Παιδιά και ναρκωτικά

Πιτσιρίκο, παιδιά ακόμα και 7 ετών χρησιμοποιούν συμμορίες στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη διακίνηση ναρκωτικών σε όλη τη χώρα, όπως αποκαλύπτει το Skynews.

H είδηση έγινε γνωστή από έναν κοινωνικό λειτουργό που μίλησε για την περίπτωση ενός 7χρονου και ενός 8χρονου στην οργάνωση “Κοινωνία των Παιδιών”.

Η οργάνωση ανακάλυψε στη συνέχεια ότι έχουν αυξηθεί τα παιδιά, που χρησιμοποιούν οι συμμορίες ναρκωτικών, με συνέπεια οι τοπικές κοινότητες να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, τη στιγμή που έχει μειωθεί και η κρατική χρηματοδότηση προς τις τοπικές υπηρεσίες.

Τον Νοέμβριο του 2018 το Skynews είχε αναφέρει ότι, σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας, υπάρχουν 2.000 κυκλώματα που διακινούν ναρκωτικά από τα αστικά σε πιο απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές, χρησιμοποιώντας συχνά παιδιά.

Ο αριθμός των παιδιών ηλικίας 10 ως 17 ετών που συνελήφθησαν για διακίνηση ναρκωτικών αυξήθηκε κατά 49%· και συγκεκριμένα, από 338 το 2015-16 σε 505 το 2017-18.

Έχει διπλασιαστεί, επίσης, ο αριθμός των παιδιών που χρησιμοποιούνται από τα κυκλώματα για να πωλούν ναρκωτικά στη γειτονιά τους.

Η “Κοινωνία των Παιδιών” ανακάλυψε πολλές αστυνομικές διευθύνσεις και τοπικά συμβούλια που δεν διαθέτουν στοιχεία ούτε στρατηγική για να αποτρέψουν την εκμετάλλευση των παιδιών.

Χρειάζονται ειδικοί επαγγελματίες για να βοηθούν τα παιδιά, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν θύματα και όσοι τα εκμεταλλεύονται να λογοδοτούν στη δικαιοσύνη.

Η απάντηση των αρχών είναι ότι τα τοπικά συμβούλια έχουν μειώσει κατά πολύ την παιδική εγκληματικότητα, αλλά βρίσκονται υπό πίεση διότι η χρηματοδότησή τους έχει μειωθεί στο μισό.

Ως το 2025 το έλλειμμά τους θα ανέρχεται στα 3,1 δισ. στερλίνες, κι ενώ καθημερινά διεξάγονται 500 έρευνες για την προστασία παιδιών.

Αν και τα αγόρια είναι συνήθως αυτά που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης από τα κυκλώματα, 1 στα 6 θύματα είναι κορίτσια και πιο ευάλωτα είναι τα παιδιά που έχουν αποβληθεί από το σχολείο.

Να περάσουμε, όμως, και σε μία είδηση από τη Γαλλία, καθώς το Canal+ θα προχωρήσει σε 500 απολύσεις, ενώ συνολικά απασχολεί 2.800 υπαλλήλους, όπως αναφέρει η Le Monde.

Kυρίως, θα επηρεαστεί το τμήμα παραγωγής προγραμμάτων, αλλά θα χαθούν θέσεις εργασίας και στη διανομή, τη διοίκηση και τα στούντιο.

Παρά τις προσφορές πακέτων από 20 ευρώ, που έκανε ο Όμιλος συνδρομητικής τηλεόρασης Canal+ με την αλλαγή της εμπορικής πολιτικής του από το 2016, δεν κατάφερε να αποφύγει τη μείωση των πωλήσεων.

Το πρώτο τρίμηνο του 2019 ο κύκλος εργασιών του υποχώρησε περαιτέρω κατά 5% και στα 761 εκ. δολ., ενώ έχασε και 228 χιλιάδες συνδρομητές και έχει πλέον 4,6 εκ. συνολικά στη Γαλλία.

Και υπάρχει ο κίνδυνος αυτή η αιμορραγία να επιταχυνθεί από τα μέσα του 2020, καθώς το κανάλι θα χάσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα του γαλλικού πρωταθλήματος από το ισπανικό Mediapro, που τα αγόρασε για την περίοδο 2020-2024 έναντι 800 εκ. δολ.

Το ποδόσφαιρο είναι το νούμερο ένα κίνητρο για να εγκαταλείψει κάποιος το Canal+, εκτιμά ένας Παριζιάνος αναλυτής.

Για μεγάλο διάστημα, το αφεντικό του Canal+, Maxime Saada, ελαχιστοποιούσε τις επιπτώσεις από την απώλεια της Ligue 1 (πρώτη κατηγορία ποδοσφαίρου στη Γαλλία), επιμένοντας ότι το Mediapro αγόρασε πολύ ακριβά τα τηλεοπτικά δικαιώματα και ο γαλλικός Όμιλος δεν ήταν λογικό να μπει σε αυτή τη διαδικασία.

Ένας άλλος αναλυτής υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι και σε αυτή την περίπτωση το Mediapro δεν θα βγει ποτέ χαμένο.

Το Canal+ δεν μπορεί να υπολογίζει ούτε στις ταινίες και στις σειρές για να προσελκύσει νέους πελάτες, αφού σε αυτόν τον τομέα κυριαρχεί το Netflix, που είναι πολύ πιο φθηνό και τον Φεβρουάριο του 2019 έσπασε το φράγμα των 5 εκ. συνδρομητών.

Όσον αφορά τις κινηματογραφικές ταινίες, το Canal+ προστατεύεται ακόμα από τη γαλλική νομοθεσία, που του επιτρέπει να δείχνει έργα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα μετά την προβολή τους στο σινεμά, ενώ υπηρεσίες streaming μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν και τρία χρόνια.

Και πάλι, όμως, με καμιά δεκαριά ταινίες τον χρόνο το Canal+ δεν μπορεί να συναγωνιστεί το Netflix των 12 ταινιών τον μήνα.

Για να παραμείνει βιώσιμο το Canal+, έκανε τον Μάρτιο του 2019 μία προσφορά για νέες σειρές σε χαμηλές τιμές.

Σε κάθε περίπτωση οι απολύσεις εντάσσονται στην πολιτική μείωσης του κόστους κατά 300 εκ. ευρώ, η οποία έχει αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2016, όταν καταργήθηκαν 150 θέσεις εργασίας στο τμήμα εξυπηρέτησης πελατών.

Υπολογίζεται ότι σε πέντε χρόνια από τότε (2016) το Canal+ θα έχει χάσει 1 εκ. πελάτες και αυτό αποδίδεται από ειδικούς και στο κόψιμο δημοφιλών εκπομπών του (“Les Guignols”, “Le Grand Journal”, κ.λ.π.).

Μέσα σε όλα δεν πρόλαβα να επισυνάψω και τις φωτό από το μπάνιο την Παρασκευή στη Σαλαμίνα, όπου απαθανάτισα μεταξύ άλλων μία τσιπούρα από πολύ κοντά, χταποδάκι που το άφησα ελεύθερο μετά, κι έναν βασιλικό κάβουρα πιτσιρικά.

Με απαθανάτισαν κι εμένα, όταν έκανα μία βουτιά με το κεφάλι από τα βραχάκια στις Κολώνες.

Από εκεί που έδεναν μάλλον παλιά τις βάρκες γιατί έχει κάτι σκουριασμένους στύλους πάνω στα βράχια.

Αλλά και στον βυθό βλέπεις από τις βάρκες τα απομεινάρια.

Mία βουτιά με το κεφάλι έριξα και στην Παλμύρα στο Παλαιό Φάληρο, όπου γίνονταν το Σάββατο ιστιοπλοϊκοί αγώνες (με σκαφάκια optimist και lazer), αλλά δεν μπόρεσα να βγάλω καλές φωτογραφίες γιατί ήταν μακριά, όπως και στον βυθό, επειδή ήταν θολά.

Διακρίνονται, ωστόσο, καλούτσικα κάτι σάλπες και σαρδέλες.

Και σαν τις σαρδέλες θα προσέλθουν αύριο στις κάλπες οι Έλληνες συντηρητικοί, θρησκόληπτοι και (ξενο)φοβικοί ψηφοφόροι, για να βγάλουν πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη, η οικογένεια του οποίου σιτίζεται εδώ και περίπου έναν αιώνα από το ελληνικό κράτος.

Και οι περισσότεροι χιονόφιλοι, ΝΔ είναι.

Τους καταλαβαίνω, πάντως, που είναι χιονόφιλοι.

Γιατί όσοι ζουν στην ηπειρωτική Ελλάδα δεν είναι και εύκολο να πάνε στη θάλασσα, οπότε θέλουν τη βροχή και το χιόνι για να νιώσουν την επαφή με τη φύση.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, έχιε μεγάλη παράδοση η Βρετανία στην παιδική εργασία, οπότε είναι καλό που χρησιμοποιούν παιδιά για να διακινούν ναρκωτικά, ώστε να επανέρθουν οι πατροπαράδοτες βρετανικές αξίες. Κρίμα που δεν ζει ο Κάρολος Ντίκενς για να γράψει τη συνέχεια του Όλιβερ Τουίστ, ο οποίος σήμερα θα ήταν βαποράκι. Πρέπει να διαβάσετε τι έγινε στην Βρετανία, όταν αποφάσισαν αρχικά να μειώσουν τις ώρες εργασίας των παιδιών και μετά να σταματήσουν την παιδική εργασία. Έχει πολύ γέλιο. Να είστε καλά και καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.