Συνομιλίες ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση της Βενεζουέλας

Ούτε κρύο, ούτε ζέστη, Πιτσιρίκο, όσον αφορά τις συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, που πραγματοποιήθηκαν στα νησιά Μπαρμπέιντος και -σύμφωνα με τη Νορβηγία που μεσολάβησε για να καθίσουν οι δύο πλευρές στο ίδιο τραπέζι- θα συνεχιστούν.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι συνομιλίες έχουν στόχο να βρεθούν λύσεις για την κρίση και το πολιτικό αδιέξοδο στη Βενεζουέλα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας ανακοίνωσε ότι θα συνεχιστούν οι συνομιλίες, λίγο μετά τη δήλωση του υπουργού Πληροφοριών της Βενεζουέλας Jorge Rodriguez ότι ολοκληρώθηκαν.

Ο Nicolas Maduro, που εμφανίστηκε με τη σειρά του σε τηλεοπτικό κανάλι, που ανήκει στην εταιρία του Jorge Rodriguez, υποστήριξε ότι θα υπάρξει διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές σε μόνιμη βάση.

Η Βενεζουέλα μαστίζεται από τον πληθωρισμό και έχει μία διαλυμένη οικονομία, γεγονός που έχει οδηγήσει 4 εκ. ανθρώπους στη μετανάστευση, αλλά και σε υποσιτισμό και ασθένειες, με τον Maduro να κατηγορεί για όλα αυτά τις κυρώσεις των ΗΠΑ, που θέλουν να τον εκδιώξουν από την εξουσία.

Οι αντίπαλοι του Maduro τον κατηγορούν ότι με αυτές τις διαδικασίες των συνομιλιών επιδιώκει απλά να κερδίσει χρόνο.

Η αντιπολίτευση του Juan Guaido, τον οποίο έχουν αναγνωρίσει 50 χώρες από όλο τον κόσμο -ανάμεσά τους πλέον και η Ελλάδα- σαν νόμιμο ηγέτη της Βενεζουέλας, ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι δεν θα επιτρέψει να διαιωνίζονται οι συνομιλίες, όπως είχε γίνει με εκείνες στη Δομινικανή Δημοκρατία το 2018.

Ο Guaido, που επικαλέστηκε το σύνταγμα για να αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος τον Ιανουάριο του 2019, υποστηρίζοντας ότι ο Maduro επικράτησε στις εκλογές του 2018 με απάτη, ζητάει να οδηγηθούν ξανά οι πολίτες στις κάλπες και η ψηφοφορία να γίνει επί ίσοις όροις.

Αλλά ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Diosdado Cabello απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο, λέγοντας ότι “δεν θα γίνουν προεδρικές εκλογές, ο πρόεδρος είναι εδώ και το όνομά του είναι Nicolas Maduro”.

Να επανέλθω, όμως, στην τραγωδία της Χαλκιδικής, που είναι μία ακόμα απόδειξη ότι οι άνθρωποι δεν θα μπορέσουμε ποτέ να ελέγξουμε τα μεγάλα φυσικά φαινόμενα και υπάρχουν και πολύ χειρότερα ανά τον κόσμο.

Στην νότια Κίνα, για παράδειγμα, 61 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από σφοδρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες και 356 χιλιάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, όπως μεταδίδει το Reuters.

Τουλάχιστον σώθηκαν και 4.300 άνθρωποι από πλημμυρισμένα σημεία, ενώ καταστράφηκαν 9.300 σπίτια και 371.100 εκτάρια καλλιεργήσιμης γης.

Η ειρωνεία είναι ότι η βόρεια Κίνα έχει ξηρασία και προβλέπονται ελάχιστα χιλιοστά βροχής για όλο το καλοκαίρι.

Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη, δηλαδή.

H ουσία είναι ότι κανείς μας δεν έχει μάλλον συνειδητοποιήσει τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει η κλιματική αλλαγή.

Μπορεί να το λέμε, αλλά κατά βάθος νομίζουμε ότι, εντάξει, κάπως θα τη σκαπουλάρουμε (όπως ακριβώς πιστεύαμε και για την οικονομική κρίση).

Μα, αν ήταν τόσο εύκολο να πάρουμε μέτρα πρόληψης και προφύλαξης, δεν θα γινόταν και τόσος ντόρος για την κλιματική αλλαγή.

Σχετικά τώρα, Πιτσιρίκο, με το κείμενο του Άρη για τις μόλις 5 γυναίκες επί συνόλου 51 υπουργών στη νέα κυβέρνηση και την αστεία δικαιολογία του Μητσοτάκη, επίσης υπάρχουν και χειρότερα.

Αφού Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος στο Μισισίπι αρνήθηκε να του πάρει συνέντευξη γυναίκα, σε αντίθεση με τον Κυριάκο που μίλησε τουλάχιστον σε γυναίκα δημοσιογράφο του BBC.

Συγκεκριμένα, η 40χρονη Larrison Campbell υποστήριξε ότι εξαιτίας του φύλου της εισέπραξε αρνητική απάντηση από τον 36χρονο Robert Foster, όταν του ζήτησε να καλύψει την περιοδεία του και να κάνει μία 15ωρη συνολικά εκπομπή.

Ο λόγος της άρνησής του ήταν για να μην πέσουν σκιές στον γάμο του, όπως εξήγησε ο Ρεπουμπλικάνος, επικαλούμενος τη θρησκεία και την πίστη του, αλλά και τον όρκο που έχει δώσει στη σύζυγό του να μην μείνει ποτέ μόνος του με κάποια άλλη γυναίκα.

Επικαλέστηκε, επίσης, τον ευαγγελιστή Billy Graham και τον αντιπρόεδρο Mike Pence, οι οποίοι είχαν πει με τη σειρά τους ότι δεν θα έμεναν μόνοι τους, ούτε θα πήγαιναν για φαγητό με άλλη γυναίκα, εκτός από τη σύζυγό τους.

Ο Foster ισχυρίστηκε και ότι μετά το κίνημα #Me too οι άνδρες δέχονται συνεχώς επιθέσεις και πως δεν μπορεί να ξέρει αν κάποια γυναίκα δεν θα τον κατηγορούσε ψευδώς, εφόσον δεν υπήρχε μπροστά έστω ένας μάρτυρας.

Η Campbell που έχει πάρει αρκετές φορές συνέντευξη από τον Foster, χαρακτήρισε την απόφασή του σεξιστική.

“Ουσιαστικά λέτε ότι μία γυναίκα είναι πρώτα αντικείμενο του σeξ και μετά δημοσιογράφος” του είπε σε τηλεοπτική εκπομπή του CNN, που εμφανίστηκαν αμφότεροι.

Και αναρωτήθηκε πώς ο κύριος Foster θα πείσει τους ψηφοφόρους ότι θα είναι ένας καλός κυβερνήτης, αν δεν μπορεί να μείνει μόνος του με μία γυναίκα σε ένα δωμάτιο, επικαλούμενη και τις πολλές γυναίκες που δουλεύουν αυτή τη στιγμή στο γραφείο του κυβερνήτη στο Μισισίπι.

Εκείνος της απάντησε ότι θα άφηνε ανοιχτή την πόρτα του δωματίου ή θα υπήρχαν άνθρωποι στο διπλανό δωμάτιο και πως μία 15ωρη εκπομπή είναι μία εντελώς διαφορετική ιστορία.

Πριν από δύο χρόνια, ο Mike Pence κόσμησε όλα τα πρωτοσέλιδα με τη δήλωση που είχε κάνει το 2002 ότι δεν θα πήγαινε για φαγητό με άλλη γυναίκα πλην της συζύγου του και δεν θα παρευρισκόταν σε εκδηλώσεις, στις οποίες θα υπήρχε αλκοόλ χωρίς εκείνη.

Κάποιοι είχαν πει τότε ότι με αυτόν τον τρόπο έδειξε τον επαγγελματισμό του στον χώρο εργασίας, ενώ οι επικριτές του τον κατηγόρησαν για σεξιστή και άδικο με τις γυναίκες.

Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι κάποιες φορές η γκρίνια των γυναικών δεν παλεύεται.

Αλλά, από την άλλη, και τι έγινε τελικά που -αντί για Θυμάρι- πήγαμε Λιμανάκια;

Όπως φαίνεται, άλλωστε, και από τις υποβρύχιες φωτογραφίες τα νερά ήταν κρυστάλλινα και πεντακάθαρα, παρά τον νοτιά.

Άλλωστε, προσαρμόζομαι σε οποιαδήποτε παραλία και θα πήγαινα όχι μόνο στη Βουλιαγμένη στα Λιμανάκια, αλλά και στον Πειραιά στα Βοτσαλάκια.

Επίσης, δεν έχει ποτέ και πολλούς λουόμενους το συγκεκριμένο λιμανάκι, στην πρώτη μεγάλη και επικίνδυνη στροφή μετά τη Λίμνη της Βουλιαγμένης, ενώ επειδή στο μέσον του κολπίσκου τα νερά είναι αρκετά βαθιά, γίνεται και εκπαίδευση δυτών με μπουκάλες συχνά, πυκνά.

Ανθρώπων που αγαπούν τη θάλασσα γενικά.

Όχι σαν τους απάνθρωπους που σκότωσαν έναν ξιφία, που είχε βγει στη Χαλκίδα στα ρηχά.

Ξεπέρασαν ακόμα τους χιονόφιλους, που εκστασιάζονται – σαν άλλοι ηδονοβλεψίες. διότι βλέπουν βροχές και χιόνια από τις χαραμάδες των παραθυρόφυλλων – με τις καταιγίδες που αναμένονται πάλι από βδομάδα, αδιαφορώντας για τα θύματα τα οποία αυτές προκαλούν καμιά φορά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, μπορεί να σας φαίνεται περίεργο αλλά τον καταλαβαίνω τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών που δεν θα δώσει τη συνέντευξη σε αυτή την γυναίκα δημοσιογράφο. Οι ΗΠΑ δεν είναι Ευρώπη. Στις ΗΠΑ, η απιστία ενός πολιτικού στη γυναίκα του θεωρείται απιστία στην πατρίδα. Στην Ευρώπη δεν ισχύει αυτό και έχουμε συμφωνήσει πως η προσωπική ζωή των πολιτικών αφορά τους ίδιους. Όπως συμβαίνει και με τους απλούς πολίτες. Επίσης, είναι πολύ εύκολο στις ΗΠΑ να καταστραφεί η καριέρα κάποιου πολιτικού ή διάσημου καλλιτέχνη ή αθλητή από μια συκοφαντία ή μια παγίδα. Αυτό μάλλον συνέβη και στην υπόθεση του Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος αγαπάει πολύ τις γυναίκες αλλά δεν πιστεύω πως προσπάθησε να κάνει έρωτα με τη βία στην Αμερικανίδα καμαριέρα. Δεν υπάρχει θέμα με τον Μητσοτάκη στις συνεντεύξεις του σε γυναίκες δημοσιογράφους γιατί ποιος θα πιστέψει πως ο Μητσοτάκης την έπεσε σε κάποιαν; Αν υποστηρίξει μια γυναίκα κάτι τέτοιο, θα γελάνε όλοι μαζί της. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.