Οι Νεοζηλανδοί παρέδωσαν τα όπλα

Πιτσιρίκο, οι Νεοζηλανδοί παρέδωσαν πάνω από 10 χιλιάδες όπλα μέσα σε μία βδομάδα, ανταποκρινόμενοι στο εγχείρημα επαναγοράς τους, που τέθηκε σε εφαρμογή από την κυβέρνηση, εξαιτίας του μακελειού με τους 51 νεκρούς, όπως μεταδίδει το Reuters.

Τον Απρίλιο του 2018, η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας απαγόρευσε με νόμο τα ημιαυτόματα, αλλά και εξαρτήματα που μετατρέπουν απλά όπλα σε ημιαυτόματα.

Οι κάτοχοι ημιαυτόματων και άλλων όπλων έχουν προθεσμία μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου για να τα παραδώσουν όλα, ενώ η κυβέρνηση θα καταβάλει συνολικά για αποζημιώσεις 140,63 εκ. δολ., το 95% του αρχικού τους κόστους.

Η επαναγορά γίνεται τέσσερις μήνες μετά τη δολοφονία 51 ανθρώπων που προσεύχονταν σε τζαμιά στην πόλη Christchruch από έναν ένοπλο δράστη που είχε στην κατοχή του ημιαυτόματα.

Πάνω από 2.000 άνθρωποι έχουν παραδώσει 3.275 όπλα, 7.827 εξαρτήματα και άλλα αξεσουάρ και σε αντάλλαγμα έχουν λάβει από τις αρχές 6 εκ. δολάρια Νέας Ζηλανδίας (4,06 εκ. δολ.) από το Σάββατο 13/7.

Η αστυνομία έμεινε ευχαριστημένη από την ανταπόκριση που υπήρξε και την Κυριακή 21/7, καθώς 684 άνθρωποι παρέδωσαν 1.061 όπλα και 3.397 εξαρτήματα και αξεσουάρ σε διάφορα σημεία της νησιωτικής χώρας.

Σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, εκατοντάδες όπλα έχουν παραδοθεί στο Όκλαντ.

Τα μίντια ανέφεραν, μάλιστα, ότι οι κάτοικοι του Christchurch είναι αναστατωμένοι με την προοπτική να ανοίξει στην πόλη τους μεγάλο κατάστημα όπλων της αλυσίδας Gun City.

Ο Brenton Tarrant, ο δολοφόνος των 51 ανθρώπων, από ένα τέτοιο πολυκατάστημα της αλυσίδας Gun City είχε αγοράσει τέσσερα όπλα και πυρομαχικά μεταξύ Δεκεμβρίου 2017 και Μαϊου 2018.

Στον Tarrant έχουν απαγγελθεί 92 κατηγορίες και η πρώτη όλων των εποχών στη Νέα Ζηλανδία για τρομοκρατία.

Με πληθυσμό λιγότερο από 5 εκατομμύρια και 1,5 εκατομμύριο όπλα να κυκλοφορούν, η Νέα Ζηλανδία κατατάσσεται 17η σε όλο τον κόσμο, όσον αφορά τον αριθμό των πολιτών της που οπλοφορούν.

Οι Νεοζηλανδοί παραδίδουν, όμως, πλέον τα όπλα.

Άντε και στα δικά μας· ούτε αεροβόλο να μην υπάρχει σε σπίτι, ούτε και ψαροντούφεκο.

Kαι μία ακόμα καλή είδηση, καθώς βρέθηκαν τα έξι κουτάβια και επιστράφηκαν στη μητέρα τους, που είχαν μαχαιρώσει κλέφτες σε ληστεία στο Μάντσεστερ, όπως αναφέρει το Skynews.

H αστυνομία δέχτηκε πολλές κλήσεις μετά το συμβάν, καθώς υπήρχε ο φόβος ότι τα νεογέννητα σκυλάκια δεν θα επιβίωναν χωρίς τη μητέρα τους.

Τελικά, οι αστυνομικοί τα εντόπισαν σε μία οικία στο Moston, τρία μίλια μακριά από εκεί που είχαν κλαπεί και τα γύρισαν σπίτι τους.

Συνελήφθη επίσης ένας 40χρονος ως ύποπτος για τη διάρρηξη και τέθηκε υπό κράτηση για να ανακριθεί.

Τα κουτάβια είναι καλά στην υγεία τους και επανενώθηκαν με τη μητέρα τους Zena, η οποία ήταν περιχαρής μετά την επιστροφή τους.

Η έρευνα είναι σε εξέλιξη, αλλά φαίνεται ότι τα κουτάβια τα είχαν πάρει δύο ένοπλοι με μαχαίρια, που ακολούθησαν έναν άνδρα μέχρι το διαμέρισμά του.

Εκεί του επιτέθηκαν και τον άφησαν αιμόφυρτο στο πάτωμα από τις πληγές που είχε στα χέρια του στην προσπάθειά του να αμυνθεί.

Μετά έψαξαν το διαμέρισμα για να κλέψουν ό,τι πολύτιμο υπήρχε και αφού άρπαξαν χρήματα, κλειδιά και ένα τηλέφωνο, ήρθαν πρόσωπό με πρόσωπο με τα πέντε εβδομάδων κουτάβια και τη μητέρα τους.

Αφού έβαλαν τα μικρά της σε τσάντες, προκάλεσαν και ένα βαθύ τραύμα με μαχαίρι στο πρόσωπο της σκυλίτσας, που προσπάθησε να τα υπερασπιστεί.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αίσια έκβαση της υπόθεσης και δήλωσε ότι τα κουτάβια είναι καλά στην υγεία τους και επανενώθηκαν με τη μητέρα τους, που έκανε σαν τρελή από τη χαρά της μόλις τα ξαναείδε.

Αφού πρόσθεσε ότι με τις προσπάθειες που έγιναν τα χειρότερα αποφεύχθηκαν, κάλεσε όποιον έχει κάποια πληροφορία για το συμβάν να μιλήσει με την αστυνομία, καθώς η έρευνα συνεχίζεται.

Kαι το καλό τρίτωσε, καθώς εφτά μήνες μετά τον παροπλισμό του Aquarius και παραμονή της συνόδου 15 ευρωπαϊκών κρατών στο Παρίσι (22/7) για την ανεύρεση ενός μηχανισμού αποβίβασης των μεταναστών που διασώζονται στη θάλασσα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η SOS Mediterranee ανακοίνωσαν ότι ένα νέο πλοίο θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε διεθνή ύδατα, ανοιχτά της Λιβύης, όπως γράφει η Le Monde.

Oι δύο ΜΚΟ είχαν αναστείλει, κάτω από διεθνείς πιέσεις και δικαστικές αποφάσεις, τις αποστολές του Aquarius τον Δεκέμβριο του 2018 και αφού από το 2016 το συγκεκριμένο πλοίο είχε βοηθήσει πάνω από 30 χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα, αλλά, υπό την πίεση της Ιταλίας, ο Παναμάς του αφαίρεσε τη σημαία και αργότερα έχασε και αυτή του Γιβραλτάρ.

Τελικά, το Aquarius απέκτησε τη σημαία της Λιβερίας, αλλά με τον όρο να μην κάνει διασώσεις στη θάλασσα.

Τώρα έρχεται, όμως, το νορβηγικό Ocean Viking, ένα φορτηγό πλοίο, μήκους 69 και πλάτους 15,5 μέτρων, το οποίο απέπλευσε από την Πολωνία στις 18 Ιουλίου, το βράδυ της Κυριακής 21/7 ήταν ανοιχτά της Δανίας και σε δύο εβδομάδες θα βρίσκεται στη Μεσόγειο.

Έχει ναυπηγηθεί το 1986 και είναι πιο νέο και πιο γρήγορο από το Aquarius, ενώ αφού έγιναν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στο σκαρί του είναι έτοιμο να αρχίσει την αποστολή του, η οποία έχει κόστος 14 χιλ. ευρώ για κάθε μέρα που θα βρίσκεται στη θάλασσα.

Για αυτό και οι δύο ΜΚΟ ζητούν δωρεές και η πρώτη συνάντηση για την ανεύρεση πόρων έγινε την επομένη του βομβαρδισμού σε κέντρο κράτησης μεταναστών στην Τρίπολη με 50 νεκρούς.

Τα περισσότερα από τα θύματα είχαν διασωθεί από τις λιβυκές αρχές, αλλά επέστρεψαν στα κέντρα κράτησης, καθώς αυτή είναι η νέα πολιτική που ακολουθεί η ΕΕ.

Σε συνεργασία με τη Λιβύη έχει περιορίσει τις αναχωρήσεις μεταναστών προς τις ιταλικές αρχές, αλλά έτσι διαιωνίζεται ένα σύστημα αυθαίρετων κρατήσεων και οι δύο ΜΚΟ θέλουν να πιέσουν την ΕΕ για έναν πιο αποτελεσματικό μηχανισμό αποβίβασης μεταναστών, που διασώζονται στη θάλασσα.

Η Ιταλία έχει κλείσει, όμως, τα λιμάνια της για πλοία διάσωσης ανθρωπιστικών οργανώσεων και είναι σε κόντρα με τη Γαλλία και τη Γερμανία, διότι όπως λέει ο Matteo Salvini “δεν γίνεται να φιλοξενούμε όλους τους μετανάστες που φτάνουν στην Ευρώπη”.

Από την αρχή του 2019 έχουν φτάσει στην Ιταλία και τη Μάλτα 4.600 άνθρωποι, διασχίζοντας με βάρκες τη Μεσόγειο, ενώ 426 πέθαναν στο επικίνδυνο αυτό ταξίδι.

Μιας και ο λόγος, όμως, για Γάλλους και Ιταλούς είχε και στη δαντελένια ακρογιαλιά τη Δευτέρα αρκετούς από αυτούς.

Είχαν και αυτές τις μάσκες με τον ενσωματωμένο αναπνευστήρα, τελευταία λέξη της υποβρύχιας μόδας.

Τα ράσα, όμως, λένε δεν κάνουν τον παπά.

Κι έτσι, αφού μάζεψα σκουπίδια από την παραλία και τα κρυστάλλινα νερά -το τερπνόν μετά του ωφελίμου- τους έκανα φιγούρα, βουτώντας με το κεφάλι από τα άσπρα βράχια, όπου ρεμβάζουν οι δύο γλάροι.

Στη φωτογραφία που φαίνεται λίγο και το κυματάκι από το μελτέμι στα ανοιχτά με φόντο το νησάκι τον Αρτσιντά.

Και οι υποβρύχιες λήψεις όμως, είναι καλές με σάλπες κίτρινες και χοντρές, ντελικάτα μελανούρια, κεφαλόπουλα, γαϊτανούρια, κακαρέλους και σαργούς, ζαργάνα και μαυρολίτσα, απ’ όλα έχει ο μπαξές.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, όλο καλές ειδήσεις μαθαίνουμε. Τι καλά. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.