρίες ψαράδων, επειδή τους σκίζουν τα δίχτυα και τους κλέβουν τους μπακαλιάρους, ενώ μεταδίδουν και παράσιτα στα ψάρια.

Τον Ιούνιο του 2019, οι Πράσινοι και οι Σοσιαλδημοκράτες, μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού, δήλωσαν έτοιμοι να επιτρέψουν και πάλι προσωρινά ως το 2022 το κυνήγι της φώκιας, παρά την αντίθεση βουλευτών τους που ψήφισαν κόντρα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης αναφέρει ότι η αύξηση των θηλαστικών έχει συνέπειες για τους μπακαλιάρους και την παράκτια αλιεία.

Παράλληλα, το συκώτι του μπακαλιάρου και το ανοσοποιητικό του σύστημα προσβάλλονται από ένα παράσιτο που έχει σχέση με τις φώκιες και αποδυναμώνει και την ικανότητα των ψαριών να πιάσουν τα δικά τους θηράματα.

Πριν 50 χρόνια, το θαλάσσιο θηλαστικό, θύμα του υπερβολικού κυνηγιού και της ρύπανσης, έφτασε στα όρια της εξαφάνισης στη Βαλτική.

Το 1967, η Στοκχόλμη άρχισε να καταργεί τις πριμοδοτήσεις προς τους κυνηγούς για τη θανάτωση των θηλαστικών, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Στη δεκαετία του 1970 δεν υπήρχαν πάνω από 4.000 φώκιες σε όλη τη Σουηδία.

Το 1974 η φώκια ανακηρύχθηκε προστατευόμενο είδος σε όλη τη Βαλτική.

Παραχωρήθηκε μόνο το δικαίωμα στους ψαράδες να σκοτώνουν ένα ζώο, εφόσον βρισκόταν στα 200 μέτρα από το αλιευτικό σκάφος τους και κατέστρεφε τα δίχτυα τους.

Σε αντίθεση με τους Σουηδούς που βγάζουν τη μαγκιά τους στις φώκιες, οι Ιρανοί κυνηγούν τουλάχιστον ανθρώπους.

Και αυτοί οι Φρουροί της Επανάστασης είναι σαν τα κουνούπια της Σαλαμίνας, με το πού θα δουν κάποιον εκτεθειμένο εκεί στα στενά του Ορμούζ, του την πέφτουν από το πουθενά, αλλά και από παντού.

Κάπως έτσι, η Ινδία ζητάει από το Ιράν να απελευθερώσει και τα υπόλοιπα τρία μέλη του πληρώματος από τα συνολικά 12 του τάνκερ της, το οποίο έχει σημαία Παναμά και κατέλαβαν οι Ιρανοί νωρίτερα μέσα στον μήνα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Δεκάδες Ινδοί ναύτες έχουν συλληφθεί το τελευταίο διάστημα στον Κόλπο, εξαιτίας των εντάσεων ανάμεσα στο Ιράν και τη Δύση.

Η ιρανική ακτοφυλακή κατέλαβε στις 13 Ιουλίου το τάνκερ MT Riah, συλλαμβάνοντας και το 12μελές πλήρωμά του, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας.

“Εννέα μέλη του πληρώματος απελευθερώθηκαν ήδη και σύντομα θα βρίσκονται πίσω στην Ινδία” δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Raveesh Kumar.

“Η διπλωματική αποστολή μας στο Ιράν ζήτησε την άμεση απελευθέρωση και των άλλων τριών ναυτών” συμπλήρωσε ο ίδιος.

Το Ιράν ανέφερε από την πλευρά του ότι οι Φρουροί της Επανάστασης κατέλαβαν το πλοίο, επειδή έκανε λαθρεμπόριο καυσίμων.

Μάλιστα, αυτή την εβδομάδα το Ιράν έδωσε στο προξενείο της Ινδίας τη δυνατότητα επαφής με άλλους 18 Ινδούς ναύτες που είχαν συλληφθεί κατά την κατάληψη του βρετανικού πλοίου Stena Impero στα στενά του Ορμούζ στις 19 Ιουλίου.

Η κατάληψη του συγκεκριμένου βρετανικού τάνκερ επιδείνωσε περαιτέρω τις σχέσεις του Ιράν με τη Δύση, που από τον Μάιο του 2019, οπότε και ο Trump επανέφερε τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, κρέμονται σε μία κλωστή.

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι κατέλαβε το Stena Impero, επειδή συγκρούστηκε με ένα αλιευτικό.

Η Ινδία πιέζει για την απελευθέρωση και των ναυτών της που επέβαιναν στο βρετανικό τάνκερ.

Η Ινδία έχει μακροχρόνιους πολιτικούς και ενεργειακούς δεσμούς με το Ιράν, από το οποίο, όμως, σταμάτησε να προμηθεύεται πετρέλαιο, εξαιτίας των κυρώσεων, που επέβαλαν οι ΗΠΑ.

Mιας και ο λόγος, όμως, για ΗΠΑ, 95 Δημοκρατικοί επί συνόλου 435 βουλευτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν δηλώσει ότι θα στηρίξουν την έναρξη της διαδικασίας για την κατάθεση πρότασης μομφής κατά του Αμερικάνου προέδρου Donald Τrump, όπως μεταδίδει το Reuters.

Aρκετοί ακόμα συντάσσονται στο πλευρό εκείνων, που θέλουν να κατατεθεί η πρόταση μομφής, μετά τα όσα υποστήριξε την περασμένη Τετάρτη 24/7 ο πρώην ειδικός σύμβουλος των ΗΠΑ Robert Mueller, που είχε κάνει και την έρευνα για πιθανή εμπλοκή των Ρώσων στις αμερικάνικες εκλογές του 2016, με στόχο να βοηθήσουν τον Trump να επικρατήσει.

Πάνω από το 40% των 235 βουλευτών που διαθέτουν Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τάσσονται υπέρ της πρότασης μομφής, ενώ προέρχονται από συνολικά 30 πολιτείες.

Η τελευταία μεγάλη ομάδα Δημοκρατικών που είναι υπέρ της πρότασης μομφής, προέρχεται από την Καλιφόρνια, όπου 20 στους 46 βουλευτές των Δημοκρατικών δηλώνουν ότι θα την υπερψηφίζουν αν κατατεθεί.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά θόλωσαν και το Σάββατο με τον δυτικό άνεμο τα νερά.

Βρήκα, όμως, ένα βραχώδες κομμάτι στην Παλμύρα, που είχε περισσότερη διαύγεια και εκτός από τις υποβρύχιες λήψεις, φωτογράφισα κι ένα ιστιοπλοϊκό στα ανοιχτά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, είστε πάντα στις επάλξεις της ενημέρωσης. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.