Πατρίς, θρησκεία, υποτέλεια
Πιτσιρίκο, την τιμητική της έχει για άλλη μία φορά η Ελλάδα στο Reuters, που αναφέρει ότι η ΝΔ ακυρώνει το πλάνο του ΣΥΡΙΖΑ που ήθελε να βγάλει τους κληρικούς από τη μισθοδοσία του δημοσίου, σε μία προσπάθεια διαχωρισμού Kράτους-Eκκλησίας (βέβαια, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ το προχώρησε, μετά τις πρώτες αντιδράσεις).
Οι παπάδες της ισχυρής ελληνορθόδοξης εκκλησίας λογίζονται ως δημόσιοι υπάλληλοι και η μισθοδοσία τους εκτιμάται στα 200 εκ. ευρώ ετησίως, ποσό που πληρώνεται απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Τον Οκτώβριο του 2018, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε έρθει σε κατ’ αρχήν συμφωνία με την εκκλησία για να βγουν 10 χιλιάδες κληρικοί από τη μισθοδοσία του δημοσίου, με αντάλλαγμα μία ετήσια επιδότηση σε ένα ταμείο της εκκλησίας.
Μέλη του κλήρου διαμαρτυρήθηκαν, διότι δεν ήθελαν να χάσουν το καθεστώς του δημοσίου υπαλλήλου.
Η συμφωνία προέβλεπε, επίσης, τη διευθέτηση μίας διαμάχης δεκαετιών όσον αφορά στα δικαιώματα σχετικά με την ακίνητη περιουσία της εκκλησίας, που είναι η μεγαλύτερη σε όλη την Ελλάδα.
Οι δανειστές πιέζουν εδώ και καιρό την Ελλάδα να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία και να μειώσει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων.
Σε συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο νέος πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης του είπε ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να τροποποιήσει άρθρα του Συντάγματος, που αφορούν το καθεστώς της ορθόδοξης εκκλησίας.
Οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρχει μία συζήτηση σχετικά με τη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Η ελληνορθόδοξη εκκλησία έχει παίξει ένα σημαντικό ρόλο στη χώρα εδώ και αιώνες και θεωρείται επίσημη θρησκεία βάση συντάγματος.
Για πολλούς Έλληνες η εθνική τους ταυτότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη θρησκεία τους.
Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια ένα πράγμα.
Ή πατρίς, θρησκεία, υποτέλεια, για να το παραφράσω και λίγο.
Όπως είχε γράψει πρόσφατα ο Άρης, στο τέλος στην Ελλάδα θα μείνει μια βραχονησίδα, ένας παπάς και ένας νεοδημοκράτης.
Παρεμπιπτόντως, οι μεγάλες δυνάμεις θέλουν να ξαναφτιάξουν τη Λιβύη, αφού την κατέστρεψαν πρώτα.
Έτσι, η Γαλλία, η Βρετανία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι ΗΠΑ και η Ιταλία ζήτησαν να σταματήσουν άμεσα οι εχθροπραξίες γύρω από την Τρίπολη και προειδοποίησαν ότι τρομοκρατικές οργανώσεις θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν το πολιτικό κενό στη Λιβύη, όπως μεταδίδει το Reuters.
Σε αυτή την σπάνια κοινή τους ανακοίνωση, οι έξι χώρες εξέφρασαν τη βαθιά τους ανησυχία για τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες στην πρωτεύουσα της Λιβύης και κάλεσαν για άμεση αποκλιμάκωση, έτσι ώστε να σταματήσουν οι μάχες και να αρχίσει και πάλι η διαδικασία για την εξεύρεση μίας πολιτικής λύσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Υποκριτές οι δυτικοί και πολλά ψέματα λέγονται, επίσης, και για την κλιματική αλλαγή.
Παρεμπιπτόντως, ο Ιούλιος του 2019 μπορεί να αποδειχτεί ο θερμότερος μήνας όλων των εποχών στη γη, καθώς το πρώτο του 15ήμερο ήταν εντυπωσιακά ζεστό στον αρκτικό Καναδά, είχε ξηρασία στην πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε, Χαράρε και στην Ινδία, πυρκαγιές που έδιωξαν κατασκηνωτές από τη νότια Γαλλία, ενώ προσπάθειες για πρόκληση βροχής έγιναν στην Ινδονησία, όπως αναφέρει ο Guardian.
Aν συνεχιστεί αυτή η τάση, μπορεί να ξεπεράσει κατά 0,025 βαθμούς κατά μέσο όρο τον Ιούλιο του 2017 που είναι μέχρι στιγμής ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί. Κι όλα αυτά, λίγες μέρες μετά τον πιο θερμό Ιούνιο όλων των εποχών.
Οι επιστήμονες, πάντως, πιστεύουν ότι οι πιθανότητες για ένα νέο ρεκόρ είναι 50%, καθώς η κατάσταση μπορεί να αλλάξει στο δεύτερο μισό του Ιουλίου.
Σε γενικές γραμμές, πάντως, οι θερμοκρασίες αυξάνονται από τις εκπομπές ρύπων των εργοστασίων, των αυτοκινήτων, των αεροπλάνων, αλλά και την αποψίλωση των δασών.
Εννέα από τα δέκα πιο θερμά έτη καταγράφηκαν μετά το 2000, ενώ και το 2019 έχει 99,9% πιθανότητες να μπει στο τοπ-5.
Από τις πιο σημαντικές θερμικές ανωμαλίες ήταν οι 21 βαθμοί που καταγράφηκαν στον αρκτικό Καναδά, στην κοινότητα Alert, Nunavut, η οποία κανονικά θα έπρεπε να έχει θερμοκρασίες λίγο πάνω από το 0 αυτή την εποχή.
Η Γαλλία επλήγη τον περασμένο μήνα από καύσωνα, η Βρετανία με θερμοκρασία 15,1 βαθμούς κατά μέσο όρο είναι στα κανονικά επίπεδα για την εποχή, αλλά στο δεύτερο μισό του Ιουλίου η τάση μπορεί να είναι ανοδική.
Η ανησυχία για την επίπτωση των αυξανόμενων θερμοκρασιών στην υγεία μεγαλώνει, ειδικά από τη στιγμή που οι πολιτικές ηγεσίες έχουν αποτύχει να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων, καθώς η δράση που έχουν αναλάβει δεν αρκεί, αν και υπάρχουν ακόμα χρονικά περιθώρια.
Οι καύσωνες είναι από τους μεγαλύτερους φυσικούς κινδύνους και θα γίνονται όλο και πιο σοβαροί και όλο και πιο εκτεταμένοι.
Το 2015 στην Ινδία είχαν πεθάνει 2.500 άνθρωποι και το 2003 στην Ευρώπη 70.000 άνθρωποι.
Αυτή είναι, όμως, η μισή αλήθεια, καθώς το 2003 είχαμε 70.000 περισσότερους θανάτους από ό,τι συνήθως στην Ευρώπη και δεν πέθαναν 70.000 άνθρωποι εξαιτίας του καύσωνα, όπως έχει περάσει στην κοινή γνώμη. Ούτε σε ένα χρόνο πολέμου στη Συρία δεν έχουμε 70.000 νεκρούς.
Η αλήθεια είναι επίσης ότι υπερθέρμανση έχουμε κυρίως στην Αρκτική και αυτή είναι που ανεβάζει τον μέσο όρο της γης, που στα υπόλοιπα μέρη της βιώνει διάφορα ακραία φαινόμενα. Για αυτό και οι επιστήμονες έχουν αντικαταστήσει τον όρο “υπερθέρμανση” με την “κλιματική αλλαγή” ή την “κλιματική κρίση”.
Γενικότερα, υπάρχει η εσφαλμένη εντύπωση ότι με την κλιματική αλλαγή θα έχουμε περισσότερη ζέστη παντού στη γη.
Και πρέπει να σταματήσει αυτή η πλάνη για την καλύτερη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Για παράδειγμα, αν στην Ελλάδα έχουμε περισσότερες πλημμύρες στο μέλλον, αντιπλημμυρικά έργα θα χρειαστούμε, όχι air condition.
Όσο για τα περί μείωσης των εκπομπών ρύπων, είναι για λαϊκή κατανάλωση, αν δεν αλλάξει άρδην το καπιταλιστικό μοντέλο και δεν γίνει στροφή προς την αποανάπτυξη.
Θα πρέπει, βέβαια, και όλοι μας να καταναλώνουμε λιγότερο.
Αντί επιλόγου, μερικές φωτογραφίες με ψαράκια -ξεχωρίζει μία ζαργάνα στην πρώτη φωτό- σκυλάκια και γατάκια και μία σαυρούλα που γλίτωσα από τα νύχια τους, έστω και με κάποια τραύματα.
Βαγγέλης Σπανός
(Αγαπητέ φίλε, ζούμε στη χώρα που οι παπάδες θέλουν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι, οι φιλελέδες -δεξιοί και αριστεροί- τους κάνουν το χατίρι, αλλά ακόμα κάποιοι αναρωτιούνται γιατί η χώρα χρεοκόπησε και χάθηκε. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)
Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου
Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.