Το δέντρο

Πιτσιρίκο, ξημερώνουν εκλογές.
Κάπου έγραψες πολύ σωστά ότι όποιος εκλεγεί θα υποδύεται την κυβέρνηση. Αυτή η φράση, και το ευθύβολο κείμενο του Άρη χτες συνοψίζουν την κατάντια. Ηθοποιών και θεατών.

Θυμάμαι συχνά εκείνον τον φαρμακοποιό, τον Δημήτρη Χριστούλα, και την κρυστάλλινη πολιτική του πράξη. Την αυτοκτονία του, στην πλατεία Συντάγματος.

Μπροστά από εκείνο το δέντρο, που αμέσως μετά άρχισε να ανθίζει. Με ανώνυμα σημειώματα, λουλούδια από συγκινημένα χέρια. Σιωπηλή στήριξη, δικαίωση και απαντοχή.

Θυμάμαι και την αηδιαστική απόπειρα σπίλωσης της προσωπικότητας και των κινήτρων του κυρίου Χριστούλα από κάτι τέρμα διεφθαρμένους κυβερνητικούς. Στις τηλε-εκπομπές των Μαστοράκηδων της εποχής. Ενώ το αίμα του Δημήτρη Χριστούλα ήταν ακόμα νωπό, στις πλάκες, στο δέντρο, και σε όσες συνειδήσεις δεν ήταν ήδη νεκρές.

Θυμάμαι και το βράδυ των εκλογών, τον Ιανουάριο του ’15. Το δέντρο γέμισε ξανά με λουλούδια, σημειώματα, δάκρυα. Φλογίτσες θύμησης κι ελπίδας.

Και το συγκλονιστικό γράμμα της Έμμυς Χριστούλα, της κόρης του, θυμάμαι. Το Σεπτέμβρη της ίδιας χρονιάς. Λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Λίγο καιρό μετά από την τελευταία φορά που ο Αλέξης πέρασε χωρίς προστασία ανάμεσα στους πολίτες που άπλωναν να τον αγκαλιάσουν, ανεβαίνοντας να μιλήσει, στο Σύνταγμα και πάλι, το μήνα Ιούλιο. Όπως περνούσε κάποτε, πριν χρόνια πολλά, ο Αλιέντε. Ο Αλιέντε είχε ένα πρόσωπο, που δεν άλλαξε ως το τέλος του.

Άλλα ξεκίνησα να σου γράψω. Μα ο νους επέστρεψε στον ευγενικό και βαθύ εκείνο άνθρωπο, τον Δημήτρη Χριστούλα. Και σ εκείνο το δέντρο.

Όχι πως τον αξίζαμε. Μα όποιος αγαπά με ανιδιοτέλεια, όπως εκείνος την ιστορία, τούτο το χώμα, τους ανθρώπους, σηκώνεται “λίγο ψηλότερα”.

Περίεργο φως αυτό της αλήθειας. Η ανάμνησή του και μόνο ξεσκεπάζει αμείλικτα.

Καλημέρα, Πιτσιρίκο. Την αγάπη μου.

Λίλα

(Αγαπητή Λίλα, ανήκω σε αυτούς που θεωρούν πως η μόνη μας περιουσία είναι η Μνήμη. Όχι η επιλεκτική μνήμη, η Μνήμη. Αλλά μάλλον αυτό δεν είναι το δυνατό σημείο των σημερινών Ελλήνων. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.