Ρώσους τους Ουκρανούς πάει να κάνει ο Πούτιν

Πιτσιρίκο, τον Πούτιν να ανάβει ένα κερί σε εκκλησία έχει το Reuters φωτογραφία στο θέμα για τη διεύρυνση του αριθμού των Ουκρανών, που θα μπορούν να αποκτήσουν ρώσικο διαβατήριο με fast track διαδικασίες, μετά το νέο σχετικό διάταγμα που υπέγραψε ο Βλαδίμηρος.

Το έκανε, μάλιστα, λίγες μέρες πριν τις κυριακάτικες (21/7) βουλευτικές εκλογές της Ουκρανίας, στις οποίες ένα φιλορωσικό κόμμα θα είναι ο κυριότερος αντίπαλος για το Λαϊκό Κόμμα του νέου προέδρου Volodymyr Zelenskiy.

Ουσιαστικά, ο Putin τροποποίησε ένα παλιότερο διάταγμά του, το οποίο απλούστευε τη διαδικασία αίτησης για ρώσικο διαβατήριο για κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας, που ελέγχεται από τους αυτονομιστές.

Πλέον, και οι κάτοικοι των γειτονικών Ντόνετσκ και Λουχάνσκ θα μπορούν να ενταχθούν σε αυτή τη διαδικασία, εφόσον διέμεναν μόνιμα σε αυτές τις δύο πόλεις από τον Απρίλιο του 2014, όταν και άρχισαν οι εχθροπραξίες.

Σε πέντε χρόνια πολέμου ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και δυνάμεις που στηρίζονται από τη Ρωσία, έχουν σκοτωθεί 13 χιλιάδες άνθρωποι, παρά την εκεχειρία που υπογράφηκε το 2015.

Ο νέος Ουκρανός πρόεδρος Zelenskiy έχει δεσμευτεί ότι θα κάνει τα πάντα για να βάλει ένα τέλος σε αυτή την αιματηρή σύγκρουση.

Ο Putin έχει ήδη διευρύνει τη λίστα των ανθρώπων που είναι επιλέξιμοι για την απόκτηση ρώσικου διαβατηρίου με fast track διαδικασίες, προσθέτοντας στους Ουκρανούς που ζούσαν στην Κριμαία -πριν την προσαρτήσει η Ρωσία το 2014- και πολίτες από το Ιράκ, την Υεμένη, τη Συρία και το Αφγανιστάν, οι οποίοι είχαν γεννηθεί στην πρώην Σοβιετική Ένωση.

Aπό τη Ρωσία ας περάσουμε, όμως, στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι αρχές προσανατολίζονται να απαγορεύσουν στους νέους να οδηγούν τη νύχτα, όπως γράφει το Skynews.

Η πρόταση έγινε μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων, σύμφωνα με τα οποία ένας στους πέντε νέους οδηγούς ενεπλάκη σε ατύχημα κατά το πρώτο έτος μετά την απόκτηση διπλώματος.

Άλλα μέτρα είναι η καθιέρωση μίας μίνιμουμ περιόδου εκπαίδευσης των νέων και να μην οδηγούν έχοντας στο αυτοκίνητο επιβάτες μικρότερους από μία συγκεκριμένη ηλικία.

Mε την τρέχουσα νομοθεσία στη Βρετανία, ένας νέος οδηγός μπορεί να χάσει το δίπλωμά του αν πάρει έξι βαθμούς ποινής κατά τα δύο πρώτα χρόνια στο τιμόνι.

Δεν υπάρχουν, όμως, περιορισμοί για τους επιβάτες που μπορεί να μεταφέρει με το αυτοκίνητό του και για το ποιες ώρες επιτρέπεται να οδηγεί.

Ο υπουργός Οδικής Ασφάλειας, Μichael Ellis, δήλωσε ότι “έχουμε από τους ασφαλέστερους δρόμους, αλλά θέλουμε να τους κάνουμε ακόμα πιο ασφαλείς και μπορεί να είναι εκπληκτικό για τους νέους να παίρνουν δίπλωμα, ωστόσο, επιθυμούμε να διερευνήσουμε πώς το παίρνουν για το δικό τους καλό και για να μειωθούν τα θύματα των τροχαίων”.

Στο ίδιο ύφος ο Joshua Harris διευθυντής της οργάνωσης Brake (Φρένο) για την οδική ασφάλεια είπε ότι “η διαδικασία απόκτησης διπλώματος πρέπει να γίνει πιο αυστηρή”.

Σύμφωνος με τα μέτρα είναι και ο επικεφαλής του οργανισμού για την πρόληψη ατυχημάτων Nick Lloyd που επισήμανε ότι “με αυτόν τον τρόπο οι νέοι θα αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία, ενώ θα μειωθούν οι κίνδυνοι που συνδέονται με την οδήγηση τη νύχτα και τη μεταφορά πολλών επιβατών”.

Αντίθετα, ο Edmund King υποστήριξε ότι “αυτά τα μέτρα θα ακυρώσουν τους λόγους που κάποιοι παίρνουν δίπλωμα προκειμένου να πηγαίνουν νωρίς το πρωί και να επιστρέφουν αργά το βράδυ από τη δουλειά τους, όταν δεν βολεύουν οι συγκοινωνίες” και συμπλήρωσε ότι “δεν θα πρέπει να φορτώσουμε με ένα αχρείαστο βάρος τους νέους οδηγούς”.

Σε κάθε περίπτωση, θα γίνει διαβούλευση πριν τη θέσπιση οποιουδήποτε σχετικού νόμου.

Και μία ακόμα είδηση από τη Βρετανία, καθώς ένα σκάφος 12 μέτρων και χωρίς πλήρωμα μετέφερε ένα φορτίο με στρείδια στο Βέλγιο, διασχίζοντας τη Μάγχη, όπως μεταδίδει το BBC.

Στο ταξίδι του, που ήταν η πρώτη μη επανδρωμένη εμπορική αποστολή διά θαλάσσης, το παρακολουθούσαν από ένα κέντρο ελέγχου στο Έσσεξ, αλλά και η βρετανική και η βελγική ακτοφυλακή.

To συγκεκριμένο σκάφος διαθέτει υβριδική μηχανή ντίζελ, ηλεκτρικές γεννήτριες, δορυφορική σύνδεση, θερμικές κάμερες και σύστημα προειδοποίησης για άλλα πλοία που θα το πλησιάσουν.

Το ερώτημα είναι αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ευρέως για εμπόριο τέτοια σκάφη, μετά την επιτυχημένη πειραματική αποστολή μεταφοράς στρειδιών στην Οστάνδη.

“Τα οφέλη θα είναι πολλά, μπορείς να τα στείλεις σε όλο τον κόσμο με μειωμένο κόστος, δεν χρειάζονται μαγειρεία, δεν χρειάζονται τουαλέτες, είναι ηλεκτροκίνητα, δένουν σε μικρότερα λιμάνια, αντικαθιστούν τις οδικές μεταφορές, μειώνοντας έτσι και τα καυσαέρια” ανέφερε μερικά από τα πλεονεκτήματά τους ο Ben Simpson.

Ο Lawrence Brennan, βετεράνος του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ πρόσθεσε κι άλλα, όπως ότι “πλοία χωρίς ναύτες σημαίνει ότι δεν θα κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα από πυρκαγιές και άλλες αιτίες, δεν θα χρειάζεται να πληρώνεις και να εκπαιδεύεις προσωπικό και τα σκάφη θα μπορούν να πάνε οπουδήποτε”.

Ο Brennan εντόπισε, όμως, και μερικές αδυναμίες και συγκεκριμένα “τον κίνδυνο να χαλάσει το σύστημα επικοινωνιών και το πλοίο-φάντασμα να περιπλανιέται, μετατρεπόμενο σε κίνδυνο για τους ιδιοκτήτες του, τους ιδιοκτήτες του φορτίου του και το περιβάλλον”.

Ο ίδιος επισήμανε και τον κίνδυνο να ακινητοποιηθεί ένα τέτοιο πλοίο από πειρατές, που -πυροβολώντας το- μπορεί να καταστρέψουν την προπέλα και το πηδάλιό του”.

Τις επιφυλάξεις της εξέφρασε και η καθηγήτρια Karolina Ζwolak, η οποία ανέπτυξε το σύστημα αποφυγής σύγκρουσης του σκάφους.

“Αν συμβούν απρόβλεπτες καταστάσεις, τότε μόνο η ανθρώπινη ευρηματικότητα και εμπειρία μπορεί να δώσει λύσεις” ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας τον λόγο που δεν βλέπει μία επανάσταση στη ναυπηγική βιομηχανία τα επόμενα χρόνια.

Αντίθετα, ο Simpson θεωρεί ότι τέτοια σκάφη δεν θα είναι σπάνια την προσεχή πενταετία και ούτε θα καταργήσουν θέσεις εργασίας.

“Τα μη επανδρωμένα πλοία πρέπει κάποιοι να τα κατασκευάσουν, να τα συντηρούν και να τα ελέγχουν – αυτοί που κάποτε ήταν στη γέφυρα του πλοίου, πλέον θα βρίσκονται σε ένα γραφείο” εξήγησε σχετικά.

Άλλο ένα εμπόδιο, πάντως, είναι ο νόμος, που δεν έχει πρόβλεψη για μη επανδρωμένα πλοία και θεωρεί αξιόπλοα όσα διαθέτουν πλήρωμα, είναι ταξινομημένα και εγκεκριμένα για να ταξιδεύουν σε εθνικά χωρικά ύδατα και την ανοιχτή θάλασσα, οπότε θα πρέπει πλέον να αλλάξει όλη η νομοθεσία, όπως παρατηρεί ο Brenan.

H Zwolak θεωρεί, ωστόσο, ότι θα βρεθεί η λύση, άλλωστε “η τεχνολογία προηγείται πάντα του νόμου”.

Μιας και ο λόγος, όμως, για πλοία και θάλασσα, η ExxonMobil ανακοίνωσε τη διαρροή πετρελαίου που είναι αναμεμιγμένο με νερό και προέρχεται από την πλατφόρμα Hibernia, η οποία βρίσκεται ανοιχτά του καναδικού νησιού Νέα Γη στον βόρειο Ατλαντικό, όπως αναφέρει η Liberation.

Έχει ήδη σχηματιστεί μία πετρελαιοκηλίδα έκτασης περίπου δύο εκταρίων (20 στρεμμάτων) και άρχισε και έρευνα για να προσδιοριστεί ο όγκος του πετρελαίου που διέρρευσε.

Πάντως, σύμφωνα με την εταιρία, πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό και το προσωπικό της πλατφόρμας είναι ασφαλές.

Συνηθισμένα είναι, βέβαια, τέτοια ατυχήματα στις γεωτρήσεις που πολλοί θεωρούν ότι φέρνουν λεφτά, αλλά στην πραγματικότητα φέρνουν μόνο ρύπανση.

Οξύμωρο είναι, επίσης, να λέγεται ότι τα κράτη θα μειώσουν τις εκπομπές ρύπων, τη στιγμή που συνεχώς αναζητούν νέα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Toυλάχιστον, ούτε δύο χρόνια μετά την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό τα νερά είναι πεντακάθαρα και κρυστάλλινα, όπως φαίνεται και στις υποβρύχιες φωτογραφίες και στα βαθιά και στα ρηχά, χάρη, βεβαίως και στον βοριά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, να είστε καλά που μας θυμίζετε πως δεν είμαστε οι μόνοι πάνω σε αυτόν τον πλανήτη. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.