Χωριό

Σήμερα ένας αναγνώστης μου θύμισε μια συνέντευξη που είχαν πάρει οι Schooligans από τον Αλέξη Τσίπρα το 2008. Το 2008, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν 34 ετών και ήταν πρόεδρος του Συνασπισμού· πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο Αλέκος Αλαβάνος.

Ανάμεσα στις ερωτήσεις που είχαν κάνει οι Schooligans στον Αλέξη Τσίπρα, ήταν και κάτι που είχα γράψει για αυτόν· αυτή την ερώτηση μου θύμισε ο αναγνώστης.

Ρωτάει λοιπόν ένας από τους Schooligans:

Πώς σου φάνηκε αυτό που έγραψε ο «Πιτσιρίκος» στο blog του: «Αυτό έχουμε πάθει με τον κ. Τσίπρα. Τα κάναμε τόσο χάλια επί δεκαετίες, που τώρα έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας πάνω σε έναν νέο άνθρωπο που –στην πραγματικότητα- δεν έχουμε ιδέα ποιος είναι, αλλά μας φαίνεται καθαρός, γλυκός και καλοπροαίρετος. Στην ουσία, του ζητάμε να μη μας προδώσει, ενώ εμείς τα έχουμε προδώσει όλα. Του ζητάμε να μην αποδειχτεί βρόμικος. Δηλαδή, του ζητάμε να μην γίνει σαν κι …εμάς. Γιατί αυτό δεν θα του το συγχωρέσουμε ποτέ…». Δεν είναι ωραία προσέγγιση;

Αλέξης Τσίπρας: “Ναι, είναι ωραία προσέγγιση και την προσλαμβάνω από πάρα πολύ κόσμο”.

Έντεκα χρόνια μετά, ο Αλέξης Τσίπρας κοντεύει να κλείσει τα 45 και έχει ήδη υπάρξει πρωθυπουργός της χώρας για 4,5 χρόνια, έχοντας νικήσει σε δυο εκλογικές αναμετρήσεις.

Και μάλλον θα γίνει πάλι πρωθυπουργός της χώρας, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πια το ένα από τα δυο μεγάλα κόμματα και -κακά τα ψέματα- ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Τσίπρας. Τον Τσίπρα ψήφισαν οι Έλληνες στις εκλογές, όχι τον ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάζοντας ξανά το απόσπασμα που είχα γράψει για τον Αλέξη Τσίπρα το 2008, σκέφτομαι πως, αν και τίποτα δεν προμήνυε το 2008 πως ο Τσίπρας μπορεί να γίνει πρωθυπουργός -ο Τσίπρας δεν ήταν καν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τότε και το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές ήταν 4,6%-, είναι σαν να ήξερα πως κάποια μέρα θα γίνει πρωθυπουργός, αν και το 2008 ο Καραμανλής διαβεβαίωνε τους Έλληνες πως ζουν σε μια ισχυρή Ελλάδα, οι Έλληνες τον πίστευαν και κανείς δεν μιλούσε για χρεοκοπία, ΔΝΤ και Μνημόνια.

Αυτό που σκέφτομαι σήμερα είναι πως οι Έλληνες και η ελληνική κοινωνία φέρνουν τους πάντες στα μέτρα τους.

Δεν αρκεί να ζητάς από τον Τσίπρα -και από τον όποιο Τσίπρα- να μείνει καθαρός και να μη γίνει σαν κι εσένα.

Πρέπει κι εσύ να θέλεις να αλλάξεις.

Λένε πολλοί πως ο Ανδρέας Παπανδρέου κατέστρεψε την Ελλάδα.

Εγώ θεωρώ πως οι Έλληνες κατέστρεψαν τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι Ανδρέας Παπανδρέου και η Ελλάδα του 2019 -τουλάχιστον ως προς τις δυνατότητές της και την διεθνή θέση- δεν είναι η Ελλάδα του 1980.

Αλλά, όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου ηττήθηκε στις εκλογές από τον πατέρα Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας ηττήθηκε από τον γιο Μητσοτάκη.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου θριάμβευσε στις επόμενες εκλογές. Και ο πατήρ Μητσοτάκης εξαφανίστηκε.

Και ο Αλέξης Τσίπρας θα θριαμβεύσει στις επόμενες εκλογές. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξαφανιστεί.

Στην Ελλάδα πάντα ξέρεις τι θα γίνει μετά.

Είναι επειδή η Ελλάδα είναι το βασίλειο του μικροαστισμού. Η χώρα που τίποτα δεν αλλάζει.

Αλλά πολλοί φαντασιώνονται πως η Νέα Δημοκρατία -το κόμμα που εκτίναξε το δημόσιο χρέος, οδήγησε τη χώρα στην χρεοκοπία και είναι πια γεμάτη ακροδεξιούς- είναι μια παράταξη αξιοπρεπής, σοβαρή και αστική.

Τελικά, η αφέλεια μπορεί να σε συνοδεύει μέχρι τα βαθιά γεράματα. Και τότε γίνεται πια ανοησία. Και είναι κρίμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξέρει πολύ καλά πια τι θέλουν οι Έλληνες.

Κρίνοντας από τον ενθουσιασμό που επέδειξαν οι πιστοί της κυβέρνησης για τα σκούρα κοστούμια και τις γραβάτες των υπουργών -αλλά και για τις σεμνά ντυμένες συζύγους τους που στέκονταν στην άκρη μουγκές- καταλαβαίνεις πως η Ελλάδα είναι χωριό. Χωριατίλα.

Ένα χωριό που νομίζει πως είναι το κέντρο του κόσμου.

Εύκολα βγάζεις τον χωριάτη από το χωριό, δύσκολα βγάζεις τη χωριατίλα από τον χωριάτη.

Οπότε, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει παρά να ικανοποιήσει το χωριό.

Με μια γραβάτα και την κυρά του από δίπλα να τον κοιτάει σαν θεό, θα σκίσει στις επόμενες εκλογές.

Αν μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας κάνει και θρησκευτικό γάμο λίγο πριν τις εκλογές, αν παντρευτεί την Περιστέρα με παπά και με κουμπάρο, θα τον ψηφίσει όλο το χωριό και θα πάρει ποσοστό που ούτε ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν είχε δει.

(Δεν φταίνε οι πολιτικοί στην Ελλάδα. Φταίνε οι πολίτες που θα λιντσάρουν τον πολιτικό που θα τους πει πως η Ελλάδα έχει πεθάνει. Γιατί η Ελλάδα έχει πεθάνει. Και κανείς δεν θέλει να το ακούσει.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.